“KaIau Sakit Jangan Tanam G4nja, Jumpa Doktor” – Kata-Kata Datuk Ayob Khan Seakan Memerli Seseorang

SEJAK sekian lama, usaha membanteras penyalahgunaan dan pengedaran da.dah di negara ini sentiasa mendapat perhatian kerajaan.

“Jangan Tabur G4nj4 Jika Jumpa Doktor” – Kata-kata Datuk Ayob Khan Seolah-olah Seseorang Memerlukannya

Khususnya pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana ia mengancam keselamatan negara serta merugikan sumber tenaga belia yang menjadi pena.gih.

Bagaimanapun, setakat kini negara masih bergelut dengan masalah itu terutamanya dengan pengenalan da.dah sint.etik yang mendapat permintaan tinggi di pasaran gelap.

Justeru itu, ruangan Wawancara minggu ini membawakan Pengarah JSJN Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay yang membicarakan tentang cabaran dan hala tuju dalam menangani masalah ini.

Siapa pun terlibat, polis tangkap – Ayob Khan

Ahli politik, pensyarah, selebriti atau guru juga tidak terkecuali daripada penyalahgunaan da.dah, jadi orang ramai tidak seharusnya terlalu obses dengan laporan penangkapan bekas penyanyi kumpulan nasyid yang didakwa menanam ga.nja di rumahnya.

Ini kerana, penglibatan selebriti terbabit dalam penyalahgunaan da.dah bukanlah perkara baru, malah sesiapa sahaja yang terlibat dengan aktiviti terlarang itu boleh ditangkap, didakwa dan dikenakan tindakan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN), Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, tangkapan dan siasatan polis terhadap yang terlibat dalam penyalahgunaan da.dah dibuat tanpa mengira latar belakang mereka.

Tambah beliau lagi, sejak kebelakangan ini polis menyedari berlaku peningkatan terhadap rampasan dad.ah jenis ganj.a di mana kebanyakannya diseludup masuk dari luar negara.

Pada minit pertama rakaman video ini Datuk Ayob Khan ada mengulas tentang “Kalau Saklt Jumpa Doktor, Jgn Tanam G4nja”

Jika ada mana-mana individu yang menghadapi masalah kemurungan ke, keresahan dia kena berjumpa doktor, bukan tanam ganja dalam rumah sendiri.

Lihat Video:

Sedikit info tambahan:

Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay dilantik sebagai Pengarah Jabatan Sias4tan Jen4yah Nark0tik (JSJN) Bukit Aman yang baharu.

Menurut kenyataan  Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia (PDRM) Bukit Aman memaklumkan, Ayob Khan menggantikan Datuk Razarudin Husain yang kini dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara menggantikan Datuk Seri Mazlan Lazim

Memetik kenyataan itu lagi, Ketua Polis Kedah, Asisten Komisioner Datuk Kamarul Zaman Mamat akan menggantikan Ayob Khan sebagai Ketua Polis Johor yang baru.

Ayob Khan, 55, menjadi Ketua Polis Johor pada 6 Mac tahun 2020 dan sebelum itu merupakan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengganas, Cawangan Khas, Bukit Aman.

Sumber: Utusan dan Media Mulia TV via bigonewzz

About Zarul Zainal

Check Also

-“Skuat mna pun psti kalah dengan riindu..”- Tular Viideo Berdua Dengan Syamsul, Rmai Doakn Puteri Sarah

Menerusi satu perkongsian video yang dikongsikan oleh pemilik akaun Tiktok Puterisarahliyanaa yang merupakan akaun fans …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 5 =