Krn hdup susah ak benarkn istri kerja. Bila dh stabil, hairan istri tolak tggl bsama. Rupa2nya kerja ini belkg aku.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Aslmn Min tolong hide fb saya. Saya sekadar nak meluahkan rasa. Sebelm ni saya brkhwin dengan wife yang pertama dan dapat 2 anak kami tinggl di pahang.

Masa dapat anak kedua saya struggle dengan kerje, kewangan susah sangat, dan ni juga menjadi punca pebalahan antara saya dan wife smpai dia cakap saya lelaki tak berguna, bdoh dan macam2 lagi sebab tak mampu bagi dia apa2. Saya hanya mampu berdiam. Masa tu saya cma pnjual burger.

Dia mintak untok balik tinggal di kampung famly dia memandang kan sewa rumah dah banyak bulan tetunggak dan bersama saya adalah perkara paling malang bagi dia. Saya izinkan dia bawak anak2 kami sekali. Tak lama lepastu saya pindah duduk bilik sewa di kl dan bekrja sbagiai runner.

Tiap bulan saya blik kampung tengok anak2 dan bli barang keperluan dorang. kalau tak dapat balik saya krim duit saja.. tak lama pastu saya dimurahkn rezeki dan mampu untok sewa rumah, kewagan dah agak stabil..Saya ajak wife dn anak2 tinggal bersama tetapi wife menolak.

Perngai dia makin lama makin banyak yang berubah. Dia ada pernah mntak izin saya nak kerje. Saya izinkan. Saya ingat kan dia kerje kat area rumah tapi dia bkje di kl juga, so tinggal anak2 di kampung. Saya tanye kje ape dia tak nak bagitau. Dia cuma bagitau dia stay sini di bilik sewa saja..

saya ajak stay sekali memandangkn dia juga cakap dia keje di kl. Tapi dia ttapi menolak. Perkara ni berlanjutan selama lebih kurang 3-4 tahun selama tu tiap kali tanya atau ajk dudk sekali jek memang akan jadi begaduh. Kami berjumpa apabila nak dekat raya. Saya ambil dia di stesen kreta api ke kampong atau kami berjumpa dikmpong sja.

Saya makin curiga.. Ada jga kawan2 saya tegur pernah nampak macam wife saya tapi sekedudukn dan keluar dengan laki lain. Saya tak percaya mungkin dorang salah orang. Saya ada tanye wife sewa bilik di mana dia tak bagi jawapan juga. Bila tanya nanti akan jadi punca pergaduhan lagi

dan lg jadi saya tanya kawan saya pernah nampak dia di mana dan saya pergi area2 tu. Saya cari pusing2 2 ke 3 kali tak jumpa. Banyak kali pegi. Satu hari Allah nak tunjuk masa otw balek saya ternampak bersama dengan lelaki lain berjalan sambil berpegangan tangan masuk kedai makan hancur hati saya. Saya diam dan msg/cll dia macam biasa.

Bebulan pujuk dia baik2 untk tggal bersama dengan anak2 walaupn saya tahu apa dia buat belakang saya. Dia tetap berkeras. Dah 4 kali dia cabar2 saya mintak cerrai dan ug0t dia tak kan bagi jumpa anak2. Tiap kali nak blik jumpa anak mesti dia akan sampai terlebih dahulu, dia layan saya nak tak nak smpai lah saya start brtanya.

Dia mula bising2 tapi pekak kan tlinga. saya balik nak tgok anak2 dim4ki h4mun nye saya macam2. perli2 saya depan ipar dan mertua. Kata saya bdoh. Senang cete dia memang tak hormatkan saya sebgai suami. Dia cabar saya cerraikan dia depan makayah mertua. Bile saya diam dia pukol2 saya mntk cerrai.

Saya hilang sabar saya cerai kan dia talak 1. Saya mengaku saya sebok degan kerje, saya betungkus lumus sebab nak senangkn dia dan anak2 tapi dia tak nampak. Bile saya dah mampu ada rumh dn kreta dia pula tak nak stay sekali suka mengelak. saya nak ambik jaga anak bersama saya dia tak bagii. Dah macam anak dia sorang.

Duit sentiasa mintak tapi anak saya ngadu mama dia tak belikn berus gigi dan beg sekolah baru pon. Kasot atok yang bli. Jadi saya tertanya2 mana pegi duit yang selama saya bagi tu untok keperluan anak2? 1 Tahun setengah kami becerrai saya dapat thu dia dah kawin lain. Alhamdulillah jodoh kn.

Sepanjang tu kami contact macam biasa tentang hal anak2. Slalu nye dia akan ws saya time nak mintak duit nafkh anak. Lama2 makin mnjdi2 lak anak2 saya ngadu macam2. Banyak keperluan tak ade.. Nak pergi jumpa kerap2 tak seronok pulak dia dah bersuami baru. Tahun 3 saya diprtemukn jodoh dengan wife baru dan smpai sekarang.

