Tgh bjalan tiba2 seluar basah. Sebb degil, aku abaikan. Terima ksih sbb jd pnghuni rahim ibu. Ibu redha.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Assalamualaikum. Sementara tunggu husband solat kat masjid ni, aku nak luah sikit. Esok sepatutnya due date aku, tapi anak aku dah jadi anak syurga. Semoga tenang disana sayang.

Aku baru kawen tak sampai setahun lagi. Mungkin typical misscarriage story buat sesetengah orang. Tapi tak bagi aku. First baby dalam rahim aku. Mesti la terkesan. Feb 2018. Aku disahkan pregnant, lepas seminggu tak selesa badan. Punca dia masa Thai Food Festival tu aku makan pedas-pedas. Seminggu tak sedap badan.

Perut tak selesa. Bos kat ofis sampai belikan eno sebab kot-kot angin? Lepas seminggu sakit, pegi klinik, pregnant rupanya.. haha. Mac 2018. Start buat buku. Dan ulang alik klinik macam biasa. Alahan pun cuma sikit-sikit. 11 May 2018. Aku kursus dekat hotel. Tiba-tiba masa rehat tu, air macam kencing keluar.

Aku cuma ingat, itu keputihan biasa. Tapi masa jalan nak ke toilet tu, rasa seluar basah. Duduk dalam hall kursus, dia asyik keluar lagi. Macam terp4ncut, tapi sikit-sikit. Basah kerusi aku. Masa ni aku cuba positif. Keluar hall, call kakak. Kakak suruh aku pegi hospital. Aku degil sebab masa tu baru 18 weeks.

Aku fikir tak mungkin air ketuban. Balik kursus, aku inform husband. Kami ke poliklinik. Malangnya doktor laki, muda. Dia suruh ke hospital. Tapi aku tak pergi jugak. Sebab masih cuba positifkan diri. Malam tu tidur pakai pad, penuh pad libr3sse overnight kaler purple tu.

Dah macam kencing dalam seluar. 12 May 2018. Pagi tu aku pergi kerja macam biasa. Bos aku desak suruh pergi hospital pagi tu jugak. Aku yakinkan dia aku ok. Tapi aku mengalah lepas dia suruh juga aku pergi. Mula-mula aku cuma pergi klinik panel. Tapi 2 klinik reject kes aku. Sebab hal berkait air ketuban,dorang taknak.

Aku masa tu blur lagi. Air ketuban ke ni? B0doh sangat. Kami terus ke hospital bahagian emerg3ncy. Sebab doc kat klinik suruh macam tu. Aku pun noob. Then explain kat kaunter,dorang terkejut. Sebab 18weeks keluar air ketuban,tapi tak ada drah. Baby gerak normal. Aku dapat zon kuning.

Tunggu tak lama,terus dapat masuk bilik doc. Doc scan,jantung baby normal. Tapi air nampak kurang sikit. Doc suruh tukar kain hospital sebab dia nak speculum. Dah tukar kain, masa berdiri,meleleh-leleh air turun. Doc terus suruh tolak ke dewan bersalin. 2 kali kena speculum. Sakit jugak.

First time kena. Doc kata bukaan masa ni masih tutup. Tapi heran air keluar. Doc susp3ct kum4n. Datang 3 doktor terangkan risik0 dan kemungkinan yang bakal jadi. Masa ni aku blank. Dengar jela sambil senyum tawar. Lepas tu minta izin keluar jumpa husband kejap. Tengok muka husband, terus mencurah-curah air mata

sebab dia memang excited hari-hari sembang dengan baby walaupun sebelum pregnant. Doc terus uruskan kemasukan ke wad. 10 hari berkampung kat wad. Bed rest. Hari first kat wad, aku tak solat. Sebab rasa macam mana nak solat? Surau jauh. Bla bla bla banyak alasan.. tapi masa ni rasa..

aku dah la 50-50 je baby. Boleh pulak tak solat. Dan memang majoriti tak solat pun. Subuh pun semua tidur macam takde apa yang jadi. Esok tu subuh dengar nurse kejutkan orang katil sebelah. Nurse cakap, dik bangun sembahyang. Sakit boleh sembahyang lagi kan. Masa ni macam kena hiris hati aku.

Walaupun nurse kejutkan katil sebelah, aku yang rasa malu. Aku terus bangun, pergi solat. Surau kat luar wad. Aku bangun, tukar pad (yang berair ketuban) dan jalan pelan-pelan ke surau. Doc suruh solat kat katil sebab takboleh banyak bergerak tapi aku segan.

Masuk surau, air mata aku tak boleh control sebab rasa berdosa dengan Allah. Betullah ujian tu dekatkan kita dengan Dia. Ujian tu sebab Dia dah lama tak dengar rintihan kita. Aku jenis tak pernah tinggal solat. Tapi sekali tu aku tinggal. Dan moga itu yang terakhir. Aku dah qada.

