Ayah sibuk naikkn rank game “t3mbak online”, istri balik kerja tngok ank dh trlungkup dIm baIdi air.

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Sememangnya terlalu banyak kes pengabaian ibu bapa terhadap kanak-kanak yang adakalanya meruntun perasaan kita apabila membacanya di media.

Namun jika dikaji, apakah antara faktor mendorong ibu bapa lalai terhadap anak-anak? Antaranya, masalah kekurangan ilmu dalam jiwa. Ibu bapa tidak faham ilmu keibubapaan dalam menjaga anak kecil mereka. Ada antaranya hanya tahu anak itu sebahagian daripada hidup.

Tetapi tidak benar-benar praktis tanggungjawab menjaga dan melindungi mereka daripada bahaya. Mereka beranggapan anak perlu diajar berdikari walau masih berusia empat atau lima tahun. Ilmu dalam mendidik adalah garis panduan menjaga anak dengan baik sebagai salah satu amanah Allah pada ibu bapa.

Ada ibu bapa terlalu sibuk dengan urusan kerja dan kehidupan sehingga jarang ada masa dengan anak. Apabila balik kerja, sudah penat dan tak ada masa melayan anak dan membiarkan mereka bermain sendiri walau masih kecil. Faktor hidup susah juga antara alasan. Kadang-kadang ada yang terpaksa membawa anak ketika berniaga di tepi jalan.

Ketika sibuk anak terbiar dan adakalanya berlari-lari di kawasan bahaya di tengah jalan. Masalah ekonomi juga menyebabkan ibu bapa terpaksa tinggalkan anak sendirian di rumah, mungkin dijaga kakak atau abang yang juga masih kecil. Ibu bapa yang ada gangguan m3ntal dan emosi menyebabkan mereka tidak peduli pada anak kecil dan membiarkannya itu hidup sendiri.

Demikian beberapa faktor yang dapat dikenal pasti sebagai punca kelalaian dan pengabaian ibu bapa terhadap anak. Secara keseluruhannya tanggungjawab ibu bapa menjaga keselamatan anak sangat penting. Bukan sahaja di luar rumah, malah di dalam rumah juga pelbagai bah4ya mengundang.

Memang tidak mudah menjaga anak kerana sewaktu membesar mereka akan lasak dan sentiasa ingin mencuba perkara baharu. Namun jangan kerana kecvaian ibu bapa dan penjaga, kanak-kanak cacat seumur hidup atau terpaksa melalui kehidupan sukar atas kelalaian ibu bapa sewaktu mereka kecil dulu.

Sangat jelas sekali jika betul acuan didikan pada anak, mereka akan memberi banyak kebaikan pada ibu bapa dengan menjadi insan berguna. Jika sebaliknya, ibu bapa akan meny3sal kerana sikap anak-anak akan membawa bencana dan derita dalam hidup ibu bapa.

Semoga kita semua akan menjadi ibu bapa yang terbaik buat anak kita. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih. Di sini saya bukan nak ceritakan masaalah saya cuma nak ceritakan satu kisah teladan akibat kelalaian seorang ayah.

Ayah Kusyuk Naikkan Rank Main pubg, Bini Balik Kerja Tengok Ank Hilang, Rupanya dlm Baldi Air. Kisah ni tentang kawan rapat aku. Dah berkahwin dan ada anak 2. Yang sulung dah nak masuk 5 tahun dan yang bongsu setahun lebih. Dulu sbelum kahwin diaorang ni memang loving couple.

Sampaikan aku nak muntah lihat kemesraan diaorang bila dah kawin. Sebelum ada anak masih lagi kekal loving. Tapi bila anak dah ada dua, husband kawan aku ni mula berubah dan mula g1lakan game ‘tmbak online’ yang tak berfaedah tu.

Semua kerja umah dari memasak hingga buang sampah pun kawan aku yang kena buat sedangkan husband dia balik kerja dan waktu cuti asyik mengadap benda alah tu. Tapi aku respect kawan aku tu min. Tak pernah dia mengeluh aku boleh nampak kepenatan di wajah dia (kami juga berjiran).

Satu hari tu suami dia MC sebab demam tapi walaupun demam masih lagi boleh main benda alah tu. Pagi hari tu kawan aku ni nak hantar anak yang sulung ke tadika jadi dia pesan pada si husband untuk tengok2 kan anak bongsunya yang masih lagi tidur.

