Bertunang 2kali, dua2 xkesampaian. Mcm2 liku2 aku hadap dan telan. Rupa2nya jodoh dgn org yg aku xkenal.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Jodoh dan rezki itu rahsia Allah. Berdoalah pasti tuhan mu akan memakbulkan doa mu sama ada cepat atau pun lambat. Jodoh sebenar saya hadir setelah lebih kurang 7 tahun saya berdoa.

Apa yang saya minta untuk jodoh saya secara details Allah bagi sesifat sifatnya. Tapi untuk mendapatkan jodoh yang sedetails keinginan kita bukanlah sesuatu yang mudah, banyak dugaan yang datang menduga. Mungkin pengalaman saya ini dapat dikongsi kepada kawan kawan yang bercinta, sedang menunggu cinta atau putus cinta.

Saya bertunang 2 kali.. dan kedua duanya berakhir di pertengahan jalan. Zaman bertunang memang berliku..dugaan banyak datang. Tapi saya ambil ia sebagai platform untuk muhasabah diri lebih dekat dengan Allah. Saya mula bertunang semasa berada di tahun pertama ketika belajar di IPT di borneo. Tunang saya rakan sekelas saya, cantik orangnya ramai yang cuba memikat tapi free hair. Family tunang saya islam tapi tidak mengamalkan budaya islam.

Kira dikatakan tunang saya ni anak orang berada. Walaupun tunang pertama saya ni cantik. Hati saya tak pernah tenang. Bila hampir genap 2 tahun pertunangan, bermula episod sedih, geram, marah dan bagaimana saya mula mendekatkan diri kepada Allah. Saya bukanlah seorang lelaki yang baik ketika itu, hidup saya penuh dgn dosa tanpa diketahui family saya di semenanjung.

Banyak m4ksiat saya lakukan, dari m4buk sampai berz1na sepanjang pertunangan saya. Tapi hati saya sentiasa gelisah sehinggalah satu hari tunang saya bersk4ndal dengan rakan sekelas saya. Tak sangka rakan sekelas yang saya layan baik selama ini, tik4m saya dari belakang. Pada mulanya tunang saya menafikan semua itu. Nak dikatakan kesabaran saya masa tu tinggi sampailah 1 pagi masa saya hang out kat bandar..

saya lalu depan hotel mewah, saya ternampak tunang dengan rakan sekelas saya keluar dari hotel..remuk hati saya, tapi saya masih boleh kawal perasaan masa tu sebab kawan2 banyak tenangkan saya. Saya putus tunangan saya selepas tunang saya mengaku sudah lebih dr sekali dia lakukan hubungan z1na dgn rakan sekelas saya tu dan masa tu saya beritahu pada parent tunang saya tak mahu teruskan hubungan lagi.

Dengan alasan saya dan dia tak sehaluan lagi tanpa membuka a1b tunang saya depan parentnya. Selepas putus tunang pertama saya mula sibukkan diri dengan Allah dan mula aktif bersukan sampai terpilih jadi atlet university. Masa saya dekatkan diri dengan Allah tu saya muhasabahkan diri yang mana saya pujuk diri saya apa yang berlaku adalah sebahagian dari ujian hidup.

Masa ni rakan2 saya banyak bagi semangat. Time ni hati tenang dan tak ada dend4m lagi dekat rakan sekelas dan bekas tunang walaupun mereka sekelas dengan saya..bila dapat group assignments sama2 dengan mereka, saya bersikap professional dan team work. Walaupun mereka bermesraan depan saya pun saya dah tak kisah. saya bukan jenis pendend4m.

6 bulan selepas tu, Allah uji saya dengan kehadiran wanita non muslim dalam diri saya. Saya berkawan dgn dia.. dia perempuan baik.. setiap ahad selalu pergi church, hormat agama lain dan sebab tu saya selesa berkawan dengan dia. Walaupun dia non muslim, tak pernah saya nampak dia pakai pakaian yang terdedah. Masa rapat dengan dia..saya selalu perhatikan cara dia mengadaptasi agama doa dalam kehidupan hariannya.

Dan pertama kali saya lihat non muslim baca doa sebelum makan. Saya pun kadang2 terpikir.. kenapa tidak saya adaptasikan agama dalam kehidupan saya selain dari solat 5 waktu dimasjid. Dari situ saya mula belajar mengubah akhlak buruk saya kepada lebih baik..waktu tu saya masih tak terpikir lagi pasal soal hubungan. Rupanya dalam diam dia menyukai saya.

