Dilabel “ank drhaka” oleh ayh sendiri. Pantang jump mest cari pasal dgn ayah. Bila kenal, baru tahu siapa Sarah.

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Assalamualaikum. Terima kasih buat admin yang sudi menyiarkan cerita ini. Kisah ini mungkinlah biasa-biasa saja tapi saya harap boleh dijadikan pengajaran buat kita semua.

Saya ingin menceritakan mengenai adik ipar kesayangan saya, Sarah namanya. Ini cerita mengenai hubungan Sarah dengan ayah mertua saya. Masa awal-awal perkahwinan dulu memang saya rapat sangat dengan Sarah. Even masa sambut anak pertama pun, dia yang ada uruskan semua benda sebab suami masa tu tak boleh tinggal kerja.

Sarah ni ‘sporting’. Mungkin sebab tu la kami sekepala. Namun langit tidaklah selalu cerah untuk hubungan rumah tangga ayah mertua saya. Tahun 2018 keluarga suami saya diuji apabila hubungan ayah dan mak mulai dingin. Untuk pengetahuan, ayah mertua saya ni individu “n4rc1sstik”. Saya tak pasti apa nama full peny4kit tu tapi rasanya saya pernah baca satu confession pasal ni dekat sini.

Bila saya baca luahan dia tu, serious memang boleh relatekan dengan perangai ayah selama ni. Ayah seorang alim, zikir sentiasa, berkopiah, berjubah. Pendek kata, kalau cerita dekat orang apa pengh1naan yang dia katakan pada mak, sumpah pot0ng jari orang takkan percaya. Sebaliknya, orang tu pulak yang sama-sama shift the point to Mak. Kata mak ni isteri d3rhaka la, mak ni nusyuz la.

Mak tak pandai jaga hati suami. Tapi hakikat sebenar, sungguh saya memang respect g1la dengan mak. Umpama her0in yang dalam cerita indon tu, apa-apa orang buat dia macam ‘lemah’ tak berdaya gitu. Jenis redha je dengan apa yang berlaku. Biasalah, nak masuk 30 tahun bersama individu n4rc1stik, memang tepu setepunya lah. Saya ingat lagi masa first kahwin.

Depan mata saya ni, ayah baling periuk ricecooker tu. Sebabnya mak tanak nasi sikit. Masa tu ayah ada nak jamu orang masjid, mungkinlah mak tak dengar ke sebab tu yang dia tanak nasi sikit pagi tu. Tapi masa tu sumpah saya terkejut tapi mak rilek je kutip ricecooker tu masuk rumah sambil sengih-sengih. Saya yang tengok masa tu memang telan air liur la.

Suami pulak, “Biasalah… ayah memang macam tu….” Ayah ni kalau sekali jumpa, memang orang akan cepat sayang sebab dia pandai bercakap. Tapi saya tengok, paling lama orang tu rapat dengan ayah mungkin setahun, dua tahun. Last-last ayah akan ‘sendiri’ jugak. Sebab saya nampak ayah ni t0ksik dengan orang sekeliling dia. Campak la dia di mana-mana komuniti, mesti la ade je benda yang dia tak puas hati.

Kat ofis, gaduh dengan orang tu orang ni. Kata orang tu jeles kat dia la, orang ni tak suka dia naik la. Dalam persatuan kampung, mula-mula join jadi ajk okay je, tiba-tiba dengar cerita pulak dia gaduh dengan orang tu orang ni. Tup-tup saya dapat tahu ayah dah letak jawatan. Tapi mulut tu asyik nak k0ndem je persatuan tu.

Dah keluar tu duk diam-diam la, buat apa nak masuk campur lagi. Yang peliknya, kalau ada kenduri kat rumah nenek, orang-orang yang katanya cari gaduh ngan ayah rilek je datang kenduri macam tak ada apa-apa yang berlaku. Ayah pulak, menyorok dalam rumah acah-acah main ngan cucu. Bila orang panggil turun, dia buat-buat la masuk toilet la apa la..

Haish tak faham! 2018 tu Sarah tengah buat Degree. Saya pun memang dah jarang la jumpa dengan Sarah sebab dia sibuk, so memang dia tak sempat nak datang kat rumah. Waktu kes ayah dan mak tengah ‘panas’, memang setiap malam suami akan otp. Bercakap dengan ayah, konon nak dengar luahan hati ayah. Tapi lepas tu adalah saya dengar bunyi baldi, pasu kena baling.

