“Dilema seorg digelar andartu”. Dh laa xlaku, ditudh bkn calon istri yg baik. Ini jwpn soalan2 umum thdp kami.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Andartu or panjangnye anak dar4 tua, is a term to defined old unmarried women, or spinster.

Term ini dahulu kalanya amat digeruni and ditakuti oleh anak2 dar4 dan mak2 kepada anak2 dar4, sebab kalau kau andartu maksudnya kau tak laku and bukan calon isteri yang baik. Nowadays, term ni orang dah tak heran. Dah jadi kebiasaan perempuan over 27 tak kahwin lagi.

In fact, around 50% of my friends are unmarried and guess what, we are fine with it. It may take us 2-3 years to be fine with not being married because after 25 you’ll see all your friends are either getting married or making babies or in love,

While you are alone in your room watching korean dramas and eating junk food, scrolling and stalking your married friends and got jealous here and there, but after a while, it doesn’t become a problem anymore. I’m 32, and still unmarried. Do i want to get married?

Hell yes every damn day. Am i sad that I’m still not married? Not anymore i don’t. Usually, we ourselves are okay with us being andartu. But, there are these people that are sooooooo concerned about us, and selalunya sebab mereka2 ni lah kami jadi sedih bila tak kahwin lagi.

I would like to mewakili all my unmarried friends to answer some questions that we ALWAYS ALWAYS ALWAYS get.

Q: Kau ni memilih sangat ni. That’s why tak kahwin lagi. Jangan pilih sangat nanti sampai tua tak kahwin.

A: Kenapa weyh? Kalau dah tua tak boleh pilih ke? kami ni kena tangkap muat saja ke? Budak2 umur awal 20an saja ke yang boleh pilih? I mean like really?

Takkan lah the next guy yang cakap “i like you” and we supposed to assume he’s the one? Tak kira aku nak pilih jugak. Soulmate weyh. Imam. Ayah kepada anak2. Takkan nak tangkap muat saja kamonnn.

Q: Kau kawan dengan budak lagi muda? Anak ikan lettewwww.

A: Anak ikan harus dibela. Aku ni nak bayar kereta bulan2 pun kalut weyh. Awat kami tak boleh kawan dengan orang lagi muda ke? Biarlaaaaa weyyy biar jeeee.

Kalau yang sebaya or lagi tua mostly dah kahwin then takkan nak kawan dengan laki orang? Aduhaaaaii. Even if kami decide nak bela anak ikan pun, who are you to say anything? Pakai duit uolls ke? Zzzzz

Q: Tulah busy sangat dengn kerja, macam mana nak dapat jodoh.

A: Aren’t we allowed to have a good career? Dreams? Tak boleh busy dengan kerja ke? Masa bujang lah kena busy dengan kerja weyy. Jodoh datang bila2 saja kan. Tak kira busy ke tak kalau dah sampai, sampai juga takyah concern sangat.

Q: Mesti sebab tak move on lagi dengan ex ni. Frust sampai f0bia nak kahwin ke?

A: Benda move on ke tak ni lain orang lain cara. Some people are like that. Some are not. Some people took longer than others to move on. Biar lah diorang amek masa.

Takkan nak kahwin dengan orang lain when clearly masih ada feeling dengan ex. Tak baik tau. So biar saja. F0bia ke tak f0bia ke, sampai masa Allah kata kahwin, kahwin lah dia.

Q: Tak kesian ke dengan parents korang nak tengok korang kahwin?

A: Tak pernah for once tak rasa sedih bila parents tanya bila nak kahwin. Everytime depa tanya, my heart just…. breaks. Tapi, lama2 diorang akan faham yang benda ni tak boleh paksa. I think my friends would agree with me on this.

Memang bila dah naik 25 tu akan selalu tanya, but nowadays not so much. Ada this one time i went home crying yang teruk punya crying sebab people think that i am desperate enough untuk kahwin that they suggested to join mcm blind date ke something.

When my parents saw me like that, they knew how heartbr0ken i am to not be able to give them menantu right now, and my mak cakap “dah takpe. Kalau tak kahwin sampai bila2 mak ada. Takyah risau orang, mak abah ada.

Mak jaga kau sampai bila2” and that is when i know my parents understand my situation. So korang tak perlu concern our parents sedih ke tak ke. Diorang faham, dont worry.

Q: Cuba try dengan aku punya ni ni ni. Dia pun masih mencari ni. Kalau kau nak aku boleh tanyakan.

A: Thank you for the suggestion, tapi aren’t you supposed to tanya the guy first?

Kau tahu kita memang open saja to anything tapi tanya lah pihak lelaki dulu if dia okay baru cakap dekat kami. Satgi yang “sedang mencari” tu nak jenis macam hannah delisha tapi muka kami ni macam mas idayu.

