Dilema suami “sumbing”. Aku mnangis, sbb dia sengau pngkat xdinaikkn. Bila surh berhent, jwpn suami buat ak bfikir.

Gambar sekadar hiasan.Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini.Terima kasih kerana membaca artikel ini.Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Iye. Suami aku sumbing sejak dilahirkan. Jadi dia kalau bercakap tak macam kita yang normal ni. Dia akan cakap dengan sengau.

Dan tak ramai orang yang betul betul faham kalau dengar dia cakap. Aku kenal suami aku ni masa kami sama sama buat Diploma Pengurusan Ladang di UiTM. Iye, kami 1 kelas. Hihi. Tapi mula couple sem 4. Course ni ada 6 sem. Mula mula kami kawan aje macam kawan kawan sekelas yang lain.

Tapi masuk sem 4 tu dia kata nak kawan dengan aku lebih serius, nak couple sampai boleh kawen. Bukan couple main main. Ewahhhh…. kawen yek. Aku masa tu rasa ehhh budak ni, biar betul. Dah laa kita pun tak faham apa dia cakap. Pastu tetiba ajak couple. Aku terus tak rapat dan tak kawan dengan dia. Aku jauhkan diri dari dia.

Tapi satu hari tu dia jumpa aku. Dia kata, anggap je laa dia tak pernah cakap apa apa pada aku pasal nak ajak couple tu. Sebab dia kata macam rasa kehilangan seorang kawan. Sebelum ni kami memang berkawan baik, ada lagi 2 orang geng kami. So, kami berempat. Study sama sama.

Kadang kadang buat group untuk assignment sama sama. May be dia rasa tak syiok gitu laa. Lepas dari tu kami rapat macam dulu balik sampai laa aku terbukak hati nak couple dengan dia. Bila tanya pasal zaman kanak kanak, dia memang tak suka. Dia kata kalau boleh dia tak nak ingat langsung.

Kawan kawan selalu ejek ejek dia masa dia kecil. Sebab tu dia tak ada kawan. Lepas tamat diploma aku melanjutkan pelajaran ke Shah Alam, buat degree. Aku ajak dia juga untuk sambung belajar. Tapi dia tak nak. Dia kata nak kerja dan kumpul duit nak kawen.

Macam macam kerja dia buat dari kerja kilang, kerja kat hotel cuci pinggan, semua dia buat laa. Sambil tu dia cari juga kerja guna diploma. Susah nak dapat kerja kalau sengau ni. Banyak tempat dah pergi interview tapi hampa. Selama aku menyambung pengajian, dia ada juga beberapa kali datang ke Shah Alam dari Johor.

Pernah juga datang bawa komputer aku ke kolej. Mak aku suruh dia hantar. Sebenarnya family aku tak setuju aku berkawan baik dengan suami masa tu. Dan dia pun tau. Jadi apa yang dia buat, ketika aku di Shah Alam, dia datang rumah mak abah. Dia datang rumah belikan mak abah lauk, beli ayam, borak borak dengan mereka tanya khabar.

Sampai laa mak abah aku terima dia seadanya. Sebenarnya, aku pun tak tau dia ada datang rumah masa aku tak ada. Bila balik bercuti, nenek yang bagitau. At least, ada laa usaha yang dia buat kan. Akhirnya dia dapat kerja dengan satu company ni sebagai penyelia.

Walaupun jawatan tu untuk spm holder, dia terima je jawatan tu, masa tu tahun 2004 kot gaji lebih kurang rm750. Kami nikah 2006. Dia memang tak beli kereta sebab kumpul duit nak kawen. Yang ada cuma motor aje.Tu laa motor pergi kerja, tu laa jugak motor balik kampung.

Bila dah kerja ni macam macam dugaan dia. Yelaa, orang susah faham bila dia bercakap. Kadang kadang boleh jadi salah faham juga. Dari penyelia kemudian dia naik pangkat jadi penolong pengurus. Masa pergi interview untuk naik pangkat, ramai juga calon lain pertikaikan diri dia. Sengau pun nak jadi penolong pengurus.

Macam mana nak bercakap nanti. Orang bukan faham. Selama berkhidmat dengan company ni dah 7 kali kami berpindah rumah. Memang begitulah lumrah kerja di sektor perladangan. Ramai kawan kawan pun dah berpangkat besar, gaji 5 angka. Tapi suami aku ni setia dengan company ni. Aku ada juga suruh dia kerja kat company lain, tapi dia tak nak.

Dia kata, inilah company yang bantu dia dan terima dia bekerja dalam keadaan dia macam tu. Sekarang ni dah hampir 16 tahun dia berkhidmat di company ni. Penyelia dia pun ramai dah jadi manager dan pangkat lagi besar dari dia. Dia masih di takuk yang sama. Kalau aku, mesti dah rasa down. Hihi!

Ada laa satu hari tu dia balik kerja muka kelat aje. Bila aku tanya dia senyap je. Sampai laa dia cerita sendiri. Dia kata ada boss besar dia ni bagitau laa, tak sangka suami aku ni boleh berada di tahap macam ni, jadi penolong pengurus. Tapi suami aku tak boleh jadi manager sebab suami aku ni sengau.

Nada dia cerita tu buat aku sebak sangat. Suami aku ni seorang g1la kerja. Masuk kerja 6.30 pagi, pulang mungkin 7malam. Kadang kadang balik waktu lunch makan kat rumah. Kadang kadang tak balik. Time tutup buku siapkan gaji pun akan balik lewat 1 atau 2 pagi. Time musim buat bajet ladang pun sama, memang dah biasa sangat balik lambat.

