Dituduhnya istri wanita mandul. Bila jmp doc suami mnangis. Malu2 istri bila doc ty satu soalan.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Sepahit tajuknya, sepahit tu la kisah yang aku nak beritahu ni. Ini kisah kakak & abang ipar aku. Dia dah bagi izin untuk aku tuliskan supaya lelaki kat sana boleh ambil ikhtibar.

Malas nak intro panjang-panjang, jom masuk cerita terus. Kakak & abang ipar aku kahwin 5 tahun lalu. Untuk pengetahuan semua, masa tu kakak umur 28, abang ipar umur 31. Aku gelar dia as abang je. Bila dah kahwin, siapa je tak nak anak kan? Tapi kakak cakap dengan suami dia yang tak bersedia nak anak awal.

Sebab kakak sibuk kerja juga. Jadi dia minta masa mungkin 6-7 bulan selepas kahwin baru dia orang usaha g1la-g1la untuk dapatkan anak. Sebelum tu kakak and abang sangat berjaga-jaga bila ‘tidur’ bersama. Memang mereka amalkan safe s3x agar tak ter-mengandung.

Melepasi setahun, diaorang cuba dapatkan anak tapi 1 pun belum lekat. Masa tu dua-dua masih sabar lagi. Masalah timbul masa hari raya 2018 yang lalu bila keluarga mentua dia mula pertikaikan kenapa dia tak ada anak apa semua. Sekali dua boleh tahan lagi. Tapi lama-lama agaknya abang ipar aku pun naik str3ss dengar mak dia membebel.

Asal balik kampung atau call, mulalah mak dia bising nak cucu. Dia punya perli, memang kakak makan hati saja. Tekanan memuncak bila adik ipar kakak yang baru kahwin 4 bulan mengandung pula. Pantas kan? Sedangkan diaorang kahwin lagi lama but still tak ada anak lagi. Kakak buat macam-macam demi nak mengandung.

Benda yang kakak tak suka macam buah delima atau jamu pelekat semua dia makan. Kakak berhabis duit cuba makan asid f0lik. Dia sebenarnya sejenis manusia yang tak suka makan ubat. Dulu masa kecik kakaklah yang sampai kena paksa makan ubat dengan ayah bila demam. Kalau tak dipaksa, taknak dia makan.

Betapa besarnya peng0rbanan perempuan nak dapatkan anak. Apa yang dia tak suka semua dia makan sebagai ikhtiar. Termuntah ke loya ke semua dia bedal. Kakak cakap sebenarnya lelaki pun ok makan asid f0lik untuk tambahkan kualiti sp3rma. Bukanlah sebagai pil subur tapi sedikit sebanyak ada manfaat untuk lelaki yang nak dapatkan anak.

Haaa fakta ni ramai tak tahu tapi memang ada explaination sci3ntific doktor pun. Tapi abang ipar aku macam self1sh. Sebiji ubat pun dia tak nak makan alasannya pahit. Sayur atau buah yang bagus untuk kesuburan lelaki pun dia taknak makan. Alasannya? Tak sedap. Hatta sebiji kacang gajus atau susu kambing pun dia tak nak minum.

Beriya kakak ikhtiar makan macam-macam walaupun tak sedap. Tapi suami dia sedapnya mengelat. Satu hari kakak dengan abang gaduh besar sebab diaorang masih tak ada anak. Sampai 1 saat abang ipar aku melampau terlepas cakap katanya kakak aku ni ‘PEREMPUAN MANDUL’.

Kakak terus terdiam. Kemas baju malam tu juga pecut balik kampung. Masa tu rumah kakak dengan kampung jarak dalam 40 minit sahaja. Bayangkan sampai kampung kakak nangis-nangis ketuk pintu rumah. Serupa macam drama tv bila ingat balik. Ada dalam seminggu kakak merajuk (dia ambil cuti kerja). Abang tak ada datang langsung. Call pun tidak.

Aku cakap dengan kakak, apa kata bincang baik-baik jumpa doktor kesuburan? Sebab aku ni rajin tengok 1 drama siri English ni. Dalam satu episod ada kisah bagitahu masalah tak dapat anak kadangkala berpunca daripada lelaki. Bukannya perempuan. Kakak consider and esoknya dia balik rumah dia.

Beberapa hari kemudian, kakak bincang dengan suami dia nak pergi pusat pemeriksaan kesuburan dekat klinik swasta. Mula-mula suami dia eg0 tak nak. Tapi lepas bincang baik-baik, dua-dua pergi sana demi ikhtiar dapatkan anak. Bagi yang tak tahu, untuk isteri doktor akan sc4n perut sebagai diagn0sis rahim dan buat bl00d test untuk t3stify h0rmon.

Suami pulak doktor akan periksa air m4ni. Sama ada sihat atau tak. Dekat sinilah segala kebenaran terbongkar. Doktor sahkan kakak sihat dan rahim dia tak ada masalah langsung. Tahu apa hasil examination sp3rma abang ipar aku? Maaf kalau geli tapi ini menurut penceritaan kakak.

Doktor tunjukkan rakaman pergerakan sp3rma abang yang most of it bergerak sangat perlahan. Dalam kata lain tak aktif. Banyak juga sp3rma yang bercabang kepala 2. Maknanya tak normal. Ya, dia yang tak subur sebenarnya bukannya kakak. Dekat situ, abang terus menangis. Sebelum ni mak dia pernah beritahu.

Entah-entah sebab kakak kahwin lambat (28 tahun), sebab tu rahim dah tak subur. Sejak tu la dia mula curiga dan rasa bini dia yang mandul. Siap mak dia kata kalau kahwin dengan perempuan bawah 25 tahun dulu mesti dah lekat ramai anak. Punca sp3rma abang ipar tak subur adalah sebab dia memang kuat merokok dan vape sejak lepas SPM lagi.

