Makan Tembikai Boleh Turunkan Berat Badan Dalam Tujuh Hari

Salah satu buah-buahan segar yang paling berkesan untuk menurunkan berat badan secara semulajadi adalah tembikai. Kandungan dalam tembikai boleh menyahtoksik badan tanpa rasa lapar. Diet tembikai sangat sihat kerana memberikan anda tenaga.

Tembikai adalah buah padat nutrien dengan banyak kandungan air dan rendah kalori. Inilah sebabnya buah tembikai sangat baik untuk menurunkan berat badan. Buah ini menyediakan sebilangan besar vitamin, mineral, dan antioksidan. Makan buah tembikai setiap hari dapat membantu anda mengurangkan risiko obesiti, penyakit jantung dan diabetes.

Cara diet buah tembikai
Makanan jenis ini disyorkan untuk mereka yang ingin mengamalkan gaya hidup sihat dan cuba menurunkan berat badan dengan cepat. Sangat mudah, anda hanya makan tembikai sepanjang hari semasa sarapan pagi dan makan malam. Diet ini berkesan untuk mereka yang ingin menghilangkan toksik berlebihan, garam dan kotoran lain dari badan, seperti yang dipetik dari laman Boldsky,

Jumlah tembikai yang perlu dimakan
Apabila melakukan diet buah tembikai, anda harus memastikan bahawa jumlah buah yang anda makan tidak melebihi had yang ditetapkan. Nombor ideal adalah 1:10. Secara ringkasnya. Sekiranya anda berat 60 kg, itu bermakna anda perlu makan 6 kg buah tembikai semasa diet. Semuanya bergantung pada berapa berat badan yang anda ingin pulih.

Jadi, jumlah yang ideal ialah 150 kkal sekali makan. Lebih baik lagi, bahagikannya ke 8 kali sehari. Tembikai terdiri daripada 97 peratus air, jadi ia dapat membantu penggunaan tambahan air sepanjang hari. Menurut pakar pemakanan, diet tembikai menjadikan banyak orang yang tertarik. Tempoh masa yang terhad diet ini menjadikan seseorang lebih realistik dengan matlamat yang dicapai. Kualiti penghidratan dan menyegarkan adalah sempurna semasa musim panas.

Manfaat lain dari diet tembikai adalah membantu meningkatkan jumlah arginine, sejenis asid amino dalam badan yang baik untuk menghasilkan nitrous oksida yang melegakan saluran darrah. Tembikai juga menghalang serangan jantung dan strok. Malah, diet tembikai boleh meningkatkan jumlah sperma pada lelaki.

Tembikai adalah diuretik dan tonik darrah yang memudahkan cecair dan menghilangkan kotoran dari badan. Dalam 100 gram tembikai mengandungi 7 gram gula dan 32 kalori. Tembikai menjadi sumber serat yang dapat mengekalkan fungsi pencernaan dengan baik. Buah ini juga sesuai digunakan oleh pesakit diabetes kerana rendah karbohidrat dan gula.

Tembikai adalah buah yang sempurna untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Untuk itu, adalah penting untuk diingatkan bahawa diet hanya boleh dilakukan selama seminggu atau 5 hari. Sekiranya dilakukan secara berlebihan boleh menyebabkan kesan kesihatan yang negatif. Bukan semua orang boleh melakukan diet buah tembikai, terutamanya kanak-kanak dan wanita hamil. Semasa diet buah tembikai, anda dinasihatkan untuk tidak melakukan senaman pengairan tenaga. Selain buahnya dimakan, anda boleh menggabungkan cara salad tembikai lain dengan beberapa biji rami atau benih chia. Anda juga boleh menggunakannya dalam bentuk jus.

About Zarul Zainal

Check Also

“EIok pun Sera tinggaIkan dia. Tak pernah berubah..” – Netiizen seIar Tind4kan Shuk rakam jiran

Pelawak dan pelakon kontroversi, Shuk Sahar menjadi sorotan warganet sekali lagi apabila dia dikatakan tidak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five × three =