Tgok kat phone ayh. Kakak bukakn. Tgok sama2. Mlm lps mak tengok sy tido, sy buka fon bwh selimut. Lampu tutup. Mak ingat sy tidolah.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Assalam semua pembaca, kali ni aku nak share situasi dan perasaan aku hadapi sepanjang bergelar guru. Aku harap dengan sesi sharing ni, korang dapat selami dan bantu beri cadangan bantuan yang boleh diberi.

Aku tau kebanyakan korang ada ilmu yang korg boleh share sama. Aku sangat mengalu-aluukan ilmu psych0logy kanak-kanak korang kali ni. First, aku nak cerita tentang Muiz (bukan nama sebenar) Seorang anak dari keluarga sederhana. Ibunya surirumah bapanya berniaga dan selalu out-station.

Adik beradik 5 orang. Mempunyai masalah disiplin. Personaliti outsp0ken, aggr3sive dan attention-seeker. Struggle in reading and most academic content at school. Tidak mahu membaca dan menulis. Thus, ketinggalan subject content sepanjang di sekolah.

Anak murid pertama yang mengajar aku untuk perset4nkan sesetengah teori pendidikan barat yang ditekapkan ke otak guru-guru Malaysia. Even reward system? “Tak kisah.. saya boleh beli sendiri.” Behav1orism out. That includes positive reinf0rcement like praises/approvals.

Aku buat games, kot melekat input yang diajar. Problem kelas ni pulak, almost 70% kids in this class h0t-tmpered. Bila kalah or tak dapat jawab, mula cari pasal dengan kawan. Sampi tendang tumb0k. Aku jadi m4ti akal masa ni. Dah la baru tahun pertama masa tu, semangat ada tapi ilmu kurang.

Sampailah satu tahap aku sampai breaking point. One day, Muiz ni cari pasal dengan kawan dia (yang mmg sejenis tak melawan tapi perangai ann0ying) so aku memang tak bl4me 100% on him. Tapi bila dia angkat tangan nak tumb0k member tu, aku halang. Dia kejar jugak kawan tu. Aku pakai baju kurung kot.

Kejar karang tergolek terjelepuk aku kat situ. Dia marah aku halang. Bagi dia tangan dia kena hinggap juga kepala budak tu baru puas. Dia tolak aku, tunjuk jari tengah and memb4bi dan meminta kau mmpus. Aku terkedu, terkejut dan terkilan.

Anak yang aku ambil masa ajar bacaan yang masih bertatih ini melangkah keluar dari garisan sabar yang aku tetapkan. Bukan melangkah. Menyepak sekuat hatinya. Muiz kemudian diuruskan oleh guru disiplin pada waktu itu. Approach aku sebelum ini lemah lembut dan penuh hikmah.

Sejak kejadian Muiz, aku ikut rentak mereka. Gngster is the exact approach. Rotan, aggr3sive and kadang bahasa sebijik mcm diorang. Totally opposite of my principle which is lead by example. Tapi waktu tu, diorang dah melampau especially Muiz. Turns out diorang mula disiplin since then.

Aku pun terkejut dengan outcomes tu. Slowly, aku one on one talk dengan diorang. Kadang dalam kelas bukan belajar content sangat. Aku buat art theraphy sambil borak pasal family. Banyaklah cerita aku dapat. Boleh tahan budak-budak ni membawang pasal family. Kah.

Dan boleh tahan juga perit yang dihadapi sesetengah murid ni. Muiz buka cerita tentang having ayah yang b4ran dan kaki pkul. Ibu dia hanya back up dan sorokkan kesalahan anak-anak dia. For me both of the parents wrong. Ibu dia patut bertegas dengan anak. Bayangkan ayah outstation,

balik rumah asking about children isteri cakap tak ada masalah, tiba-tiba dengar cerita orang kampung pasal anak dia mencuri tabung msjid. Memang mendapat la budak tu. Ayah dia pun kena belajar tahan amarah. Soon he will get old and he will want to bond with his sons.