Sepanjang kat hospital, 3kali kena speculum. Tak s4kit sangat. Tapi s4kit la jugak. Speculum untuk dorang ambil sample. Tak jumpa kum4n, tapi dari ujian drah, white bl00d count aku agak tinggi. 21 May 2018. Doktor bagi discharge walaupun masih ada air ketuban keluar sikit-sikit. Masa ni air ketuban memang dah tak banyak.

Tapi jantung baby sentiasa normal. Malah aktif macam biasa. Doc pesan untuk bedrest. Jangan banyak bergerak. Seronok sangat dapat keluar. Mana tak nya. Orang lain dah bertukar ganti. Aku sorang dok situ sampai 10 hari. Tu pun mujur 19 hari. 23 May 2018. Husband belikan aku rambutan masa dia balik kerja.

Dari awal pregnant memang teringin rambutan. Masa ni baru dapat. Makan 3 biji, rasa lain. Aku pergi toilet, aku nampak drah. Terus mengalir lagi air mata aku. Lepas maghrib, husband terus ajak pergi KPJ. Kena w4rded lagi 5 hari. Doc cek bukaan, 1cm. Doc bagi antibi0tik, dan ubat tahan s4kit.

Hari ke empat doc stop ubat tahan s4kit, aku dah mula rasa mild contr4ction. S4kit juga. Masa ni air ketuban dan d4rah dah start keluar. D4rah hidup. Doktor kata air ketuban memang dah makin kurang. Bentuk kepala baby pun dah tak cantik sebab air tak ada. Kesian baby. Walaupun air kurang, jantung dia tetap normal, aktif lagitu.

Comel sangat cara dia bagi semangat kat ibu dia. 27 May 2018. Disch4rge KPJ. Seronok sangat dapat disch4rge. Tapi drah dan air ketuban masih keluar. Baby pun jantung normal lagi. Sesekali contr4ction. 31 May 2018. Checkup dekat KPJ. Air ketuban doc tak dapat detect kat screen masa scan. Air tak ada! Tapi jantung baby normal.

Dan sesekali memang rasa baby bergerak macam biasa. Kuatnya anak ibu kan. Air dah tak ada sayang.. kesian sayang… Malam tu s4kit sangat. Lepas disch4rge sebelum ni memang aku makan ubat tahan s4kit, sebab aku tak boleh tidur. S4kit sangat. Tapi malam tu s4kit sangat. Makan ubat tahan sakit pun tak jadi apa.

Sambil s4kit,tawaf satu rumah sebab baring pun tak kurang s4kit. 1 Jun 2018. Dapat tidur tidur ayam je malam tu. Bangun pagi, sembang dengan baby.. Anak ibu, ibu redha awak pergi. Kesian awak, tak ada air dalam tu. Ibu dah kuat. Terima kasih bagi ibu masa 3 minggu untuk kuat. Allah tak tarik awak tiba-tiba.

Allah baik sangat. Awak pun kuat semangat, baik sangat pada ibu. Ibu redha. Lepas zohor, ibu ajak pergi beli barang dapur untuk raya. Aku makan ubat tahan s4kit lagi sebab nak jalan dengan tenang. Aku dengan yakin, taknak wheelchair. Aku yakinkan ibu, aku mampu. Tapi baru jalan tak sampai satu market,aku dah pening, haha.

Terpaksa husband ambil wheelchair kat cust service. Sempat juga pergi bazar ramadhan. Aku insist nak turun. Ibu tak kasi sebab takut terberanak kat bazar,haha. Tapi aku degil ya ampun. Aku cakap kat ibu, takpe banyak jalan nanti senang beranak. Sampai rumah, rasa nak terberak.

Aku pergi jamban cangkung. 10 min jugak tunggu nak melabur. Tapi takde hasil. Aku nak cuci, tapi jari rasa terpegang something yang bukan n4jis. Berderau drah masa tu. Aku terus tolak ‘benda’ tu naik atas. Keluar toilet dan inform ibu. Ibu terkejut. Lepas husband berbuka, terus kami gerak ke KPJ semula.

Sampai KPJ, nervous sangat. Terus tolak ke dewan bersalin. Aku bagitau dorang, aku pesakit Doktor M. Tapi doc takde, diganti dengan doc lain. Doc cek bukaan dah penuh. Tapi aku takde rasa s4kit sebab makan ubat tahan s4kit kot. Doc drip sikit ubat bagi rasa. 3 kali push, baby keluar.

Aku tengok baby, ala keciknya awak sayang.. kulit merah.. Doc cuba keluarkan uri, tapi tak berjaya. Pintu rahim dah tutup. Uri tertinggal kat dalam. Kena tolak ke bilik OT. Doc bius. Dan cucuk kat tulang belakang. Tak sedar apa yang jadi. Bangun tidur, dorang tengah tolak masuk wad.

