Tiba2 hati nak cek fon istri. Pelik, masa nk ambil fon, isteri tutp pintu. Bila minta jujr, aku dimarahi.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Salam warga krt tolong hide profil saya. Sementara tunggu tarikh penggesahan baki tal4k dari mhkamah.

mula nya terjadi sebab saya terlafaz t4lak 3 disebab kan istri tak nak cakap jujur. Saya dan isteri ok je sebelum ni. masa pkp bulan 2. mak mertua dapat peluang niaga dekat kantin kilang. Isteri saya minta izin dekat saya. die cakap dekat saya sementara anak smua cuti skolah die nak tolong mak die niaga.

berat hati nak bagi die pergi. kesian dekat die saya izin kan. seminggu sekali die blik dengan abah die sebab sya tak ikot. saya masa tu ada kerja kt rumah. Pkp tak kerja jadi nak cat kereta. Isteri ada wsp tapi sya sibuk sakit. bukan nye tak balas terus. Dalam seminggu lagi anak2 nak naik sekolah..

saye pon nak keluar lah cari simen kereta. 23km jauh nye. sampai sane barang dah beli. nak singgah umah mak mertua saya. nak jengguk anak semua dan istri. Ceritanya bila saya sampai rumah mak mertua saya macam biasa di sambut isteri tapi entah tiba2 hati nak cek fon bini Suruh dia amik dia masuk dalam bilik pintu tertutup.

Saya cakap aikkk nak amik telifon pon nak tutup pintu. Dekat kenalan telifon bini saya tidak ada save nom laki yang tidak tahu tapi kenapa status wsp keluar Story lelaki tu? Dekat 3 minggu 3 minggu tak dapat jumpa istri fikiran dah macam macam fikir tapi dekat situ die tetap tak nak ngaku.

Saya malas nak gaduh kat umh mak die. Saya masa tu dengan kawan. kawan bawak kereta. Dalam perjalanan balik.. saya dah senang duduk. Bila tanye istri di suruh jujur. Saya pula kene marah. Dia cakap itu lah ini lah. macam2 cakap tetap nafi kan itu lelaki. Sampai rumah saya wsap die pakse jujur.

Tetap jugk saya kena marah. Entah macam mana gaduh terus. Saya mase itu dah tak ingat apa yg keluar dari mulut. Dari voice yang saya degar balik saya dah talak 3 kat die. Cuma lafaz mase tu.. Saya cakap kat die “kau berani bersumpah dengan aku apa yang ko cakap budak tu perempuan?

Kalau kau berani bersumpah aku nak Dengar dari mulut ko, tapi kalau tu nombor laki maka jatuh talak 3. Boleh ko CaKap Macam TU”? Saya sedar masa tu Saya masuk rumah minum air. Ada jiran datang. Die bagi saiam depan pintu umah. Saya memang marah sangat masa tu. Bukak pintu saye marah jiran.

jiran saya pon tidak puas hati. Saya capai besi spanar nak sebbat.. nasib membe saya dapat tahan Saya.. saya tidak tahu kenape tibe2 saya jadi macam tu.. membe tenang kan saya masa tu. Dalam berape minit saya wsp isteri saya suruh balik. Isteri saya marah nanggis. Die cakap saya dah talak kan 3.

Saya masih tidak percaya. Tapi itu memang laki. Isteri saya tidak bersumpah Dah die wsp pon taip semua. Isteri suruh dengar blik voice. Ya Allah siang malam ni saya ingat kat isteri saya kenape dia tidak jujur. Dari benda macam nie dh jadi. Sebelum kawin saya dah pesan saya seorang jenis cemburu.

Seblum kawin dengan istri sya yang ini. Saya duda ank 2 kawin dengan dia.. anak dra. 6 tahun rumah tangga saya dan dia. Anak 2 orang bersama die. tak kan saye nak buat die macam tu. Tak mungkin saya sayang die. Ank pon buat sementara nie masih cuti sekolah.

Istri saya terpaksa tipu dia takot gaduh sebab laki tu mntak tolong adik ipar sya. Adik die mintak tolng isteri hanya trasfer kan duit sebab istri saya ada on9 banking. Kenapa tidak jujur je. Die pon tidak trfikir saya jadi macm nie, doa kan kami rakan2 krt. Semoga dekat mhkamah ada lah baki t4lak. Saya menyesal hari2 menanggis.

Reaksi warganet

Junitah julia – Kalau awal2 dia ckp lelaki, pecah kot kepala binimu kan.. Sebab dia tau ko akan cemburu g1la2 maka dia berbohong. Yg membuat marah sampai terucap talak tu adalah diri kamu sendiri. Kamu yg buat pilihan utk marah tak ingat dunia..

Tak m4ti pun kalo redakan marah syak wasangka sebelum mengambil keputusan. Benda da jadi nak buat cam mna..tu yg org tua2 ckp terlajak perahu boleh d undur..haa sambunglh sendiri. Semoga ada penyelesaian terbaik.sekian.

Salina omar – Kslo dh betoi lelaki mmg jatuh la tgu hakim ja sahkn.. Tu nma nya taklik.. Cam kes sedara saya.. Suami larang pi jumpa t sb kwn ni punca depa lki bini gdoh.. Laki kata kalo hg ada pi jumpa dia tnpa izin aku.. Talak 1 jatuh..

Si bini ni pon tya famili betoi ka jatuh famili pon dok wat pndai kata dakkkkk.. Maka kuo gk gi jumpa kwn ni.. Balik qeja laki tya.. Ada kuo kaaaaaaa.. Dia jwb ada mna jatuh abg bkn hakim.. Hmm.. Bw gi mhkmah hakim tya itu ini dan Akhirnya jatuh la talak 1..

Teqeyak pon x guna dah sedara sy pon xmo rujuk sb dia x bole tima istri kuo umh tnpa izin.. So itu lah taklik.

Nur jannah – Pengajaran kat awak dan binik awak. Sorang terlebih em0. Sorang xjujur. Yang terlebih em0 sampai bert4lak2 ni mohon banyakkan istighfar. Kalau rasa nak marah, keluarlah dari rumah. Bagi cool down jap pastu balik la. Yang tak jujur ni pun masalah juga.

Kalau benda tak salah, apesal takut benor nak gitau. Melainkan benda salah. Kalau salah pun, jujur jela. Honesty is the best policy. Sekian ceramah pagi.