Sepanjang prkhwinan kami baik2 saja sampai la hari demi hari ex wife saya macam mencari pasal. Bekas isteri mula cari pasal bila dia add wife saya di fb dan ig dan pernah juga dia meseg wife saya di fb mem4ki hamun dia tak kan bagi anak2 berhubung dengan saya tambh2 dengan mak tiri jahat.

Saya nak ambik pjn dia tak bagi takot terikot prangai mak tiri jahat kata nya. Macam2 dih4sut anak2 saya supaya bencikn wife. Diktanya mak tiri anak placu lah, mak tiri suka pukol lah dan macam2 lg. Tapi saya tengok hubagin wife saya dan anak2 okey je. Malah kadang anak2 ngadu jugak pada wife saya tentang bapak tiri dan sikap mama dorang sekarang.

Wife saya pula more pada dengar je tapi tak masok cmpor. Lama2 makin terok min. Ex wife saya tu dalam diam pergi canang cerita macam2 yang buruk pada keluarga saya dan mak2 sedara saya supaya saling membenci. Kadang dia sengaja nak bagi kmi bergaduh. Saya tnya apa masalah dia Dn tak puas hati kenpe dia tak jawap juga.

Saya penat min, saya kesian pada wife. wife mmg pendiam yang dia tau nangis je pstu cakap okey je. Now kalau balik kampung saya 1 fmly dan mak sdra pulau kan wife. Saya kesian. Rase macam nak jumpe lempang2 jek ex wife dulu tu. Saya tak tahu ape dia nak padahal dia dah bersuami yang konon nye lebih baik dan pnyayang lebih segalanya dari saya.

Kat media s0cial kemain up dia bahagia laki beli emas lah ape tapi sibuk nak laga2 kan orang. Ape dia nak sebenar nye. Dulu dia yang mintak saya lepas kan dia , saya tak pahamla min. Pening dah. Tq min saya sekadr meluahkn prasaan.

Reaksi warganet

Sal ishak – nanti buat perhimpunan keluarga.. ceritakan semua.. biar terang dan jelas.. mengadu kat sini pun tak boleh buat apa.. tak payah nak lindung dan nak jaga aib sgt bekas isteri tu.. sbb yg menderita skrg ni isteri yg ada.. suruh isteri bawa ank ank keluar..

awak tu yg buat penjelasan pada semua family yg ada.. nak buat tu.. biar lps kes covit ni.. atau buat wasap grup aje..dan tentang nafkah ank.. jelas dan terang.. dah disalah gunakan.. bukan utk ank.. tp utk kepentingan dia sdiri.

Tam war – Ex wife kau jadi mcm tu sbb dia Blum betul2 berlapang dada.. belum betul2 move on..nasihat aku berdasarkan pengalaman aku sndiri,kau jangan layan meroyan ex wife kau tu… Kau sbg bapak,tetap kena g ambik anak2 kau ajak bermalam ke ape wlaupun ex-wife kau x bagi..buat lah mcm Mana pun..

andai keadaan susah dkawal,kau panggil je polis..jangan mengalah dgn perangai ex-wife kau dalam hak lawatan Dan bermalam Kau dgn ank2 kau.. tentang apa yg dia nak canang buruk pasal kau & wife,biarkan… Masa akan terus berlalu.. anak2 pun akan terus membesar..

org2 yg dengar tu lama2 akan boleh fkir & nilai sndiri dgn apa yg diowg nampak dgn mata diowg..kau sabar lah lebih2 pun 5-10 tahun je..kau jgn fkirkan apa org cakap..kau fokus pada life kau bersama isteri & ank2 Kau… Bahagia dgn cara kau sndiri.. at last nanti ex wife kau akan malu sendiri dgn perangai bdoh dia x empuk tu..

sabar byk2… Hak kau tetap ada ke atas anak2..jgn kau mengalah dgn perangai dia yg menafikan hak kau ke atas ank2..itu je pesan aku..nnt ank2 kau dh besar,diowg akan boleh fikir…biar lah ank2 kau sedar yg bapak diowg & mak tiri diowg x sperti apa yg ibu diowg cakap.sekian.

Nur chombie – Kenapa nak jaga hati & perasaan ex wife sedangkn terang2 isteri skrg lebih baik dari ex wife. Jgn bawa blk dulu wife tu kat kg.. Kalau dah keluarga pulaukan dia. Sebagai suami sepatutnya jaga hati, maruah & perasaan isteri. Utk keluarga pulak, sepatutnya tanya dulu jgn terlalu percayakan cerita ex wife tanpa bertanya kepada empunya badan.

Sebaik-baiknya jgn masuk campur dalam hal ni. Sebagai bapa, suami dan ketua keluarga kena bijak membuat keputusan. Alahai.. kesian la si isteri tu. Sekarang ni ada akta yg blh digunakan sekiranya ada yg menganggu kerahmonian rumah tangga. Again, kena Bijak buat keputusan.