Itu pun kawan saya yang bagitau sebab kawan saya yg tanya dia. Saya bagitau dia, kita tak boleh kawen, agama tak sama, awak memang perempuan baik. Saya juga sukakan awak..tapi kalau 1 hari nanti awak masuk islam sebab nak kawen..jangan teruskan niat awak tu. Walaupun sebelum tu saya selalu berdoa nak kawen dgn seorang mualaf dari bangsa sekian rupa dan fizikal bentuk sekian.

Yang ini nanti saya akan ceritakan kemudian. Dalam masa perkenalan saya dgn dia saya banyak berubah..majlis2 ilmu banyak saya pergi..dia pun selalu pesan dengan saya suruh belajar ilmu agama.bertambah respect saya dengan dia walaupun agama berlainan.. masa dalam bulan ramadhan dia cuba puasa, saya tanya sebab apa puasa? Sebab nak temankan saya puasa. Ketawa saya.

Sebulan penuh dia puasa, bangun pagi sahur sebelum azan subuh ikut roomate dia yang muslim sahur. Dari sini saya mula nampak dia mula tertarik dengan islam. Setiap kali jumpa saya dia mula bagi salam, dan selalu lah dia sent gambar dia berhijab pinjam tudung roomate dia. 1 hari tu, masa dekat library saya dok belek2 buku dia bawa. Sampai saya terpandang 1 buku tu tajuk bagaimana menjadi seorang muslim lebih kurang tajuk dia..

saya tanya awak dapat kat mana buku ni..dia cakap dia beli dan sebab apa? Dia mula terus terang yang dia nak convert.. saya tanya dia.. nak convert kerna saya ke? Dia cakap bukan..saya bgtau dia..nak jadi seorang yang muslim bukan sesuatu yg mudah dengan hanya tau mengucap saja..melainkan hati awak benar2 ikhlas.3 minggu lepas tu dia call saya masa tu saya baru balik solat suboh hari jumaat.

Dia nangis2 minta saya bawa ke pejabat agama..masa tu saya takut2 juga la..takut family dia cari saya nanti..tak memasal benjol kepala aku kena ketuk..masa dalam perjalanan ke pejabat agama tu..macam saya tanya dia. Rasa mcm x percaya betul ke apa yg berlaku ni..time tu dia pakai baju kurung dan masa dalam keta baru dia pakai tudung sarung tu.. comel allahu rabbi.

Pukul 9.47am dia dah jadi seorang islam.. masa tu saya menangis rasa terharu..tak sangka dia convert akhirnya..lepas dari tu saya jarang jumpa dia..sebab dia sibuk dengan kelas bimbingan mualaf dia..sy pun x kisah la. 2 bulan sebelum saya habis belaja.. saya mula melamar dia..dan dia dan family dia setuju..ikatan pertunangan selama setahun setengah diikat..

gembira masa tu Allah saja yang tahu sebab ingatkan doa saya selama ni dah termakbul. Tapi Allah lebih mengetahui segalanya, lepas tamat belajar saya berhijrah ke Kuala Lumpur, masa tu susa saya nak dapat pekerjaan yang baik. Saya menyewa bilik di sana..dan tunang saya di borneo, tak sampai setahun, suatu malam ada hamba Allah ni call saya. Dia minta izin saya putuskan hubungan sy dengan tunang..

mula2 saya marah2 dia..then saya call tunang saya..saya tanya dia..betul sama ada dia suka juga dengan laki tu? Laki tu sebenarnya ustaz muda, dia pun mengiyakan..allah hurabbi.. masa tu sekali lg..hati saya ni Allah je yang tahu.. saya lepaskan dia.. walaupun sedih..saya tetap pujuk diri saya.. mungkin Allah temukan saya dengan dia untuk menjadi perantaraan dia kembali kepada agama fitrah.

Sebulan lepas tu saya resign dan balik ke JB menganggur 2 bulan..sebab masa tu nak cari kerja yg setaraf pendidikan x dapat..bila interview x pass..xde pengalaman..masa ni saya menganggur ni lah saya byk buat ibadah sunat..solat sunat byk sy buat..masa tu saya dalam doa saya hanya nak Allah bagi pekerjaan yang baik dan dr hasil duit pekerjaan tu nak buat kawen..

tapi jodoh xde.. time tu simpanan hanya tinggal 300 je, mak dah bising2 sebab xkerja.. malu nya Allah yg tahu. Saya nekad pi ke singapore berbekalkan duit RM100. Convert dapat la dalam $40 time tu..dan akhirnya saya dapat kerja..syukur sgt masa tu dapat kerja dan gaji yang best..5 bulan lepas kerja..1 hari tu saya godeh2 la fb friend list sy tu. Sampai lah Allah gerakkan hati saya nak bukan 1 profile friend sy ni..

padahal xkenal pun budak ni..tp nama dia saya cam..sebab dulu nama dia nama kristian.. sekarang dekat depan nama dia dah ada nama islam. Saya pun check la fb dia.. nak cari gambar dia..tp semuanya xnmpk.. sebab berpudah..bila saya cek friend.. rupanya dia dah lama ada dlm friends list saya sejak saya bertunang masa pertama dulu..saya pun mula tertarik dgn dia.. padahal x kenal.