Suami masuk rumah pun mata merah. Suami cerita yang ayah luah perasaan pasal mak. Ungkit cerita dari awal dia kahwin dengan mak. Cakap mak perempuan itu.. perempuan ini…kalau saya mention ayat ayah kat sini, memang pedih la baca. Suami cakap kalau dulu, bila timbul apa-apa isu memang ayah tak cerita dekat dia.

Ni mungkin sebab dia pun dah berkahwin, dan ayah pula tak ada sesiapa dah yang sudi ‘layan’ perasaan dia, suami pulak jenis anak yang patuh, dia dengar je lah apa yang ayah dia kata walaupun hati macam kena si4t. Last-last pasu sawi pakchoy saya yang jadi mngsa. Macam adik beradik dia yang lain, selalu iyakan apa yang ayah buat selama ni terutama dekat mak.

Tapi Sarah lain. Saya nampak ketara kematangan Sarah ketika itu. Bilamana semua orang seaakan tunduk dengan segala manipulasi/cerita rekaan ayah, Sarah la satu-satu manusia yang bangun dan bangkang setiap penipuan ayah. Ayah kononnya nak luah perasaan dekat Sarah, Sarah sejenis tak boleh orang cakap belit-belit, orang sains kan, biasalah, mana boleh terima kalau benda tu bukan fakta.

Contohnya ayah ada cerita kejadian masa majlis kat rumah, mak kononnya tak ajak abang ayah sebab mak tak puas hati pasal pembahagian bahagian lembu. Tapi ayah punya konar, dia cerita mak ni perangai buruk, tamak haloba dan suka gaduh dengan orang. Kitorang semua ada je masa kejadian tu. Dan cerita tu memang 100% tak betul. Ayah ni kenapa suka hidup dalam tafsiran sendiri ek??

Bila Sarah dengar, of course akan keluar ayat “Betul ke?” “Aik ye ke macam tu?Dikya ada masa tu, bila mak kata macam tu yah?” Dan orang n4rc1stik ni, bila si mngsa dah start bersuara dan curiga dengan cerita dia, memang dia akan menggelabah tak tentu arah. Tup-tup saya dengar, Sarah jadi anak d3rhaka pula. Lawan cakap ayah. Suami dan adik beradik dia yang lain lagi best, berjemaah kaw2 nasihatkan Sarah.

Ye la, dah si ayah duk nangis-nangis luah perasaan kononnya gagal mendidik seorang anak perempuan. Saya perhatikan, snjata ayah satu je, nampak macam orang nak ‘att4ck’ dia sikit @ orang macam dah tahu dia menipu, mulalah keluar air mata. Bukan menyesal sebab perbuatan dia, tapi dia akan manipulate benda tu seolah-olah Sarah pulak yang bersalah.

Bagi saya, jawab je la dengan yakin soalan tu. Kalau betul itulah sebenar-benar apa yang berlaku. Kenapa perlu takut? Tapi Sarah balas “Dikya tak pelik kalau ayah menipu, sebab perangai tu ayah tak buang masa muda dulu, tu yang tua macam ni pun, perangai tu dah jadi d4rah daging dia. Yang DikYa pelik, orang-orang sekeliling ayah yang setuju walau korang pun tahu ayah penipu dengan alasan ayah tetap ayah.

Hairan betul. Semua duk kata ayah tu kira okay sebab dia sembahyang full lima waktu, tapi kalau betul la ayah tu sembahyang yang betul-betul sembahyang, mulut dia takkan jadi gitu. Buka mata woi, yang dia kata tu mak kita tu” Saya dengar suami cerita Sarah cakap macam tu, rasa macam nak je saya jumpa Sarah and sep kat dia. Sebab saya sebenarnya lama dah ‘geram’ dengan ayah sebenarnya.

Dia pernah buat kes dengan saya dan suami suatu ketika dahulu. Nak cerita panjang sangat tapi cukuplah saya kata, sebabkan suami yang terlalu ikutkan sangat janji-janji manis dia yang kononnya ada ‘cable’ besar nak masuk kerja kerajaan, kami suami-isteri sampai tahap jatuh terduduk hasil duk me’layan’kan sangat perangai ayah.