Sampai aku rasa nak hantar toto dan selimut biar dia tidor je kat office. Office dengan rumah dekat aje tak sampai 10minit. Pernah sekali aku pergi buat spot check. Betul ke tak laa laki aku ni pergi office buat kerja, takut juga dia merendek ke apa.

Aku pergi office dia intai dari luar. Okeh, nampak dia tengah buat kerja hahahaha. Masa tu dia ada audit, memang tiap tiap malam pergi office dan balik lambat. Baru baru ni anak aku yang sulong umur 13 tahun balik dari bermain bola, tiba – tiba dia mengadu dan menangis depan aku. Kawan kawan dia ejek dia. Mamat sengau, mamat hitam.

Mamat tu panggilan abah dia. Alahai, dah bujang pun nangis. Kawan kawan dia panggil dia SKS. SKS tu singkatan satu keluarga sengau. Masa dia cerita tu, aku pun termenangis sekali. Ntah! Sebak sangat. Tapi aku dah terangkan pada dia. Abah dia seorang yang hebat. Tak macam abah orang lain.

Walaupun suami aku sumbing dan sengau, dia sentiasa ada bila aku perlukan dia. Kami bersama dari saat kami susah dan sampai ke tahap ini, 15 tahun hidup bahagia. Walaupun pada mulanya, dia kata nak anak sorang aje lepas dia tengok aku bersalin, tapi hari ini aku ada 4 orang anak, hahaha.

Laki aku selalu cakap kerja tu satu ibadah. Cuma mungkin aku aje yang tak faham. Sebab dia selalu kata nak balik awal tapi sampai rumah lambat jugak. Di Johor hari Khamis boleh balik awal, jam 3.30 petang tapi dia balik macam hari hari biasa.

Aku harap Allah limpahkan rezeki yang mencurah curah pada suami aku. Terima kasih kerana buat kami bahagia, abah tetap sempurna di mata kami. – Acik Yan (Bukan nama sebenar)

Reaksi warganet

Marini marissa – Sumpah sebak baca Confession ni dan rasa puan sebenrnya hidup dalam rahmat Allah yang amat besar bersama suami puan. Perasaan untuk kerja mcm tu walaupun tak diberi reward sewajarnya amat menyakitkan, tapi bak kata suami puan, kerja tu ibadah.

Dan perasaan dia yang diterima waktu awal kerja amat bermakna sampai dia lihat moment tu lebih besar dari promotion or monetory reward. Suami puan maybe ada kekurangan fizikal namun dari sp1ritual dan hati budi amat hebat, lebih hebat dari mereka yang sempurna. Kekurangan yang melebihkan dia. Subhanallah.

Saya doakan Allah kurniakan keberkatan melimpah ruah dalam family puan.. dan anak anak membesar jadi hebat bila mereka melihat ayah mereka sehebat itu. Terima kasih kerana berkongsi kisah indah ini.

Sue zue – Seumur hidup sy pernah ada 2 org kwn (perempuan) yg sumbing sejak lahir. Sorang kwn masa zaman sekolah dulu & sorang lg kwn sekerja (ex). Even dia org dah buat oper4tion utk betul kan sumbing tu..still ada effected mcm confessor bgtau (sengau). Hmm..pernah 2 org kwn tu tanya sy, “akak dengar sy ckp bunyi sengau ke?”..

Serba salah sy huhu. Even mmg betul pun tp sy tak sampai hati nak mengiyakan. Sy cuma ckp..”biasa je..mcm org lain bercakap lah”. Then kwn tu kata..”tu lah..ramai yg tegur kata tak faham apa yg sy ckp, dia org kata sy sengau..tp sy rasa biasa je”..hmm masa dia ckp tu nampak air muka dia mcm sedih.

Terus sy kata..”tak payah layan lah org2 mcm tu. Dia tak faham lantak dia lah. Tp akak faham je apa yg awk ckp kat akak”.. p/s: walaupun org tu ada kekurangan diri yg nyata, at least jaga lah hati dia. Jangan ‘jujur’ sangat even mmg kenyataan. Kita pun bukan perfect mana pun nak mengata kat org..ye tak.

Bunga setember – Akhirnya Ada juga yg sudi confess kisah suami sumbing..Nasib kte tk sama, sy pun bersuamikan seorg yg sumbing. Sy Tak kisah pun itu semua jodoh. Sy sgt2 bersyukur adanya dia dlm hdp sy..atas kekuarangan dia yg satu tu sbnrnya byk menyedarkan Sy yg nmpk sempurna tp byk kekurangan..

hakikat hdp. tak culas tangjwb, penyabar berbanding sy ni, orgnya tenang je, penyayang, bertolak ansur, malahan dia byk melebihkan sy dlm sgala hal..Dr pngalam kisah zmn kecil ke remaja dia dulu byk motivasi yg sy belajar. Mula2 sy segan jugak tpi pd sy biarlah apa org nak kata..yg penting kite bahagia dn x menyusahkan org lain.

Zaza osman – Tak faham masih ada mentality b0doh dlm masyarakat kita. Ejek mengejek, hak kebolehan org lain dipertikaikan. Boss yang bagus akan nilai pekerja based ob their work performance. Bukan based on their body sh4ping, body figures. Pantang betul sp3sis manusia mcm ni. Dan mak pak pulak patut didik anak supaya jgn body sh4ming org lain.

Perkara mcm ni perlu bertindak tegas. Yg terbaik jadi mangsa tindas. Apa pun sy harap Puan Dan sekeluarga sentiasa dlm rahmat Allah. Kita kerja ikut amanah yg diberikan. Rezeki lain lagi byk Allah akan bagi. Kebahagiaan rumahtangga Puan juga satu rahmat rezeki Allah utk gantikan rezeki suami Puan dlm dunia pekerjaan. Allah Maha Adil puan.

Sumber IIUM