Dgn Nuh aku rasa serasi. Pelik, 5bln bkenaln dia masih xbsedia. Tiba2 hilang. Rupa2nya Nuh seorg ayah.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Hi, aku seorang doktor as a profession tapi since sekolah aku memang suka menulis, poems, short stories tapi kebanyakannya dalam bahasa english. Rasanya mungkin ini pertama kali aku cuba menulis kisah hidupku dalam bahasa melayu.

Maaf jika bercampur. Jujurnya, sudah lama tiada ilham. Mungkin kerna sibuk dengan kerja atau memang kurang inspirasi. Tapi, disebabkan hati aku yang patah baru baru ni, jari aku mula gatal untuk menulis. Bukan pertama kali dikecewakan. Tipu lah jika tak pernah aku kecewa dengan lelaki tapi tak pernah frvst macam kali ini.

Cinta pertama ku dibumi russia. Waktu itu aku 21 tahun? Waktu aku belajar medik. 5 tahun lamanya tapi disebabkan agama yang berlainan kami berdua membuat keputusan untuk berpisah. Aku tak marah, aku paham dan sehingga sekarang dia masih kawan. Ada border tetapi sebulan sekali mesti dia tanya kabar aku.

Aku pun happy for him. Comes work, schedule busy, aku tiada masa untuk relationships and memang aku tak jumpa siapa siapa yang sesuai. Tapi aku terjumpa seorang pegawai beruniform. Funny but dominant. Mulut manis kalah madu. 6 months jugak berkawan tapi aku tak happy in the end. Aku tak nampak dia as the father to my kids dan walaupun dia tak pernah cerita, aku rasa he felt the same way too about me.

There was no more chemistry dan we separated in good terms. Umur masuk 27 tahun, aku mula rasa kosong dan sunyi. Bukan aku tiada kerja atau hobi. Alhamdulillah my life was good tapi aku rasa ada part yang kosong. I had so much love to give. Di sini lah kisah aku bermula. Aku jumpa seorang lelaki yang bernama Nuh dalam a famous muslim dating site.

Mula mula tu rasa macam biasa but lama lama i felt the chemistry. Dia seorang offshore engineer in kl while aku bekerja di kota kinabalu. He was interested dengan what i do and kami share thoughts and experience. Boleh bersengkang mata sampai jam 3-4 pagi sebab nak chat. Rasa macam budak budak sekolah untuk seketika. We shared stories about our work, our hopes and dreams.

Nuh ada cerita. 3 tahun lalu, dia putus dengan girlfriend of 9 years. Sejak itu hidupnya berubah. Dia alami ins0mnia and jual rumah dan kereta dia. For a while aku pelik kenapa tr4umat1zing sungguh kisah breakup dia. Tapi mungkin aku seorang doktor aku tahu penerimaan setiap orang berbeza. Mungkin begitulah penerimaannya.

2 bulan selepas itu, aku ada kursus di kuala lumpur. Aku rasa sudah tiba masa untuk kami berjumpa. I was confident it was safe. Purely on instinct that is. (bila pikir sekarang, memang kerja g1la). Haha. Dia ambil aku di hotel untuk dinner. Dia ada mention kereta dia dari zaman uni and kecil so aku sudah expect mesti kancil. Sangkaan aku tepat.

Dia lambai aku dan aku masuk kereta dia. Lepas cakap salam, aku terdiam. Sudah lama tidak pergi first date. Perut pun rasa sakit, tadi di hotel sudah kncing entah berapa kali, aku tak tahu nak cakap apa. Nak muntah pun ada. Sepi dalam kereta, tiba tiba dia ketawa, ‘besar kan kereta i?’ dia tanya. It broke the ice. We had dinner and talked and laughed.

Orang nya hitam manis, asal kedah, setiap kali dia cakap ada slang utara and dia perasan aku terdiam sekejap, dia repeat dalam english soalan dia. Aduh, dia pikir aku tak paham sebab aku dari sabah. Padahal aku sedang pikirkan jawapan. Aku di kl 3 hari, dia temankan aku shopping dan makan lepas kursus, malam sebelum aku pulang nak di jadikan cerita kereta di rosak depan klcc, overheated.

So aku kena pulas stereng sambil dia tolak kereta. Haha, kenangan. Muka dia memang bingung tapi apa dia buat next literally buat aku fall for him. Dia tengok kedai sekeliling then cakap ‘tu starbucks, saya hantar awak sana dulu, awak duduk minum then saya selesaikan kereta’ aku macam tak percaya aku jumpa lelaki macam dia.

He seems too perfect to be true. Orangnya sopan dan lucu. Matang dan hormat pada orang disekeliling. Solat 5 waktu tak tinggal. Waktu jalan jalan cari surau. I was at cloud nine. Aku tidak la sebaik dia. Tapi sebab kenal Nuh aku cuba improve myself. Solat and baca quran. Malam malam aku berdoa. Dia kah the one?