Tu belum cerita pasal ayah masuk campur hal kitorang laki bini lagi. Memang saya marah, tapi mungkin suami ni kira penyejuk jugala, banyak tenangkan saya. Berbalik pada kisah Sarah, lepas kejadian yang Sarah menjawab ayah tu, keadaan jadi makin bertambah p4rah. Especially pada hubungan adik beradik. Saya mula lihat ipar duai saya yang lain mula ‘ignore’kan Sarah.

Tentunya sebabkan mulut ayah yang duk asyik meraih simpati dengan anak-anak dia yang lain dengan cara mengungkit setiap jasa dan pengorbanan dia pada Sarah. Sampai tahap harga beg sekolah Sarah masa sekolah rendah pun ayah UPkan mungkin demi nak menyedapkan cerita. Saya yakin, sesiapa sahaja yang dengar naratif cerita ayah, pasti semua akan automatic kata Sarah 100% bersalah, anak drhaka, anak kurang ajar.

Tapi hakikat sebenarnya tidak sama sekali. Sebenarnya saya nampak adik beradik suami yang lain memang setuju je dengan Sarah tu, cuma diaorang sejenis penakut. Tak berani lawan ayah kononnya takut drhaka. Dan saya nampak diaorang ni jenis pendam even hati tu macam kena si4t bila dengar ayah h1na mak sendiri. Bagi saya, memang tak membantu betul.

Umpama bagi ‘dedak’ la kat perangai ayah. Dan mungkin juga Sarah ni Allah swt takdirkan dia untuk jadi sejenis ‘stand-up’ dan berani supaya boleh bagi ‘tamparan’ pada ayah. Dalam 4 orang anak-anak mak, siapa je yang selamba bagi ayat dekat ayah “Yah, solat asar kejap lagi jangan lupa mintak ampun banyak-banyak dekat Allah sebab dah s4kitkan hati isteri ek” pastu cepat-cepat dia chau masuk bilik.

Sarah oh Sarah, win betul kau ya dik! Kes ayah dan mak kira senyap macam tu je. Tu pun lepas Sarah gunakan perkataan cerrai. Masa ni memang ketara Sarah makin nampak ‘drhaka’. Tapi bagi saya, kalau betul-betul selami apa yang sebenarnya Sarah lakukan ni, tak lain tak bukan, lebih kepada nak menjernihkan keadaan. Mungkin sebab Sarah tahu kelemahan perangai ayah.

Memang kena ajar walau nampak drhaka. Tapi drhaka ke Sarah tu? Kalau betul drhaka, first of all, dia takkan balik langsung rumah tu. Pernah masa tu ayah masuk ward, dan masa tu ramai-ramai tengah kumpul. Boleh pulak ayah ni dia kata dia ada anak 3 orang je. Sarah rilek je senyum. Ayah tak mengaku anak kot, kalau saya memang ‘koyak’ habis ah.

Saya pun taktahu la hati Sarah ni jenama apa. Macam-macam ayah duk kata pasal Sarah, dia rilek je balik rumah macam biasa, salam mak, salam ayah macam biasa. Nampak ayah ‘over’, dia cantas ayat ayah on the spot pastu dia cabut. Dan Sarah takkan jadi orang yang paling banyak keluarkan duit untuk setiap majlis kat rumah tu.

Sarah lepas degree tu adalah dia jual macam-macam. Amway la, Carya la.. Sejenis tak duduk diam punya orang. Walaupun ayah banyak kali kata yang Sarah tu tak dapat kerja dalam bidang dia sebab lawan ayah sendiri. Tapi saya tengok, mashukk je si Sarah tu bahkan lebih kaya dari anak soleh-solehah ayah yang lain. Tak cakap orang lain lah, suami saya pun.

Even kerja pejabat, kereta rumah serba serbi tapi ‘struggle’ tu siapa-siapa kerja makan gaji tahu lah ye. Tapi memang taklah kitorang nak cerita dekat ayah. Mak je yang tahu pasal cerita-cerita sedih kitorang sebab memang suami cerita full. Kalau dekat ayah, suami memang tapis cerita dan bagitahu yang manis-manis saja.