Ingat tak aku cakap abang tak suka makan buah atau sayur? Itu lagi menerukkan keadaan. Sayur tak makan. Asid f0lik as vitamin tak makan.BIngat ya, berjaya masukkan air mani menerusi f4raj isteri bukan petanda awak lelaki hebat atau padu bagai. Kakak pelik tiba-tiba doktor tanya pula, macam mana emosi sewaktu ‘bersama’ dengan abang?

Rasanya soalan tu sangat privasikan. Soalan dalam kelambu nak tanya buat apa? Dalam keadaan malu, kakak jawab setiap kali mereka s3x, kakak mengaku dia terlampau str3ss sebab gelisah. Sepatutnya bila bersama, kenalah rasa nikmat. Tapi kakak pula serabut. Dalam kepala dia cumalah “aku nak anak, aku nak anakkkk anakk”.

Dia cuma berpura-pura puas tapi tidak bahagia sebenarnya. Em0si juga pengaruhi tahap kesuburan sewaktu bersama. Haritu kedua-duanya balik muhasabah diri. Kakak cerita abang banyak kali minta maaf. Tapi dua-dua pun mngsa kepada pihak keluarga yang mendesak. Sejak itu kakak dan abang perbaiki hubungan.

Abang memang perokok tegar tapi dia cuba kurangkan hari demi hari. Apa yang dia tak suka makan, dia cuba makan. Sama-sama ikhtiar makan asid f0lik dengan isterinya dia. Bila PKP 2020, tu sebenarnya macam rahmat terbesar buat diaorang. Bila tak boleh balik kampung, mereka berdua terperuk bekerja di rumah (wfh).

Bukanlah nak kata kakak happy tak payah hadap mentua dia, cuma itulah hikmah kobid buat mereka. Banyak sangat habiskan masa bersama. Semakin sayang menyayangi setiap hari. Alhamdulillah selepas hubungan diaorang jadi makin positif, akhirnya Allah bagi apa yang kakak dan abang ipar nak sangat.

Hujung bulan 11 tahun lepas, kakak pregnant. Yang paling sebak lagi, diaorang bakal dapat anak kembar! Mula-mula nak surprise tunggu bersalin je, tapi suami dia excited lebih nak tahu jantina anak sulung katanya. MasyaAllah Allah Maha Besar. Bila kakak cerita semua ni, sumpah menangis sebab macam-macam ujian mereka berdua rasa.

Jadi para suami, jangan salahkan isteri kalau korang belum ada anak. Ibu mentua pun sama. Belum tentu menantu awak yang tak subur. Entah-entah masalah pada anak sendiri. Jadi aku doakan yang dah lama nak anak semoga jumpa rahmat korang satu hari nanti. Cuba perbaiki hubungan. Janji Allah buat manusia yang sabar sentiasa ada. Try pergi cek kesuburan. Very recommended! – Zaah (Bukan nama sebenar)

Reaksi warganet

Aida saam – mmg dlm kebayak kan kes mcm ni.. bukan sbb isteri/pompuan yg bermasalah.. slalu nya suami/lelaki.. sbb benih dr lelaki.. pompuan mensenyawa kan.. so.. kpd semua lelaki sila buang eg0 anda.. sblm menuding jari ke muka isteri.. rajin2 tgk cermin yer.. beriktiar jaga tingkah laku.. tabiat & habit..

Jaga pemakanan segala nya juga.. kpd kluarga belah lelaki pula.. sudah2 lah dgn sikap x baik anda.. kerap menilik muka sdiri di cermin.. mana lah tau.. Ada taik hidung berseleket di tepi pipi sdiri.. ia nya sgtt memalu kan !!

p/s – Ada lbih baik kita sama2 bermuhasabah diri, bermunajat & berserah kpd Allah swt.. kerana dgn izin Allah swt jua segala2 nya boleh berlaku.. Jgn sesekali lupa.. kerna rezeki itu sdiri pun dtg nya dr Allah yg ESA.. yaa umat manusia !!huhh.. geram plak kita.

Muklisah siti – Kakak ko same gn aku x suka makans delima. Tambahan lagi. Bukan utk suami je. Untuk para mertua tu, jaga lah tingkah. Anak kan rezeki Allah. Galak dan sokong anak2 usaha dapatkan zuriat kan lebih bagus. Tapi jangan berlebihan. Str3ss dorang. Buat rileks je.

Kadang2 orang xde zuriat lagi bukan sebab planning. Sebab xde rezeki lagi. Tak payah nak menyebok sangat. Kalau sorang je tanya tak rasa sangat. Kalau dah ramai pertikai kompem terasa. Baik2 hubungan suami isteri elok xde masalah terus terjadi masalah sebab perangai orang2 yang tak fikir perasaan orang lain. Bab rezeki anak ni sensitif kot.

Cik puan – So far takde lg belah family mentua yg berani sound sy pasal anak bagai even tahun ni nak masuk tahun ke 3 perkahwinan. Sekadar bertanya tu biasa lah, yg tanya pun jumpa setahun sekali. Kakak ipar (kakak suami) yang dah hampir 10th kahwin pun belum ada rezeki zuriat (dia kahwin umur 20an) ni kan plk sy yg kahwin masa umur 35th hari tu.

Bukan tak nak anak..tp tak nak berharap sangat. Ada..Alhamdulillah, takde..redha je lah. Suami pun dah bgtau awal2 dia ok je sbb tak nak sy str3ss fikir.

Sumber Iium