Our days continue the same, dia akan text aku daily and kami share stories and problems. Aku turun kl dan dia bawa aku jalan. Usually we go klcc sebab aku mesti nak singgah m&s for their biscuits. So klcc became our thing. Tapi kami tak official. Selepas a while, aku mula pelik. Aku tanya dia. ‘are u unsure of me? I tak nak berkawan mcm ni lama lama.

I need to know if kita akan commit to a relationship’. Dia minta masa, dia cakap dia belum ready lagi. Mungkin past love story dia? Mungkin. So aku decide to give him time. Sebulan selepas tu aku pergi ke bangladesh untuk misi kemanusian selama 2 minggu. Dalam hati terdetik. Ok mungkin aku berada lebih jauh can settle our minds dan kami boleh decide?

Sebelum terbang dia datang ke klia. Bawa aku makan nasi kandar sebab aku cakap aku craving dan before fly dia bagi aku hadiah. Di bungkus dengan wrapping paper teddy bear with hearts. Cair. Cair lagi bila buka hadiah. Dia suruh buka di bangladesh tapi aku curi curi tengok waktu dia order minumam. Dia bagi aku jersey dia yang dia pernah pakai waktu one of our dates dan alquran dia.

Happy dia jangan cakap. Berbunga bunga jiw4. Tapi aku control ja. By that time, aku pikir he is the one. Finally, my final busstop. I’ve met him. All the heart4ches before, aku sudah jumpa dia. Waktu di bangladesh, Nuh inform, dia dapat kerja di singapore, dia akan move januari next year. Nuh ada mentioned sebelum ni tapi dia mentioned mungkin dia takkan ambil offer tu.

This time dia cakap, he took the offer. Sejujurnya, aku happy untuk dia tapi aku sedikit sedih sebab dia ambil kerja tu tanpa bincang dengan aku. Mesti dia tak nampak aku dalam future dia. If dia suka aku, mesti dia tanya aku. Banyak soalan bermain di kepala. Tapi aku rasa s3lfish. I should be happy he is moving forward in his kerjaya. Tak adil kalau aku pulak nak lebih lebih.

December datang. Kami sudah kenal hampir 5 bulan. Dia patut datang ke kota kinabalu tetapi disebabkan urusan perpindahan dia cakap dia tak dapat. Dia minta maaf dan aku ok ja. Tapi deep down aku mula rasa, mungkin dia memang tak sukakan aku seperti mana aku sukakan dia. Malu rasa diri, macam perigi cari timba. It felt that something was wrong with me, i felt not enough.

But dia cakap dengan aku everyday, good morning and goodnights tak pernah miss, dia cakap dia rindu. We shared our daily routines like always. Tapi aku juga tahu, takda guna untuk memaksa, so aku cakap dengan dia, biar aku undur diri, sememangya aku tahu dia tak anggap aku lebih. Aku cakap maaf aku tak dapat tunggu.

Nuh minta maaf, dia cakap ‘saya yang patut minta maaf, saya tak tahu mcm mana nak explain’. Takpa lah, sekurang kurangnya dia jujur. Mungkin he felt the distance was the problem atau kerjaya aku yang demanding merupakan masalah. Aku tidakla secantik mana, tapi not bad, ada juga few peminat, aku tinggi orangnya and pandai bergaya. Outgoing dan funny.

Apa masalahnya? Dia tak dapat open up untuk aku? Apa yang tak cukup? Aku rasa down tapi ok. Then dia menghilang. Aku mula gelisah sebab bukannya kami gaduh, kenapa dia tiba tiba diam. Dia marah kah? Aku mula ingat penerimaan dia waktu dia break dulu. Adoi jangan cakap dia sedih pulak. Aku mula rasa bersalah, Nuh tiada s0cial media. No fb or inst4gram dan aku suspect sebab breakup dia tu.

Tapi dia ada mention kakak dia dulu belajar di rusia. Mesti ada common friends kan? Aku ingat jam 5 pagi aku bangun risau type nama bapa dia d fb dan jumpa fb kakak dia. This is the point where my life turned upside down. Aku jumpa gambar Nuh di account kakaknya. Aku jumpa gambar Nuh bersama dua budak kecil. Around 2 dan 5 tahun. Scroll lagi tengok gambar gambar lain.

Aku baca comments comments di bawah gambar. Anak Nuh. Nuh seorang ayah. Tiada gambar isteri Nuh since 2016. The breakup was a div0rce? Ya Allah, jantung aku rasa jatuh ke perut. From the photos memang mcm Nuh single father. I found his ex wife fb, pun dia seorang ja. Seriously? Nuh yang aku kenal selama ni? Pernah berkhawin? Nuh ada 2 orang anak? Anak dia comel.

Aku rasa kaku, aku rasa entah, aku buntu. Ya Allah apa aku buat sampai jumpa lelaki yang layan aku macam ni. Tak jujur kah aku? Tak ikhlas kah aku? Di tipu hidup hidup. Aku tak question dia selama ni sebab aku nak build a bond on trust. Waktu relationship aku yang pertama, aku banyak doubts sampai aku rasa i didnt enjoyed it sebab i keep on living dlm prasangka.

