Tiga Remaja Buat Lap0ran Polis Untuk T0lak Väksin, Termasuk Anak Pelakon Terkenal

Ampang: Disebabkan bimbang akan kesan yang akan dialami olehnya, tiga orang pelajar tampil membuat laporan p0lis bagi menyatakan hak mereka untuk tidak mengambil vaks!n yang akan dilaksanakan kerajaan terhadap pelajar.

Sebelum ini Presiden Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (i-Guru) Mohd Azizee Hasan mencadangkan agar calon SPM 2021 dan guru, wajar dipertimbang untuk diberi väksin C0VID-19 supaya persiapan menghadapi peperiksaan itu tidak terjejas selain membolehkan mereka menghadiri kelas bersemuka.

“Apa yang berlaku, atas tanggungan saya…”

Dua remaja lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan membuat laporan p0lis bagi menyatakan hak mereka untuk menolak pemberian v4ksin yang akan dilaksanakan kerajaan terhadap pelajar.

Pelajar, Azrell Omar Azri Iskandar, 17, berkata, dia membuat keputusan untuk membuat laporan p0lis kerana tidak mahu mengambil v.aksin atas alasan bimbang sekiranya berlaku perkara tidak diingini terhadap dirinya.

“Apa yang berlaku terhadap saya selepas menerima suntiikan, semuanya atas tanggungan saya sendiri. Justeru itu, saya berhak menolak daripada menjadi bahan eksperimen dengan dicvcuk vaks!n.

“Saya pelajar yang sihat tubuh badan dan tidak sanggup mengambil sebarang risik0 yang boleh mendatangkan mud4rat terhadap tubuh badan saya melalui pengambilan väksin ini yang masih lagi di tahap ujian klinikal.

“Saya tak sanggup mempertaruhkan nyäwa saya untuk ujian klinikal ini kerana ada pelbagai kaedah mencegah C0vid 19 iaitu melalui cara perubatan hömeopati hölistik, makanan sunnah yang keluarga saya amalkan bagi mencegah penularan C0vid 19,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui selepas membuat lap0ran polis bersama adik perempuannya, Nur Azreen Omar Iskandar Azri Iskandar, 12, dan rakannya Muhammad Hanif Haikal Jeffery, 17, di Balai Polis Taman Melawati, di sini, hari ini.

Azrell Omar serta adiknya ditemani ibu mereka yang juga pelakon dan pengarah terkenal, Ellie Suriaty Omar ketika membuat lap0ran polis berkenaan.

Katanya, dia ada menerima borang daripada gurunya untuk mendapatkan süntikan väksin dua minggu lalu.

“Dalam borang berkenaan, kami (pelajar) diberitahu bahawa tiada siapa yang akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang isu akibat pengambilan väksin. Setakat ini, mereka tidak memaklumkan ada t!ndakan lanjut akan dikenakan sekiranya menölak mengambil v.aksin,” katanya yang memaklumkan semua ahli keluarganya belum mengambil väksin sehingga kini.

Menurutnya, tiada mana-mana individu memaksanya membuat l.aporan itu yang dibuat atas kewarasan sendiri selepas menilai maklumat diperolehinya.

“Saya ambil semua maklumat berkaitan väksin dan C0vid 19 daripada Internet termasuk membaca berita dari luar negara selain maklumat daripada ibu saya, ahli keluarga serta kenalan.

“Dari situ saya menilai sendiri maklumat diperoleh dan membuat keputusan untuk menolak dis.untik v.aksin,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima läporan dibuat individu berkenaan.

Sumber dari Harian Metro dan Malaysia Gazette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.