Bila kawan aku ni balik rumah masuk dalam bilik tengok si anak ni takda di tempat tido. Bila di tanya si husband ni jawab ada kat ruang tamu kot cari patung mainan kegemaran si anak. Tapi kawan aku ni bagitahu tak da pulak nampak kat ruang tamu masa dia masuk tadi.

Bila di cari rupa2nya si anak ni tadi dah tertonggeng dalam baldi air sabun mop lantai. Menjerit lah kawan aku tu satu taman boleh dengar sampai aku pun terkejut. Terus aku lari ke rumah dia. Menangis2 dia sambil angkat anak dia dan cuba lakukn CpR.

Aku yang masih terkejut ni tadi terus lari kerumah capai kunci kereta untuk ke hspital. Si ayah ni tadi tahu apa dia buat cuma jadi orang b0do tercegat je kat tepi pintu bilik sambil pegang fon (bab* betoi aku mnyumpah dalam hati). Bila aku start enjin kereta baru terhegeh2 nak pakai baju la seluarlah spender la.

Takdanya kami tunggu si ayah terus aku pecut bawa kereta sampai di hspital doktor sahkn si anak ni tadi dah tiada. Ya Allah pengsan kawan aku min kat bilik kec3masan zon merah tu min. Bila sedar asyik meracau tanya anak nya dah minum susu atau belum. Sekarang ni kawan aku tu dah pulih berkat doa ibu dan ayah dia.

Tak lagi merepek2 meracau tanya anak dia. Dan sekarang dia bercerrai dengan jntan bahalol tu. Buat bby Ariana Nafisa, tenang la adik di sana aunti dan mama adik sayang adik. Tunggu mama adik and kakak di syurga ya. Buat ibu dan ayah semua, jangan la lalai. Jaga lah permata hati anda sementara mereka masih ada. Al fatihah untuk bby Ariana. Tolong siarkan ye min.

Reaksi warganet Perkongsian wanita ini mendapat pelbagai reaksi dari warganet. Lihat apa kata mereka.

Nuniey asbani – Kena suruh tencent delete jelah game ni. Tak guna langsung pubg ni. Kau nak naik rank lah jaga KD lah beli skin lah beli uc lah segala benda dalam game tu last last anak kau yg mennggal. Dasar bapak tak guna. Memang seumur hidup kau lah kau menyesal. Ingat beranak tu senang ke ?!

Orang jantan ni tu le masalah dia tak amik peduli anak buat apa anak kt mana. Haihh takpayah jadi manusia, takpayah jadi bapak lah kau.. Aku pantang betul kalau sebab game anak kau mennggal lah bini kau itulah inilah. Langsung takde rasa tanggungjawab nak belai anak bini layan anak bini kalau free tu. Asyik lah kau dengan game. Pergi telokop jelah kau weh. Fuhhh

Budak senyum lebo – Aku pn main game ML gak…tp xde la harok sgt n aku perasan game ni mmg akan mendtgkan emosi yg luar biase…silap2 hari bulan nset bersepai kt lantai…lg2 klu kalah silap2 ank bini jadi mngsa..da belaku da depan mate da…aku main xde la emosi sgt…relax2 sudah…hahaha…

da uninstall da pn pasal bile main xok je kne m4ki bagai. hargaila ank bini…2 la harga paling berharga.. xcukup duit bini leh lg tolong cari,boleh membantu..!!!…klu game penting time xde duit kau mintak la hero2 dalam 2 tolong..hahahahha

Kemboja putih – salah satu punca pencerraian aku…saat aku perlukan sebab s4kit kepala teramat sangat / kaki aku bengkak (mengandung), minta urut dia boleh marah dan kata tunggu dulu. Ya.. ny4wa game lagi berharga dari ny4wa isteri sendiri.

So jodoh aku kali ni loving father, x main game langsung, ya jauh 100% lagi baik dari ex..Aku menyesal? tidak sekali sebab itu bermakna seolah aku x terima qada dan qadar. Move on je… Chill… Lelaki mcm ni x layak untuk kita.

Iskandar alwi – Kita org lelaki ni banyak benda lagi boleh kita buat,ada masa terluang baik buat benda berfaedah apa lagi kalau dah bergelar suami@bapa. Sesuaikan lah dengan umur,kalau bujang lagi tak apa.zmn skrg tua muda terlalu lalai dengan benda ni.

Akibatnya jika tak pandai kawal,jadi org kurang bersosial, buku ilmiah byk dipasaran baik melabur baca buku utk didik diri dari buang masa dua tiga jam mengadap benda sia sia..sekadar teguran membina.

Sumber IIUM