Takdir Allah punya kuasa, hujung tahun 2018 seingat saya. Ayah kena op3rate kaki. Sebab peny4kit pvns apa entah. Saya tak pasti cuma ayah op3rate dengan dua tujuan lah. Sebab nak buang tumor tu dan masukkan besi dekat lutut. Ayah dapat MC 6 bulan kot kalau tak silap. Kebetulan masa tu Sarah memang ada kat rumah sebab dia baru berhenti kerja kat Klang.

Sarah balik sambil nak intai peluang sambung master katanya. Tup-tup ayah oper4te. Ayah pula oper4te kat kaki kan, memang perlukan bantuan la. Masalahnya sebab mak pun masih kena kerja, jadi tak ada siapa yang boleh jaga ayah masa tu. Ayah punya konfiden duk ulang-ulang suruh suami saya, adik dia, dan yang bongsu tu cuti untuk jaga dia.

Walhal, masa ayah dalam dewan bed4h tu, memang 4 beradik duk bincang dah pasal ni. Kat situ saya nampak dah la anak soleh/solehah ayah ni semua macam tak boleh nak jaga ayah. Walau saya tahu diaorang boleh jeeee tapi saya tahu sebab utama sebab diaorang memang cannot go dengan perangai ayah. Tapi saya cuba husnuzon la, mungkin tak.

Sarah kata biarlah dia jaga lagipun memang dia free sementara tunggu untuk dia masuk master tu kan. Suami saya pulak menggelabah tak tentu pasal. Dia takut Sarah dengan ayah berper4ng je nanti. Ye la, dua-dua panas kan. Dan betulla memang benda tu berlaku pun. Masa ayah dalam proses penyembuhan tu kan, sumpah la perangai dia makin menjadi-jadi. Suka hati je nak tengking orang.

Makanan tak sedap la, pendek kata memang serba tak kena la. Saya tahu pun sebab mak cerita. Sarah pulak, makin tinggi suara ayah, makin tinggi dia jawab. Tapi teruk macam mana pun, memang serba-serbi dia jaga. Maksudnya, bila gaduh tu, kira sampai situ je lah, lepas kira lepas la.. pastu Sarah akan buat macam tak ada apa-apa berlaku.

Ada pernah saya balik jenguk ayah. First time nampak Sarah suap ayah tu, saya tiba-tiba rasa sebak. Suami dan adik beradik lain pun. Even sebelum tu diaorang ‘gaduh’ sebab remote tv. So nampak tak? Relationship Sarah dengan ayah ni, kalau orang yang jenis cepat judge, memang kena kec4m dah Sarah tu. Tapi kami semua tahu, ada hikmah. Kenapa dalam ramai-ramai, Allah boleh lorongkan Sarah untuk jaga ayah?

Mungkin Allah tahu, kalaulah adik suami yang lain jaga, diaorang kan jenis pendam. Ayah kata apa-apa pun dia, at last diaorang tak tahan dan terus tinggal ayah. Kalau Sarah ni, dia marah memang dia lepas je. Dan dia ada keupayaan untuk act like nothing lepas tu. Dia tahu cara nak ‘control’ dan tundukkan ayah.

Alhamdulillah la, ayah pun dah sembuh cuma masih perlukan fisi0. Sarah pulak dah masuk UTM buat master. Ayah lepas opel3rate ni memang adalah perubahan tu. Nampak la ‘slow’ sikit dari segi sembang kencang lebat dia tu. Dia dengan Sarah pun tak adalah jadi rapat sebab memang diaorang pun tak rapat, cuma ayah memang dah shutdown terus pasal kisah Sarah di anak drhaka tu.

Sarah jarang balik rumah maybe sebab dia busy kan dengan kerja-kerja dia kat sana tapi setiap kali kitorang kumpul2 mesti ayah la akan sibuk suruh nak videocall Sarah. Tapi taknak pulak ayah nak bercakap, dia just tengok gitu je. Biasalah eg0nya masih ada. Susah nak buang. Masa birthday ayah tahun ni pun, jubah yang Sarah hadiahkan tu, ayah pakai dulu berbanding hadiah2 anak yang lain tau.

Kami semua pun tahu ayah tu sayang dekat Sarah. Dan dia pun memang menyesal cuma untuk nak buat sesi bermaaf-maafan antara Sarah dengan ayah tu, hmmm dalam mimpi je la tuan-tuan dan puan-puan. Yang ada hanya sesi per4ng-memer4ng saja. Even masa raya pun, Sarah salam dan peluk cium macam biasa sambil gelak-gelak gitu je, takdenya nak nangis-nangis bagai.

