Pelik, tiap kali aku “brubat” dia minta maaf. Lps mimpi ular, tiap kali jump bdn gatal2. Rupa2nya diam2 siti buat “kerja”.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Aku Adwiyah, anak gadis kelahiran Kuala Lumpur yang kini bekerja sebagai seorang pensyarah. Alhamdulillah, aku dilahirkan dalam keluarga sebuah keluarga yang cukup, dibesarkan dalam penuh kasih-sayang, sopan-santun, didikan agama serta pendidikan yang cukup.

Kisah aku ini adalah sebagai pengajaran akan tipu daya manusia serta padahnya jadi mngsa s1hir. Sentiasalah berdoa supaya jangan jadi mangsa s1hir, dngki dan khian4t manusia. Kisah aku ni, ambillah pengajaran darinya.
Aku melanjutkan pengajian dalam bidang kejuruteraan kimia di salah satu universiti awam. Perjalanan hidup aku mula berubah pada akhir 2016. Oh, ya! Waktu ni aku sedang berkenalan dengan seseorang.

Lelaki yang cukup baik bagi aku, dia yang banyak tolong aku labwork sebenarnya. Aku namakan lelaki ni Amin. Sebabkan life full time master and PhD student agak tough, kami spend masa banyak on discussion, jadi rapat dan melangkah ke fasa serius. Berbalik pada kisah aku dan lelaki tu, kami mimpi ular 3 hari berturut pada mulanya. Kemudian, kejadian2 aneh pun mula mengh4ntui kami.

Zaman aku s4kit tu, aku boleh meraung dan menangis 3 jam tanpa sebab, tanpa henti. Aku boleh pengsan je kat mana-mana. Satu hari, tiba-tiba entah mcmna, ulat gonggok jatuh dri badan aku, it really happened. Aku ingat aku ada halusinasi, tapi housemate nampk benda yang sama. Aku jumpa lipan, kala jengking, ulat bulu dalam bilik.

Aku takut sgt, aku tak tahu nak buat apa. Aku selalu rasa benda bergerak bawah badan dan dalam kulit aku. Kami selalu jumpa rambut dalam makanan kami. Masa ni aku tak bagitahu lagi parent aku, aku tak tahu nak mulakan dari mana. Amin tu pulak, dia jumpa ular berdiri pandang dia dari jauh, mimpi ‘bersama’ dengan perempuan (aku kenal perempuan tu), dia jadi pelupa, kadang-kadang dia tak ingat diri dia siapa.

Aku keluar masuk hspital selama 2 tahun berturut, dalam tempoh tu, aku tumph drah sebulan tak berhenti, Dr mintak aku buat check-up sebab takut ada cyst or seangkatan dgnnya. Aku yg dulunya memg kurus, jadi makin kurus, tinggal tulang je.Jerawat naik berlumba-lumba, kulit aku jadi terbakar. Dr pun pening sbb horm0ne aku stabil, Dr kulit cakap kondisi muka aku kulit kering, tpi jerawat banyak.

Dr pakar pulak pelik sebab d4rah tak asa, walhal dah masuk byk d4rah, mai check next weeknya, d4rah rendah lagi, hb low lagi. Tapi simpt0m badan aku seolah ada k4nser tapi apabila Dr check semula, tiada. Badan aku habis bercucuk-cucuk, ambil d4rah, x-r4y. Klinik dan hspital dah macam rumah kedua aku. Aku diarahkan utk ambil ujian minda juga sebab aku kerap h4lusinasi, em0si, depr3ss.

Aku jarang masuk lab, writing delay, tahun ni bru nak graduate PhD aku. Orang lain dah grad awal dulu. Masa ni, hubungan kami renggang walhal kami patutnya dah nak kawin. Jumpa depan-depan gatal satu badan, aku rasa benci pada dia. Kalau jauh, dia ada bagitahu aku dia nk teruskan niat nak peristerikan aku. Tapi sebulan lepas tu, dia makin pelik. Dia mer0yan teringatkan perempuan yg dia mimpi tu.

