“Tetamu Tak Brtamadun” – Tuan Rumah Beng4ng Orang Dtg Braya Buang ‘PAMPERS’ Tak Letak DaIam PIastik Dulu

Pada musim perayaan ini, pastinya rumah kita akan dikunjungi para tetamu dan saudara mara yang datang meraikan rumah kita.

Namun, dalam keseronokan berkunjung ke rumah terbuka, ada juga tetamu yang mungkin lupa untuk menjaga adab bertandang ke rumah orang sehingga menyinggung perasaan tuan rumah.

Itulah yang berlaku kepada seorang pengguna TikTok bernama Nurin Nor yang meluahkan rasa kecewanya terhadap tetamu yang datang ke rumahnya.

“Tetamu Tidak Bertamadun” – Hos Beng4ng 0rang Datang Membuang ‘PAMPERS’ Tanpa Perangkap Plastik Dulu

RAKAMAN VIDEO ADA DI AKHIR ARTIKEL INI

Dalam klip video itu, kelihatan tetamu yang datang ke rumahnya membuang lampin bayi terus ke dalam tong sampah tanpa membungkusnya dahulu dengan plastik bagi mengurangkan bau.

Rata-rata netizen yang meninggalkan komen turut memberikan respon yang berbeza-beza, ada yang memahami kekecewaan tuan rumah dan memberi peringatan kepada tetamu supaya menjaga adab ketika berkunjung ke rumah orang.

Sebagai peringatan kepada ibubapa yang ada anak kecil, buang pampers tu dah betul dalam tong, tapi tolong masukkan dalam plastik, bukan buang macam tu je, ikat kemas-kemas. – Pengguna TikTok.

Namun, ada juga yang berharap tuan rumah tidak terlalu mengambil hati dengan tetamu yang datang kerana mereka datang membawa rezeki.

“Kena Ia expect benda macam ni akan berlaku bila ada yang zi4rah rumah, nak-nak waktu raya & yang ada anak kecik.. sekurangnya dia bu4ng dalam t0ng sampah bukan bersep4h-sepah,” tulis se0rang netizen.

Video juga boleh ditonton disini:

@nurinnor16 #fyp #tiktokmalaysia #raya2022 #ziarahsaudaramara #kitabertamadun #plastikpampers #adabberaya #adabberayadirumahorang ♬ original sound – ælya

SUMBER : TikTok / beautifulnara

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

About Zarul Zainal

Check Also

“Bnyk kali sya pesan jangan mandi pantai..” Jumpa m4yat di celah batu, Qhalisya mninggaI dunia lem4s di Pantai Tanjung

KOTA TINGGI: “Hari jadi saya kali ini akan saya ingat sampai mati. Saya sedih sangat… …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

six + 9 =