“Fatihah buat aku”. Sbb xnk dia tahu, aku pakai cincin tnda “bpunya”. Serba salah aku bila tahu tindakn nekad dia.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Terima kasih admin sudi post cerita aku ni. Dah lama aku nak luahkan. Selama ni terluah di dalam dairi je.

Nama aku Farah, sekarang ni aku tahun tiga pengajian. Aku nak cerita yang aku ada peny4kit yang penawarnya adalah pemb3dahan sahaja. Dan pemb3dahan tu memakan belanja rm 40 000. Family aku bukanlah orang senang aku belajar dekat u ni pun senang sebab dapat JPA.

Disebabkan peny4kit aku tu, sangat menganggu perjalanan hidup aku aku mudah str3ss. Dan kini aku dah di tahun kl1nikal lagi menambahkan str3ss. Disebabkan tak cukup Wang nak buat operati0n tu, aku terpaksa menanggung S4kit ni sampai sekarang. Kadang-kadang aku sesak nafas dalam bilik,

aku S4kit dada rasa nak pitam, penawarnya aku makan semua p4ink1ller yang aku ada. Ekoran daripada p4inkller tu jugak sekarang aku dah diagn0se ada peny4kit buah pinggang. Aku str3ss,aku bertambah sedih dengan diri aku.

Kalau korang nak tahu aku ni anak sulong, harapan keluarga aku. Mak aku selalu kira berapa tahun lagi aku nak grad sebab mak aku dah penat nak bekerja Sara Kami adik beradik selepas ayah aku mennggal. Kadang-kadang aku menangis mengenang nasib diri. Lepas satu satu peny4kit yang aku hidapi.

Bila masuk u ni, aku sangat gembira hidup dekat sini. Aku sangat dekat dengan Allah, aku sibukkan diri dengan berpesatuan, sampailah aku lupa yang aku ni s4kit. Semua orang tak tahu aku ni S4kit, sampailah suatu hari tu aku kena w4rded sebab 0v3rd0se ubat.

Dalam keadaan aku macam ni, aku terjebak atau jatuh cinta dengan seorang senior aku ni. Dengan akhlak dia yang sangat bagus memang membuatkan semua orang admire dekat dia. Masa aku first year,dia dah fourth year. Tapi disebabkan dia extend aku dapat kenal dia dengan lebih dekat.

Cuma kat sini aku tak tahu nak cakap macam mana. Sama ada aku je yang perasan atau memang dia betul-betul sukakan aku. Semua tindakan dia semakin hari semakin membuatkan aku yakin yang dia adalah jodoh aku. Untuk pengetahuan semua

hampir semua aktiviti akademik aku macam presentation, clil1nical exam, viva dia akan datang walaupun dia dah grad. Dulunya aku macam ingat, oh dia just datang sebab memang dia pernah belajar dekat sini. Dan gaji pertama dia jugak dia belanja aku dengan kawan kawan aku makan dekat tempat special.

Aku pernah terfikir kenapa dia ni Baik sangat dengan aku ni. Nak dijadikan cerita, senior aku ni sekarang bekerja sebagai RA dekat tempat aku belajar ni. Jadi hari-harilah aku jumpa dia. Adakah ni benar-benar tanda dia jodoh aku? Banyak sangat persamaan aku dengan dia ni.

Dan sememangnya aku nak cakap yang aku dah lama jatuh cinta dengan dia. Tapi disebabkan peny4kit yang aku hidapi ni aku Cuba menafikan perasaan ni. Aku takut dia tak dapat terima aku yang S4kit ni. Pada pandangan kasar orang aku sama macam orang lain, tapi sebenarnya tak.

Kalau aku kawin Nanti, aku tak yakin yang aku mampu mengandung disebabkan peny4kit aku ni. Untuk mengelakkan aku ni bagi harapan dekat dia, aku pakai cincin. Dan ni sebagai trick aku untuk maklumkan pada dia yang aku ni dah berpunya.

Sebenarnya cincin hadiah dari mak aku, bukannya cincin bertunang or merisik yang macam orang lain perkatakan. Pernah suatu hari tu dia Tanya aku bila nak kawin? Tersedak aku. Maksudnya dia dah notice pasal cincin dekat jari aku ni. Aku sedih. Kenapa harus aku tipu dia? Ya Allah. Sungguh aku cinta dia.

Dia pernah bagitahu aku nanti umur dia 26 dia nak kawin, maksudnya masa tu aku dah habis belajar. Masa ni aku but donno je la sebab dia cakap sambil melawak depan kawan-kawan aku yang lain. Rupa-rupanya dia bagi hint dekat aku.

Persoalan sekarang ni, senior aku tu tahun ni dah masuk 26. Dan mungkin dia akan kawin tahun ni. Apa-apa pun aku akan terus doakan dia dalam diam. Dan aku terus bert4rung dengan peny4kit aku ni sampailah aku cukup duit untuk buat oper4tion.

Pernah sekali tu aku mimpi aku duduk dalam bilik bed4h, di sebelah aku bila aku buka mata ada dia. Sebenarnya, aku dah buat 3x solat isthikarah dan memang bayangan dia yang aku nampak. Tapi sampai sekarang aku menafikannya sebab “aku ni s4kit”

Dengan terus menerus pakai cincin ni, bagaimana mungkin dia akan masuk meminang aku? Andai kata dia masuk meminang, patutkah aku terima. Sedangkan “aku s4kit”. Al fatihah untuk aku.

P/s: cerita ni aku ambik dari dairi aruwah Kakak aku. Dah 2 tahun Kakak aku pergi mennggalkan Kami semua. Semoga dia tenang di sana. Dan sungguh dia telah bertunang dengan aj4l dan berkahwin dengan kem4t1an. – Farah

Reaksi warganet

Han ea – bukan minum dengan air kelapa ubat tu… Minum selang beberapa lama.. Ini pun doktor yang suruh.. Sebab nak elak di4lisis. Makan ubat 14 biji sehari.. Ubat cycl0spl0rin & beberapa ubat lain..

Memang Berat untuk buah pingang.. Dan hati…Wallahualam… Saya cuma berkongsi apa yang Saya pernah diberitahu dan amalkan.

Kamsah rusli – Sesiapa… Kalau banyak makan ubat tu, rajin2 minum air kelapa yang tak letak gula.. Air kelapa ori.. Air kelapa boleh cuci buah pingang kita,. Insyaallah.. Saya dah Cuba.. Dan elakkan benda yang banyak perisa tambahan,

benda masin, pewarna semua tu.. Dan, bilis. Elak makan bilis. ..Nafis nuqman – Aku laki tapi nasib baik nangis sorg2 dalam bilik .. Bayangkan orang yang dah kenal 4jal sebelum kenal jodoh.. Sakitnya.. Cinta tu memang meny4kitkan, tapi kenyataan lebih perit.