Yang saya tau dia ni mix bidayuh cina.sy mula msg fb dia..walaupun sy tau peluang nk dia bls msg sy tipis..sebab sy bukan geng2 ustodd. Tp sy solat istikharah tiap hari sy buat.masa tu hati tu mula rasa berat kt budak tu..tp sy anggap tu mainan perasaan je..mana mungkin dia jodoh sy..sebab sy dan dia x pnh jupa..perasaan tu makin lama makin kuat..1 hari tu akhirnya dia balas juga msg sy..

seminggu tu baru balas..sebenarnya budak ni pun 1 university..tapi x pnh jupa pun..dia pun masa awal2 msg mcm nak xnak..yela..sy bukan ustad..mana ada ppuan2 berniqab ni mau..hahaha..merendah diri masa tu beb.sedar diri. Kitaorg mula lah share info2 n hobi.. rupa2nya dia masa saya atlet dulu waktu ko q tiap minggu kami jupa..sebab group ko q yang sama..tapi serious saya tak pnh tgk dia.. maybe sebab ramai..

dah dalam sebulan lepas tu sy terus terang sy nk lamar dia..tp sy x pnh tgk muka dia.. mana tau jongang ke..hahaha..sebab masa tu hati ni kuat mengatakan dia jodoh saya.. sebab dr solat istiharah ni la..saya pun suruh lah dia buat solat istiharah jugan. then plan nak jumpa dia 4 hari lepas raya .. masa ni juga saya contact ex tunang saya dan tanya pasal budak ni..

mmg Allah permudahkan..ex saya cerita details pasal budak ni..rupanya 1 geng usrah dgn ex saya..masa rata ke 4 tu saya jupa la dia.dia bawa saya pi rumah family angkat dia..masa dok bebual tu..bapa angkat dia tanya, bila nak lamar si mualaf ni..saya cakap kena tanya tuan badan dulu..takut dia x setuju..masa tu happy saya sebab parent angkat dia dah bg green light. Masa nak balik ke JB masa kat airport sy melamar dia..

dia x bg jawapan..dia kata lepas sy smpai ke jb baru bgtau..masa tu rasa mcm kena reject la..malam tu..dia msg saya..dia terima dan minta saya call parent angkat dia dan parent kandung dia cakap saya nak kawen dgn dia. malam tu juga saya call..Alhamdulillah mereka terima saya. 2 bulan lepas tu bulan December masa saya umur 27 tahun saya pun berkahwin dgn dia..

bila diingatkan balik isteri saya ini lah ciri2 yang saya minta pada Allah sejak 7 tahun yg lalu. Dalam doa saya minta jodoh biarlah isteri dari borneo, ada mix Chinese, mualaf, dan ada lg..tapi Allah bg bonus lg utk saya..yang isteri saya dah hafal hampir separuh al quran sejak 2 tahun pengislaman nya. Masa nak kawen dulu saya hanya keluar mas kawen saja..dan segala kos makan di sana keluarga ppuan yg keluar..

bukan saya tak mau keluarkan..tetapi pak mertua saya yang non muslim tu bilang.. bukankah perkahwinan mengikut islam tu memudahkan? tidak membebani pihak lelaki. Dan Alhamdulillah susah senang bersama dan parent isteri saya juga sudah convert setahun yang lalu..dan kini kami dah punya 2 orang cahaya mata..mudahan cinta ini berkekalan..

bila dikenangkan balik perjalanan hidup.. terharu rasanya aturan Allah..pada rakan yang masih menunggu jodoh..bersabarlah..jgn berhenti berdoa..minta lah secara details.. Insyaallah Allah makbulkan – Benazez

Reaksi warganet

Udaimatun – Allah uji awal2 tu nk tgk ketabahan hamba2nya dan kebergantungan kita kepada Allah. sekarang Allah dh balas ganjaran tu dengan dua qurratul ain. moga bro dan keluarga selalu dirahmati.

Saiful helmi – btunang jgn lama2…paling2 pon sathun la.btunang means da sdia…sdia ygdi mksdkan untuk kawin.cukup ada nafkah zahir batin.blh bgi mkan minum hari2 dgn umah teduhan walaupn sewa.dah memadai.

Muhd amir – Baca Balik kisah bro nie… Terus jadi semangat walaupun tengah sedih. Tahniah bro anda seorang yang tabah and kuat. Salute

Sumber Iium