“Teacher ada ayah? Saya takde dah..” This is Muiz way of confessing in the middle of the class about his hatred to his ayah. No ayah dia belum mnggal but for Muiz, he is. That broke me because aku dengan Muiz is in the same boat. Almost.

We have issues with our fathers. But I always reminded him, respect his father. We only have one. Tell him you love him. I lost mine already. Second, aku nak cerita tentang struggle murid-murid aku menyelamatkan diri dari lembah mksiat masyarakat. Masa aku menulis confession ni, anak murid aku telah dirg0l oleh jiran dia.

Anak murid aku baru tahun 3. Tinggal dengan ayah dan seorang adik lelaki Tahun 2. Keluarga susah. Ada bahagian rumahnya tak berdinding ditutup sahaja dengan kain besar. Perg0lnya adalah jiran berumur 25 tahun. Kenalan yang dipercayai si bapa untuk membantu anak-anaknya sewaktu dia kerja di siang hari.

Sewaktu kejadian, adik lelakinya yang disuruh keluar rumah, mengintai perbuatan pergol di tingkap rumah. Adiknya memberitahu ayahnya dan sekarang sudah menjadi k3s p0lis. Allahu.. sewaktu aku mendapat berita ini hati aku luluh. Anak muridku ini seorang yang amat pendiam.

Sejak dua tahun lepas orangnya aku perhatikan memang pendiam. Pendiam yang kita tahu dia dilanda banyak masalah. Tidak punya ramai kawan. Bayangkan anak sekecil itu sudah merasa perit derita dunia. Dua minggu dia tidak hadir. Hari dia hadir semula ke sekolah, aku pandang ke matanya.

Walau tidak meluahkan, matanya kelihatan pilu. Seakan-akan sudah lali menerima s4kit dunia. Aku pluk dia. Lama. Aku tidak bertanya langsung kpd dia tentang k3s itu. Tidak mahu anak lain terdengar lalu menambah sengsaranya. Tapi dia seakan tahu p3luukan aku itu untuk memujuknya.

Dia senyum sebelum berlalu pergi. Without any words but her smile means smthg to me. Seterusnya k3s flasher, rgol/c4bul (idk if this is the term for it)and watch p0rns. Ada some boys flashing their private parts kpd kwn-kwn even the opposite s3x. Bila slow talk baru diorang cerita mana diorang belajar.

“Tengok kat Ipad ayah. Kakak bukakan. Tengok sama-sama.” “Malam lepas mak tengok saya tido, saya buka fon bawah selimut. Lampu tutup. Mak ingat saya tidolah.” “Abg Udin (remaja kampung) tengok kat CC.” “Ayah ada dua henfon. Ayah bagi pakai yang lama. Saya tengok di IG.”

Kadang ada juga yang terlepas dari CCTV guru. “Saya tengok kat makmal.” Yang di makmal ni saya mohon siapa yang cerdik pandai ICT or guru bestari, kongsi dengan kami mcmna nak bl0ck chr0me and line makmal dari benda-benda lc*h ni.

Antara k3s akibat pendedahan p0rnn di awal usia, murid lelaki tahun 1 ajar kawan sekelas lelaki, buka seluar dan h1sap kem4luannya. Kemudian dia lakukan kepada kawannya pula. K3s kedua, murid lelaki tahun 3 meraba kawan sekelas perempuan di kem4luannya.

