Cara Mudah Hilangkan Semut Dalam Beras

Semut tidak hanya menghurung makanan yang sudah dimasak, tetapi juga suka menghurung beras. Sebabnya, beras mempunyai kandungan kalori dan gula yang menjadi makanan kegemaran semut. Beras dengan kehadiran semut ini membebankan kita apabila mahu memasak nasi. Namun, usah gundah kerana ada cara untuk menghilangkan semut pada beras dengan mudah memetik dari laman keluargakokoh.com.

Menjemur di bawah sinaran matahari
Anda harus menyisihkan semut-semut itu terlebih dahulu sebelum mencucinya dengan air bersih. Jika tidak dibersihkan, bangkai semut itu akan tertinggal ketika beras dimasak. Salah satu cara menghilangkan semut di beras yang paling mudah adalah menjemur beras di bawah sinar matahari yang sangat terik. Suhu panas dari sinar matahari ini akan membuat semut-semut ini lari tunggang-langgang. Cara menjemuran beras di bawah sinar matahari ini hanya boleh dilakukan untuk menghilangkan semut hidup yang sudah berada di dalam beras. Namun, cara ini tidak dapat dilakukan untuk membasmi semut.

Bunga Lawang
Sekiranya anda sering memasak hidangan tradisional nusantara, anda mesti biasa dengan rempah-ratus yang dipanggil bunga lawang ini. Rempah dengan aroma yang sangat khas ini sangat bermanfaat untuk menyedapkan hidangan, tapi tahukah anda bahawa bunga lawang juga boleh menghilangkan semut beras? Jika anda sedang mencari cara menghilangkan semut di beras dengan bahan semulajadi yang tidak mencemarkan beras, bunga lawang adalah pilihan yang tepat. Letakkan bunga 5-6 bunga lawang dalam bekas beras. Biarkan hingga hari demi hari. Aroma bunga lawang akan memacu semut untuk menjauhi beras tersebut.

Daun limau purut
Satu lagi cara untuk menghilangkan semut dalam karung beras, iaitu dengan menggunakan daun limau purut. Daun dengan kewangian yang cukup kuat ini juga dikenali sebagai hidangan perisa semulajadi. Penggunaan daun limau purut untuk mengusir semut di beras memang selamat kerana ianya bahan semulajadi yang tidak akan mencemarkan beras. Ambil beberapa kepingan daun limau purut, kemudian jadikan sebagai beberapa kepingan kecil supaya aroma keluar. Masukkan kepingan daun limau ke beras dan biarkan selama 3-4 hari. Jika anda ingin menggunakan daun limau untuk menghalau semut dalam nasi, anda mesti menggantikan daun setiap 3-4 hari. Kerana daun limau yang telah rosak tentunya tidak akan berkhasiat untuk melindungi beras daripada semut.

Cili kering
Cili kering juga boleh menjadi bahan semulajadi untuk menghilangkan semut dari beras. Cili kering juga mempunyai rasa dan aroma yang sangat kuat, tapi kali ini kita tidak memanfaatkan rasanya, melainkan hanya aromanya sahaja. Tambah beberapa cili kering ke bekas beras dan biarkan selama sehari. Tetapi jangan potong cili ke dalam kepingan kecil kerana ini boleh membuat nasi rasa sangat pedas. Hanya masukkan saja cili kering yang sebiji, semut-semut akan segera menjauhi kerana tidak tahan dengan bau cilinya yang sangat menyengat.

Letakkan di dekat dapur
Semut adalah haiwan yang sangat sensitif terhadap haba. Sekiranya terdapat suhu panas berhampiran, semut akan segera meniinggalkan tempat tersebut. Anda boleh menggunakan kelemahan semut ini untuk menghilangkan semut di dalamnya. Kaedah ini agak mudah, letakkan beras berhampiran dapur pembakaran. Suhu panas dari kebakaran dapur akan menjadikan semut-semut yang telah menjadi nasi menjauhi. Teknik ini boleh dicuba jika tidak ada cahaya matahari yang panas untuk mengeeringkan beras.

Kayu manis
Bahan semulajadi yang sememangnya menjadi semulajadi adalah kayu manis. Selain itu, kayu manis juga selamat untuk beras kerana ia tidak akan mencemarkan rasa nasi. Ambil beberapa batang kayu manis, kemudian masukkannya ke dalam beras. Biarkan kayu manis ini kekal di dalamnya supaya semua semut hilang.

About Zarul Zainal

Check Also

“Takkan Saya Nak MenoIak..” – Lepas Dapat Restu Ibu Shuib. Wan SharmiIa SAHKAN Begini Cerita SEBENARNYA

Pelakon Wan Sharmila berkata dia tidak mengambil serius usikan netizen yang cuba menjodohkannya dengan Shuib …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12 − seven =