Camneeeeee? So boleh suggest. Boleh kenenkan, tapi tanya pihak lelaki tu dulu ye. Kalau diorang okay baru tanya kami. Sebab kalau kami okay then lelaki tu tak mahu, lagi sedih weyyy. Dahlah tak cantik, tua, yang sedang mencari pun tak mahu. Apekes? Haha.

Q: Muka lawa. Pandai masak. Ramah dengan orang tua. Pandai. Agama cantik. Kenapalaa tak laku? (Ni im not describing myself ye. Secara general sahaja. I am not one of the above).

A: so ni kira memang kriteria utama untuk kahwin ke camne? Ada orang tak pandai buat apa pun kahwin dah selamat anak 2 3.

Kalau memenuhi semua kriteria diatas kira kau wajib kahwin, then i know some friends that are not supposed to be single. Kalau dah orang takmau, kau pandai apa pun orang takmau laaa. Itupun nak kena inform kaaaa.

Q: Janganlah relaks saja, usaha lah sikit. Tak usaha mana nak dapat jodoh.

A: Mana hampa tau kami tak usaha? Mana hampa tau kami tak doa? Mana hampa tau kami tak try kawan dengan orang tu orang ni? Hampa taktau tahap usaha kami hampa toksah dok cakap. Everyday usaha. Tunggu Allah bagi saja.

All in all, sebenarnya kami faham niat baik semua orang. Semua orang nak tengok kami happy i want to be happy tooo. Tapi benda ni tak boleh paksa. Kalau lazada tu ada jual suami, umur 23 lagi aku dah berlaki weyh. Tak boleh nak paksa.

Banyak saja sebab if dah tak ada jodoh. Jarak, umur, bangsa, negeri, kerja, semua tu boleh jadi sebab even if cinta m4ti. So seriously, kami okay saja umur 32 tak kahwin lagi. Ada lagi yang lebih tua yang kena hadap benda ni. And I applaud you sisters for being strong.

Strong enough to not break under the pressure of getting married. May Allah rewards us with the best. Biar lambat. Tapi yang lambat tu yang terbaik in syaa Allah. Okay done ranting. Bye. – Andartu comel (Bukan nama sebenar)

Reaksi warganet

Ann fardan – Doa supaya kita mendapat pengakhiran yg Baik2… Ada org dpt kawin.. Beranak ramai.. Cucu ramai Last2 mennggal sorang2 jugak… Ada org x kawin tp banyak berjasa kat anak2 buah sampai tutup mata dikelilingi saudara mara… Hidup itu bukan fokusnya kawin…

Hidup ini fokusnya utk sedia ke Alam barzakh…andai sampai jodoh alhamdulillah.. Jika tdk jdkan peluang utk lbh mudah beribadah dan menambah amal soleh… Bg makcik hidup ni paling pntg zaman skrg ni kena ada duit…

Xde duit ada laki pun lari… Ada anak pun x makan nasi… So xyah pening2…selalu makcik pesan… Jgn sibuk nak berjodoh Last2 dpt yg b0doh?!!… Enjoy ur single moment!!

Mira miraei – Moga dipermudahkan urusan jodoh kalian yang masih sabar menanti jodoh.. inshaAllah, selepas kita pernah rasa kecewa, Allah akan hadirkan insan terbaik untuk kita. Hanya yakin sahaja dengan janji Allah.

Satu perkara yang saya belajar, walau kita selalu solat sunat, bersedekah, tetapi jika kita tak menjaga hubungan sesama manusia, doa kita juga akan susah dikabulkan. Saya dulu pernah ambil pendekatan, bilamana saya kurang gemar dengan rakan-rakan sekerja, saya memilih untuk lebih banyak berdiam diri.

Bercakap perkara penting saja. Saya buat semua ni sebab saya risau ada kata2 saya yang melukakan hati sesiapa. Alhamdulillah, satu persatu doa saya dimakbulkan. Moga berkat bulan Ramadhan ini, Allah ampuni dosa2 kita dan makbulkan segala hajat. Jangan lupa amalkan sedekah subuh setiap hari.

Nabihah juhari – Tu la ak rs tkut nak sembang dgn org blom kawen tkut tersalah ckp tanpa sengaja. Kdg kita saja nak berbual kang sembang politik kang berbalah prti pulak. Dh tu sembang hal family tkut kwn terasa hti. tp mana tau mngkin sstgh org terlebih sensitif.

Jd lebih baik diam dan senyum seja. Biaq pi dia nak nak solo smpi la pun. toksah kisah. biaq je. Jdlah smua buat hal masing2. Sabaq na. Ak tau hang str3ss sbnrnya pasai jodoh tak sampai2 lg. Udah maafkan smua org. Syg smua org .

tidoq lena2 doa saja setiap hari. Ad jodoh ada. Takde jodoh kat akhirat ada. Mngkin kene upgred skill hunting dan mengorat of course, we all deserve the best choice for oueselves. Nothing wrong with that.

Sumber iium