3 Beran4k DitinggaIkan Terkont4ng Kantiing, Bekas Su4mi PuIang Ke Negara AsaI

“ Banyak kes macam ni di Malaysia.. Doakn yg baik2 utk keluarga ni.. Semoga Allah menghantar bantuan utk mereka.. aamiin.. ”

Seorang wanita hanya mampu men4ngisi nasibnya bersama dua anak kecil apabila dicer4ikan suami warga P4kistan yang pulang ke negara asal.

Ibu tunggal, Hanum Ramli, 40, berkata, dia baru saja dicer4ikan suami dua bulan lalu dan ditinggaIkan di bilik sewa di rumah kedai di Nilai bersama dua anak, Muhammad Hassan Muhammad Hussain, 1, dan Muhammad Harith, 6.

Katanya, dia t1ada kemahiran dan kalau mahu bekerja pun anak-anak masih kecil memerlukan yang penjagaan sepenuhnya.

“Tahun ini saya t1dak lagi bertemu dengan dua anak saya yang meningkat remaja itu dan mereka pun t1dak tahu keadaan saya tetapi saya hanya berjanji akan mengambil mereka jika ada kediaman yang selesa nanti,” katanya.

Hanum berkata, dia t1ada tempat bergantung dan kalau ada masaIah dia hanya mengadu kepada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Pertubuhan Kebajikan Asnaf Setia Kasih Negeri Sembilan (PERKASIH N9) yang sering membantunya.

“Malu juga tetapi saya t1ada pilihan kerana saya tiada sesiapa di sini dan lebih m4lang gagaI dalam perkahwinan namun kehidupan perlu diteruskan demi anak-anak yang masih kecil.

“Saya sedang mencari pekerjaan yang sesuai yang boleh dilakukan di rumah kerana perlu menjaga dua anak yang masih kecil malah saya juga mengalami sak1t pinggang selepas pembed4han anak bongsu,” katanya ketika ditemui semalam.

Sementara itu, Pengerusi PERKASIH N9, Norfadilah Mansor berkata, pihaknya cuba membantu Hamun mendapatkan lain-lain bantuan terutama bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Pihak kami juga sedang menguruskan sebuah kediaman yang lebih selesa di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang kadar sewanya lebih murah lagi RM150 sebulan,” katanya ketika dihubungi tadi.

Sumber: hmetro

About Zarul Zainal

Check Also

“Bnyk kali sya pesan jangan mandi pantai..” Jumpa m4yat di celah batu, Qhalisya mninggaI dunia lem4s di Pantai Tanjung

KOTA TINGGI: “Hari jadi saya kali ini akan saya ingat sampai mati. Saya sedih sangat… …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

14 + 6 =