Untuk pengetahuan juga, perempuan tu kawan aku. Dia baik orangnya, bertudung labuh dan PhD student jugak macam kami. Sebelum ni, Amin ada beritahu perempuan tu, aku namakan dia Siti. Siti ni melamar dia, tapi aku tak percaya. Entahlah sebab Siti tu pernah jadi roommate aku dan sangat baik. Dia tahu aku sakit, aku selalu menangis kat dia hari-hari pasal aku s4kit.

Sebabkn hspital tak dapat trace s4kit aku, aku pi yang tradisional. Setiap kali aku pergi berubat, Siti ni akan kol aku mintak maaf. Di pihak aku, aku takde rasa yang pelik sebab orang-orang baik ni memang suka minta maaf. Akhirnya, keluarga dia dan aku pun tahu kes kami s4kit ni. Untuk keluarga Amin, depa kurang percaya. Dulunya keluarga lelaki tu sgt suka aku, mama dia belikan handbag, baju, macam-macam untuk aku.

Adik2 nya dulu rapat dgn aku. Tapi lepas tu, kami mcm bermvsuh. Long story short, 3 tahun kemudian, Allah jawab semua kekusutan aku. Berkat doa dari seorang sahabat yang tinggal di Mekah, berkat doa mak ayah dan orang lain. Aku terjumpa seorang ustaz, Alhamdulillah aku kembali sihat. Proses nak pulihkan balik badan aku tu ambil masa 2 minggu. Mungkin ustaz ni serasi walhal sebelum ni dah banyak berubat dari yang berbayar sampai yg percuma.

Ustaz ni tak mintak bayaran. Ustaz ni beritahu, kenapa aku susah nak sihat sebab aku berdend4m. Aku berdend4m dengan Siti, sahabat aku sendiri yang s1hirkan aku, dend4mnya aku pada lelaki tu. Aku dapat tahu pulak Amin nak kawin dengan Siti. Asalnya, aku tak last datang bulan setahun lepas, lepas mandi air untuk buang s1hir.

alhamdulillah h4id aku normal, keluarlah segumpal rambut dari mulut, aku munt4h angin, keluar kaca, ulat, s4kitnya s1hir ni tak tertanggung. Pukul 3 aku mula berubat, pukul 11 malam baru selesai. Rupanya, aku dan Amin terkena s1hir pemisah dan s4ntau angin. Dan s1hir tu memang dituju supaya aku mennggal. Few days after, aku mimpi Siti dan bom0h tu, aku terjaga pukul 3.30 pagi, aku jumpa cicak m4ti.

Alhamdulillah ustaz tu bagitau, aku dah sembuh. Few months after, Amin ada berhubung bertanya khabar, bagitahu dia kesal, dia tak pernah lupa aku, dia tahu dia banyak lukakan aku di masa lalu, dia doakan aku jumpa lelaki yg lagi baik dari dia, aku dpt rasa dia ada lgi perasaan kat aku, cuma kami sedar perjalanan kami dah tak sama. Katanya dia dah nak kawin tahun depan, tapi dia masih nak berkawan dengan aku.

Di pihak aku, aku tak pernah move on dari dia. Kemudian, aku bl0ck nom dia sebab aku taknak nanti feeling yang lama develop balik. Takdir menemukan kami, takdir memisahkan kami juga, macam tulah Amin bagitahu aku. Untuk Amin, moga bahagia, walaupun isterinya Siti. Aku mungkin takda peluang untuk jumpa dia lagi. Terima kasih sebab jadi lelaki yg baik dalam hidup aku.

Amin sembuhlah, Amin gagal PhD dia, dia tak pi berubat pun sampai sekarang. Dia bagitahu dia tak ingat bacaan dalam solat, dia ambil ubat depr3ssion sekarang tapi keluarga dia tak tahu. Dia skrg dah jadi senior engineer di utara, jauh dari keluarga dia di Pantai Timur. Mungkin keluarga dia ingat dia dah sembuh, aku tak pasti. Aku dah tak berhubung dengan keluarga dia.

Untuk keluarga dia, moga satu hari nanti mereka percaya apa aku cakap semuanya benar, aku tak pernah mereka cerita. Bawaklah Amin berubat. Kami yang patutnya kahwin tapi dia akhirnya dengan orang lain. Aku cuba untuk redha. Doakan aku pulak, jumpa jodoh yang soleh. Banyak orang aku susahkan di masa lalu, housemate aku, kak Dian, Nora, Biha, Zara.