So bila jumpa Nuh aku janji this time aku kena belajar trust lelaki. Memang dia tak cakap dia sayang aku. Tapi he knew how i adored him and dia tahu aku sedang tunggu. Aku jumpa dia dalam web cari jodoh. Can my intentions be anymore clearer. Aku decide untuk confront Nuh. Aku type “bila awak nak inform awak ayah orang?’ No reply… Blue tick…

Keesokkanya aku type msg yang panjang, a part of it aku cakap you should be proud that you are a father of beautiful kids, your past is something you should be proud of. Blue tick… Aku tak call, mungkin sebab aku malu, ditipu begitu, dan semestinya panggilan aku takkan di jawab. Hari berganti hari dan aku mula rasa sedih. Kenapa Nuh sembunyikan, kenapa Nuh hilang?

Apa salah aku? Aku send lagi msg panjang. I wanted him to explain kenapa. Aku janji takkan ganggu dia lagi kalau dia explain. I need to know why. Aku dah sampai tahap merayu. Malam malam jam 2 pagi aku akan terbangun teringat what Nuh did. Terpikir jugak, betulkah he div0rced? Aku hire a private investigator in kl to do a background check untuk my satisfaction.

The last thing in this life i ever wanted to do is to have dated a married man. Aku masih tunggu report dari private investigator tu. As untuk aku, aku masih kecewa dengan apa yang terjadi tetapi aku bersyukur Nuh tidak drag aku dan jujur at least the the end part (the part that he cant commit to me). Aku berharap dia mmg div0rcee, sebab atleast aku akan tenang.

The thought untuk berada di tengah tengah rumah tangga org, astagfirullah, pikir pun rasa depr3ss. Aku tak marah, aku sudah redha, esok aku nak post balik jersey dan quran dia ke alamat dia. Tak guna aku marah dan dend4m. I feel better now, maybe i willl now give love and relationship a break. Focus lebih kepada humanitarian work.

Banyak lagi orang yang lebih memerlukan. Banyak lagi masalah di dunia ni yang lebih teruk dari masalah kecil aku ini. Habis type cerita ni aku lega. Alhamdulillah. I’m not giving up on love, i know the one for me is out there. Tapi buat lelaki lelaki di luar sana, jagalah hati wanita dengan ikhlas. I do think i was maybe stpid but no regrets. I did my best with my best intentions.

Nuh, if awak baca ni, u know this is you, saya maafkan awak, everyone is going through something in their life dan ini mungkin dugaan awak. Saya doakan awak dan family akan happy and you akan jumpa the correct person. Mcm i ever said, maybe if u met the correct woman,u wouldnt want her to wait, u would knw shes the one’. Thats all from me,
Terima kasih kerana membaca. Doakan saya ya. – S

Reaksi warganet

Winie mastura – Saya pun pernah dulu, lelaki tu baik, pernah temankan saya, ws saya apa semua so nampak la cara dia tu macam sukakan saya & saya pun tunjuk la macam saya sukakan dia tapi sayang bila dah diluahkan perasaan dia takde jawapan, hilang dari radar.

Kecewa memang kecewa sebab kita ingat dia yang terbaik. Tapi bagi saya kalau betul lelaki tu suka kat seseorang dia akan confess & takkan biarkan orang yang dia suka pergi macam tu je . Based on my story la .

Zanirrah bidadari – Dr s. Semoga dr terus tabah dan terus melangkah ke depan. Carilah sebanyak mana kebaikan didunia utk dihimpunkan di akhirat kelak. Allah tahu bila dan siapa jodoh kita. Doa dan tawakal sentiasa. 3 Allah janji rahsia yang manusia tak tahu, Rezeki, ajal& jodoh.

Teruskan berkarya. Kadang bila hati rapuh, hasil tulisan lebih mendalam dan dapat dirasai oleh pembaca. Secara tak langsung, mengubat kekecewaan. Janji Allah itu pasti, pada setiap kesukaran, pasti ada kemudahan dan disetiap kesukaran, ada kemudahan- Insyirah (5&6).

Nadia nadra – Lelaki macam ni banyak sgt kat luar tu dan banyak kali akak jumpa. Dulu la. Sekrang akak dah kawen. Selalu call, caring, rindu la, ikhlas la, apa la. Sekali kawan nampak tgh dukung anak kt 1 majlis ni. Bila tanya asyik mengelak je. Ada sorang ni pulak bila disias4t jumpa kat fb jugak.

Keje offshore jugak. Nampak dah ada anak. Bila confront, nasib dia mengaku. Tapi dia kata isteri dah tahu dia mmg sedang mencari lagi. Off shore la katakan banyak duit. Haha permainan dunia dik. Semoga adik jumpa mr right dan bahagia dunia akhir.

Sumber Iium