“Rasa mcm bujang je. Lapr mkn megie”. 6 thn kawin tp hidup mcm bujg sbb bini hy tau brgossip dgn adik bradik dia.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Saya dan isteri kahwin dah 6 tahun dan ada 3 orang anak. Saya bekerja dan dia suri rumah. Isteri saya jenis tak suka masak, kurang makan dan jenis makan je ape2 makanan ringan or makanan segera. Kerja2 rumah pun jarang2 buat.

Selalu sangat baju yang dia letak dalam mesin basuh auto tu terbiar 3-4 hari sampai naik bau hapak. Baju tak basuh dan tak berlipat tu memang tak yah cerita. Sebagai suami, saya dah macam tak boleh nak harapkn dia sediakan masakan apa2. Sekali tegur, sekali dia masak. Sebulan sekali belum tentu dia masak klau tak bagitau.

Pernah saya tegur, “rasa macam bujang je. Lapar makan megie. Klau teringin, kena masak sendiri”. Then dia buat muka. Anak2 lebih rapat dengan saya dari dia. Balik kerja, anak2 dah mula berkepit. Nk duk kat riba, mintak dukung, mintak mandikan. Tidur malam, isteri dengan anak bongsu (baby 4 bulan), lagi dua tidur bilik asing dengan saya.

Balik kerja nak kena fikir nak makan apa or nak masak apa. Kadang2 rasa dah penat nak tegur isteri. Tapi masih kuat untuk sabar insya Allah. Setiap hari, kerja dia duk bergosip dengan adik beradik dia yang datang rumah. Pernah belikan stok makanan ringan sampai RM100++. Last2 habis dalam masa 1 hari dia buat jamuan time berg0sip.

Ayam, ikan, daging yang saya beli, selalu sangat terbiar je dalam peti ais sampai berbulan. Buntu dah mcm mana nak tegur dan nasihat. Bukan anak orang kaya pun. Tapi lagak dia nak duk goyang kaki tu… hurmmm… Tak tau nk share dengan siapa masalah ni. Hope ada yang sudi komen bagi nasihat dari group ni. Terima kasih Admin.

Reaksi warganet.

Norhana Mazlan – Cuba try tanya isteri apa masalah dia mungkin kadang2 separuh isteri akan tunjukan perangai bila dia rasa xpuas hati..tanya hati ke hati, ajak isteri solat bila dah abis solat pegang tangan isteri tanya hati ke hati apa yg dia rasa seharian kat rumah..kadang sebagai manusia kita terlepas pandang syaitan pun suka tgok suami isteri berpecah belah..

Nor Fathin Azlan – Mungkin awak belum tahu kot isteri awak sangat penat jadi suri rumah. Iya penat sangattttttttt. Penat nak jadi rajin buat kerja rumah sebab dah terbiasa malas.

Muhammad Izzat – Sabar bang, xlame tu.. Mungkin senasib dgn mmbr tmpt praktikal aku dlu… Last2 bini dia meninggal… Dia kawen lain….udah bahagia.

Zara Dhia – Honestly ckp malas ni tiada ubatnya tp sy respect sbb encik bersabar dgn perangai isteri….cuba byk berkomunikasi dgn cara menegur isteri….cakap elok2 dan bg kesan daripada sikap malasnya itu dgn harapan dia berubah….

mmg ada isteri yg malas ni sbb sy pernah jumpa….apapun Allah takkan bg kita dugaan jika kita tak mampu.. .semoga dipermudahkan urusan.

N Eziera Shahira Latif – Xsgke ad ye pompuan mcm ni, sy ad kenalan pompuan, yg mse bujang mmg mls gile, xreti msk, xreti kemas, klau kluar mmg dandan cantik2, alhamdulillah pas khwin die brubh 360 darjah, melawa2 jgk kje umah pon tiptop..sy stuju tiap hri blik umah bli je lauk kdai ckp ad pompuan msk kan pdn muke die… Da ad laki elok xnak jge.

Cahaya Pemberiaannya – Setiap manusia punya masaalh berbeza,dibagi suami baik siisteri pula xpandai jalankan tanggungjawab,diberi suami bermasalah siisteri pula baik..setiap manusia,setiap perkahwinan, perhubungan pasti ada ujian , dugaan yg Allah selitkan cuma cara yg berbeza2..

disitu kita dinilai bagaimana untuk handle,tinggalkan atau betulkan,bertahan atau giveup ..xda manusia yg sempurna melainkan diri sendiri sedar dan cuba muhasabah tentang kelemahan diri serta memohon petunjuk Allah,berbalik kepada Allah dlm segala hal.

Rafizah Kadir – Malas mmg tiada ubatnya. Tak perlu la kata bini penat jaga anak sampai tak sempat nk buat kerja langsung. Berjuta wanita lain yg bekerja pun masih sempat uruskan rumahtangga. Tak de la sampai asyik nak mkn maggie, baju tak terurus. Ni yg dok rumah surirumah je pun tak boleh nak bahagikn masa secara berhemah..susahlah.

Sekurang2nya kalau malas masak, benda lain cam basuh baju lipat kain kemas sikit2 jgn la malas juga. Kalau semua benda malas, nampak sgt mmg jenis malas. Jgn guna alasan urusan rumahtangga tanggungjawab suami. Kita ni kalau buat kerja rumah secara ikhlas utk keluarga insyallah dapat pahala. Entah2 dgn pahala ni la yg bantu kita masuk syurga.

Norzalifah Abd Hamid – X pelik Pon skrg Ni mmg ramai kaum Hawa yg mcm tu…bukan nk burukkn kaum sendiri, tp bila dh jd isteri Kita jgn terlalu yakin asben ok dgn cara Kita yg X pernah berubah..bila mkn tahun lama2 asben bosan n try la Cari solution lain..

then masa tu la ko rasa ko kaum yg lemah jd mangsa…what a shame,so once dh masuk alam perkahwinan… berubah la kita bukan nk jd sempurna spy saidatina Aisyah..tp cukup meringankn beban psgn.

Cahaya Mata – Tuan pi buat aduan di pejabat agama, nanti akan panggil khidmat nasihat.. Mungkin dia pun ada tak puas hati dengan tuan, tapi tak reti nak cakap, caranya memberontak macam tu.. Jangan ingat pi pejabat agama untuk bercerrai, ramai ja pi dapatkan khidmat nasihat, InsyaAllah ada yang bertambah baik.. Cubalah.

misti ada jalan penyelesaian nnti semoga rumahtangga tuan dilindungi Allah .. bila kita ikhlas semua menjadi. 6thn kot…anak dah 3..malas memang takde ubat..aikk tido pun dah asing2 cube en amek ct tinggalkan dia seminggu ckp kat dia kursus ke..pastu jgn call..tgk dia separa g1la tak..

kalau tak ubah gak tolong cari2kan madu bagijelah kasih tu kat orang lain…benda ckp pun tak nak berubah..kalau baru 6bulan kawin bolehla..ni dah 6 thn kot.

Nurul Zuraida – Ni bru betul2 goyang kaki lepas tu membawang.. pemalas tahap xleh bawak bncang. Nsib baik dpt suami yg baik msih bleh bertolak ansur. Tp sabar2 org ada batasnya. Skli meletup tau la nsib bini tu… suh buat keje rumah je pom ape kehel malas sgt akak oiii.

Sumber: krt via keluargabahagia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.