Paling latest, Sarah sekarang tengah dalam fasa nak bertunang dah. Tapi ayah gigih korek cerita dengan suami saya pasal BF Sarah tu. Mungkin dia malu kot nak tanya Sarah. Sebab dua beranak ni bukannya boleh duduk semeja, per4ng dunia ke-19 nanti. Pasal BF pun dia cerita sikit je sebab saya takdan nak k0rek lebih-lebih.

Dua benda sebenarnya saya belajar dengan keluarga suami saya ni. First, tak boleh nak nilai seseorang sesuka hati. Macam saya, bila saya tengok Sarah menjawab, Sarah ‘lawan’ ayah, memang first saya akan anggap Sarah tu kurang ajar dengan ayah sendiri. Tapi as time goes, saya tengok ‘hikmah’ betul Allah jadikan Sarah macam tu. Tak lain tak bukan untuk perbetulkan balik apa yang patut dibetulkan.

Bila luah kat orang pasal perangai annoying ayah tu, orang mostly akan shift balik dekat kita dengan ingatkan balik jasa ayah, peng0rbanan ayah, d0sa drhaka bla…bla..bla… Tapi itukah tiket untuk dia kata macam-macam dekat mak? Tak.. Diam dan berpura-pura setuju atas alasan dia seorang ayah walau terang tang-tang apa yang dibuat tu salah, sorry to say la..

lagi drhaka dari yang nampak drhaka. Sebab apa saya kata macam tu? Sebab adik beradik suami saya lebih rela lihat ayah perlekehkan mak iaitu syurga mereka tu semata-mata nak pertahankan ayah. Second, tak semua yang terzahir tu sebenar-sebenar kejadian. Bila nampak ayah kata macam-macam dekat Sarah, saya expect Sarah la orang first sekali yang akan back-off untuk jaga ayah.

Tapi tengoklah, dialah jururawat, dialah tukang masak, tukang cuci luka ayah, tukang gaduh terutamanya. Dan bila saya fikir balik, saya tak rasa suami atau adik beradik lain akan jaga ayah sebaik Sarah. Sebab apa saya kata gitu? Sebab diaorang ni, walau depan ayah diam membisu, kat belakang boleh tahan mulut. Siap kata nak amik p1sau tik4m je ayah tu.

Betul lah orang kata mulut tu lagi tajam dari ped4ng kan. Diorang mesti marah orang hina mak sendiri kot. Tapi berani kat belakang je lah. Let say diaorang jaga ayah. Ayah ni kalau bahasa Penangnya, “pongoihhh”. Selama ni diaorang setakat layan perangai ayah tu bila masing2 balik rumah 2-3 hari. Boleh la nak tahan hati dan telinga tu.

Tapi ini nak kena hadap 24jam, sebaik-baik manusia pun takkan tahan! Mujur Sarah jadi ‘d3rhaka’ so boleh la nak jaga orang macam ayah. Sekian sahaja la cerita saya. Macam panjang sangat je saya tulis ni. Terima kasih sebab sudi baca. Semoga boleh dijadikan teladan buat kita semua ye. – Dewi (Bukan nama sebenar)

Reaksi warganet

Kursiah daud – Betul.. Duduk di dlm keluarga Sarah.. Baru tahu keadaan sebenar… Niatnya hanya membetulkan mana yg salah.. Dan paling hebat pada saya.. Dia mampu menjaga ayah di saat org lain mampu memberi seribu satu alasan…

Asifa alias – Bagi aku bagus sarah ni dia pertahankan ape yg patut..yela sape je tahan dok ckp mcm2 psl mak kita.. biasala ayah ada ego dia jgk.msti dia fikir xkan aku plak yg kne mintak maaf ngn anak..semoga ayah korg lembut hati

Ina hamzah – Saya pn bersikap mcm Sarah juga.. Selalu outspoken dgn bapa.. Bkn apa bapa selalu saja anggap dia betul dan orang lain salah… Tp bkn lah gaduh pn cuba saya selalu selitkan moral apa yg patut dan x patut saje… Kalau adik beradik lain mmg dorang malas nk argue… Tp Lama2 mmg bapa termakan juga kata2 saya dan nampak perubahan… Alhamdulillah

Sumber IIUM