Merekalah yg tak pernah tinggalkan dan bawak aku jumpa ustaz, jumpa Dr. Allah je mampu balas jasa depa. Merekalah kawan aku yang sebenar. Untuk mama ayah, Adawiyah minta maaf sebab banyak risaukan mama ayah. Untuk Siti, aku maafkan kamu. Aku tak pernah sangka org yg paling rapat dengan aku yang khianat aku.

Lepas aku p berubat kali terakhir ni, Siti bl0ck aku kat semua media s0sial. Jangan terjebak dengan s1hir. Bacalah ayat pendinding, jangan percaya orang sepenuhnya. Mush kita adalah org paling baik dengan kita. Itu yg aku selalu bagitahu pelajar aku. – Adawiyah

Reaksi warganet

Ramlan amsah – S1hir ni masih banyak diamalkan oleh maaf cakap, bangsa melayu. Kebanyakannya sebab dengki tak kira pasal sebab nak miliki seseorang atau dengki dengan seseorang. Ada kalangan saudara-mara aku kena s1hir supaya benci apabila tengok muka isteri dan anak-anak. Apabila tengok je jadi marah dan nak pukul. Apabila pergi perubatan Islam, keluar sesuatu berupa seperti lintah apabila munt4h.

Ustaz suruh amalkan beberapa ayat pendinding sebab kebiasaan peny1hir ni takkan puas hati dengan sekali s1hir. Mereka akan terus hantar. Ada juga yang apabila kahwin, kena peny4kit msteri, tak boleh bersama pasangan, badan jadi letih lesu sampai tak boleh bekerja. Aruwah pakcik aku sampai mennggal hanya sebab orang dengki pasal perniagaan, tapi tak ada la sampai nak balas-balas.

Berubat pun dengan niat untuk sembuh, bukan nak kenakan si penghantar s1hir tu. Serah semuanya pada Allah sebab s1hir tu berkesan pun dengan izin Allah. S1hir itu sy1rik dan Allah takkan ampunkan dosa orang yang sy1rik. Apabila kita marah, kita d3ndam dengan seseorang, memang kita berasa seronok bila tengok dia m4ti tapi apabila kat akhirat kelak.

seronokkah kita apabila tengok dia ke syurga, tapi kita ke neraka hanya untuk kepuasan diri yang sementara? Aku pun marah pada orang, dendam pada orang yang musnhkan hidup aku tp apa yang dapat hiburkan hati aku apabila serahkan semuanya pada Allah dan ada kawan-kawan yang selalu ada waktu diperlukan. Doa orang-orang teraniaya tak ada hijab, terus sampai kepada Allah.

Sekali terlibat dengan s1hir, dia takkan merosakkan orang yang dis1hir saja malah pengamalnya akan terkena tempias sekali, tak kira cepat atau lambat. Moga kita semua dilindungi Allah dan dijauhi dari orang-orang bersifat dengki.

Norhatini abdul – Bahagia ke hidup bila s1hir kan orang tu supaya nak kat kita? Jadi suka kat kita. Pelik2 la zaman la ni. Kalau nak seseorang tu usaha la, kalau orang tu xnak dah ada pasangan ,kau move on cari yg baru, tak payah nak paksa2 orang, dah tu kena reject p buat santau pulak ..

ini namanya b0doh bengong. Kau tanggung la dosa. Hidup plak dgn tunggul kayu, b0doh tak tau apa. Sampai ke tua kot tak merasa apa itu kebahagiaan sebenar….kesian. Tu pun kalau jodoh panjang la. Kalau.

Nur fariz – Jikalau btol penulis dgn amin ni kena s1hir, maka wajib la si penulis ni berusaha berdakwah kpd kluarga si amin… rujuk surah al-‘asr… Allah menyuruh kita berpesan-pesan dgn kbnrn spy kita tidak trgolong dlm klngn org2 yg rugi… walaupun penulis dh redha dgn takdir, tapi sanggupkh penulis melihat hidup org laen menderita hnya krn penulis dh redha dgn takdir… paling kurg penulis teruskan berdoa agar si amin ni sembuh.

Sumber Iium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.