Sampai wad, ada nurse tunggu dengan baby sekali. Nurse bagi tengok baby. Comel sangat. Baby lelaki. Sama macam yang kami expect. Dan bukan rezeki jadi cucu lelaki pertama ayah. Comel. Kecik.. Ibu ingat setiap inci rupa awak sayang.. kelopak mata kecil. Rambut halus. Tangan kecil. Kulit merah.

Telinga.. hidung.. mulut., semua ibu perhati.. sebelum nurse bungkuskan awak semula. Awak lahir masih hidup dan pergi 15 min kemudian. Terima kasih hadir dalam hidup ibu. Jadi penghuni pertama rahim ibu. Jadi penguat semangat ibu. Terima kasih sebab kuat. Doc pun kata awak kuat semangst sayang.. air ketuban dah tak ada..

tapi jantung awak masih normal. Dan ibu lahirkan awak,awak masih hidup. Awak macam faham betul bila ibu cakap ibu redha awak pergi… Anak ini, kami namakan Muaz. Sampai sekarang aku memang dh redha.. cuma kenangan, memori, ingatan tak boleh buang. Ada orang kata, rileks la..

boleh buat lagi.. muda lagi.. ala.. biasa la tu memang ramai macam tu.. tapi orang taktau, perit betul bila orang cakap macam tu. 5 bulan lebih dalam kandungan, sapa tak sedih. Apa apa pun, ada hikmah Allah uji kami. Kami belum bersedia. Kami jauh dari Dia. Dan Dia bagi kami anak syurga. Esok, isnin patutnya due date aku.

Sebak juga. Tapi mengenangkan anak aku dah kat syurga, Alhamdulillah. Tarik ibu sama ya sayang. Maaf terpanjang pula. Rindu sangat. Doakan Allah permudahkan rezeki aku lagi lepas ni. Aamiin. – Yana

Reaksi warganet

Norsyazana ros – Learn from mistakes. Anak pertama kami macam tu jugak. Balik kampung kat rumah mertua, tiba2 ada spot coklat. Ramai yg cakap biasa la tu drah ‘basuh’ ke apa tah orang cakap. So buat tak tau je lah. Buat kerja macam biasa.lepas 2 hari, tiba2 sakit sangat2 rupanya dah kegguran.

Alfatihah untuk anak syurga mama abg adam yang ditunggu hampir 2 tahun. So untuk anak kedua, again, otw balik kampung suami. Tiba2 kat highway rasa baby mengeras. First time. Terus cakap kat suami sebab taknak jadi macam anak first sibuk nak tanya orang lain yg konon banyak pengalaman tapi last2 hmmm..

so exit tol temerloh terus suami singgah hospital. Biar doktor je yg check. Kalau okay baru kita balik katanya. So aku pun ikut je walaupun tak sakit langsung. Contr4ction apa pun tak datang. Sampai doc yg check tu beriya tanya kenapa awak datang? Sy tengok awak ni macam okay je.

Contr4ction pun langsung takda. Tapi aku kena w4rded jugam 24hours untuk pantauan doc cakap. So hura2 hurey2 tengah syok tido tiba2 ketuban pecah, keluar semua, dah nak habis ! Terus kena paksa bersalin masa 35w. Syukur alhamdulillah semua selamat.

Lessons learnt. Tolong refer terus ke hospital kalau rasa ada yg tak kena. Lantakkan je kalau ada yg nak cakap kau manja ke mengada ke apa ka. Sendiri punya badan, sendiri yg rasa sakit, jangan dengar cakap orang. Muaz nanti kalau jumpa abg adam tolong sampaikan salam aunty untuk dia ya.

Norfarazilla nur – Ms sy 34w alami batuk teruk dan 1 mlm tu mmg xblh tidur teruk sgt batuk sampai pkl 2pg mcm tu batuk sampai terkencing tp pelik sbb xrs mcm kencing risau air ketuban..husband ajak ke hospital tp badan sgt2 xlarat sy ckp lps subuh pergi..

pergi emerg3ncy mmg leaking air ketuban tinggal 8 tp ms tu pakaj pad xde basah dah kena tahan 3hari tp doktor bg sampai 36w je..nasib awal pi hospital..leaking ni kekdg xsedar pun blh jd tau air tetiba kering mcm kwn sy tp alhamdulillah bb dia selamat ada juga kwn yg leaking baby xsurvive..so hati2 apa2 terus pi hospital.

Nuraini tarmizi – Semoga ambil ikhtibar confessor & semua bakal ibu ya…jgn buat main dgn tanda2 mcm ni walaupun Br1xton H1cks @ false alarm sekalipun… kita sayang ny4wa kecil Allah bagi ni kan,,so jgelh baik2…tolonglh jgn positif terlebih sgt smpi nk g bazar la ape la,,..

sy rsau perasaan terlalu positif mcm ni la yg ibu2 muda suka ambil xkisah dengan pregnancy & berpantang,mostly….too much positif pun xelok ye adik2..semua benda kena berpada2… so marilah jdikn pengajaran… ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.