Kawan perempuan merelakan. K3s ketiga paling banyak, murid seawal usia 7 tahun sudah tahu perkataan rg0l (mungkin tidak tahu maksud tetapi telah dideahkan di rumah dengan perkataan ini) dan menggunakan kepada kawan yang lain. Ada juga ibu bapa pn*gih, bapa / ibu bersekedudukan dengan gf / bf,

ibu bapa bercrai tinggalkan anak dengan opah atok / sedara lain. Maka, guru-guru perlu ambil tahu fahaman anak-anak murid. Anak muridku memanggil kek4sih bapanya mama. Apabila ditanya bila berkahwin, katanya belum kahwin lagi. (Kami salah malah berd0sa kerana tidak lapor pada pihak berwajib pasal diorang ni)

Anak-anaknya yang dewasa semua mengikut boyfriend masing-masing tanpa ikatan sah. Kawasan kampung ni juga sangat terkenal dgn jumlah pen4gih dan pengdar yang ramai. Takut mendengar cerita anak-anak yang melihat sendiri saudara maranya mencampurkan coke dengan air ktum,

menggunakan gnja di hadapan kanak-kanak, menggunakan anak-anak mereka untuk mengedar ddah. Ini semua kisah yang aku tahu. Apa pula kisah yang tidak aku tahu? Orang kata ignorance is a bliss. Jauh disudut hati aku, aku takut sebab aku juga ada anak.

Yang bakal membesar dan melalui alam persekolahan seterusnya menyertai masyarakat. Tapi aku harus meluahkan rasa yang aku simpan ini sebab aku takut. Aku takut melihat perubahan masyarakat kita. Aku rasa lemah dan tak terdaya. Maafkan teacher anak-anak.

Reaksi warganet

Raja halimah – Saya menangis baca tulisan ini. Saya melihat melayu tak ambil berat didikan anak2 mereka. Dibiar nya merayau tanpa haluan, ibu sibuk membawang, ayah dgn hal dia sendiri. Kemiskinan bukan erti mesti duduk memikir nasib. Anak2 perlu di sayangi n diadakan activiti yg tidak memerlukan wang.

Menghukum anak2 tanpa siasat kesalahan membuat anak itu keras. Jika anak buat salah pujuk dia cerita apasal dia bertindak demikian n tunjuk kesalahan dia. Puji bila dia baik baru dia tahu ada orang sayang dia.
Terlampau ramai anak melayu merempit dan menagih dadah. Kita kena cari formula dimana anak2 kita bolih guna tenaga yg ada secara positif.

Zainol abidin – Alhamdulillah pemngalaman saya mengajar di SAR yg pada pandangan umum masyarakat masa itu dan saya sendiri pun pernah berkata budak ni kalau habis belajar boleh jadi imam kat rumah pun alhamdulillah dah. Tapi allah tu maha kaya walaupun budak2 bermasalah tapi dengan penekanan sembahyang lima waktu berjamaah

alhamdulillah ada yang jadi jurutera cikgu dan paling ramai ustaz .Jadi disini nak tekankan ibubapa jangan sekali2 tinggalkan solat kalau boleh anak llki ajak solat berjemaah dimasjid atau surau. Dan ibu2 amalkan membaca ayat 40 dan 41 surah ibrahim (hafal dahulu) . Baca masa sujud akhir tiap2 waktu solat lima waktu… semuga bermanfaat.

Zarah tairan – Inilah realiti sebnr yg berlaku dlm keluarga…sumbang mahram,anak tak sah taraf,penderaan,keluarga t0ksik… sebg guru kita lah yg biasanya org pertama yg dapat”mengh1du” kepincangan ini..terikat dgn etika dan protokol, niat utk membantu kadang2 terbatas dan disalahertikan…

kesian kerana kita sebnrnya yg dapat lihat potensi sebenar anak2 ini berbanding ibubapa mereka..mana yg boleh kita bantu..kita bantu selebihnya DOA supaya dilindungi dan dipermudahkan.

Ariff jims – Sebab apa? Sebab masyarakat kita terutama Melayu menyokong perkara perkara terkutuk ni. Baca lah komen komen Melayu cel4ka yang berunsurkan s3x dalam alam maya ni. Bila di tegur, kita pula dimarahi semula.

Tu belum lagi ada guru yang bergurau tentang issue rgol, ramai menyalahkan anak murid yang mengadu. Bahkan, bila ada issue rogol, mangsa dipersalahkan. Sungguh, aku lelah dalam masyarakat yang kian kembali ke zaman jahiliah.