Gaji aku 2800, suami hilang kerja. Tak cukup nk cover. Syukur, ini yg kami buat utk teruskn hidup.

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Assalamualaikum. Hai semua. Saja nak share perjuangan saya semenjak pandemik melanda dunia ni. Sekadar memperkenalkan diri, saya seorang ibu anak seorang (5 tahun).

Berusia 30 tahun, mempunyai ijazah dan bekerja di syarikat swasta dengan pendapatan RM2800 sebulan. Macam poyo pulak ye bagitahu pendapatan, but the story start here, heee. Suami berusia 43 tahun. Bekerja biasa biasa sahaja. Latar belakang kelurga. Saya anak sulung dari 3 orang adik beradik perempuan. Suami anak bongsu, lelaki tunggal dari 3 orang adik beradik. Hidup kami sederhana.

Tapi begitulah, bila senang kita take it for granted. Saya ada perangai suka boros. Sejujurnya, dianugerahkan ibu bapa yang sangat sempurna menjalankan tanggungjawab. Tak pernah rasa susah walau tak kaya. Nak kahwin pun 100 peratus ayah keluar duit.

Tak pernah hulur duit dekat ayah mak, hatta nak masak (selain maggi dan goreng lauk) pun tak reti di usia ini. Dan perangai masih terbawa sampai dah kahwin. Balik kerja, beli bungkus atau kalau suami balik awal dia masak benda benda simple macam mee goreng, kuey teow goreng etc.

Walaupun tiada kelulusan tinggi, alhamdulillah dapat suami yang bertanggungjawab sepenuhnya dalam rumah tangga. Tapi itupun saya tak pernah rasa nak simpan duit. Duit selalu habis beli barang, amik PT nak kurus, amik produk kurus, produk kosmetik, beli mainan anak.

Sejak anak masuk tadika adalah keluar duit sikit untuk bayar tadika anak. Semua suami tanggung sampailah selepas aidilfitri… suami hilang pekerjaan. Perasaan masa tu, tak tertanggung. Untuk survive dengan gaji RM2800 di kuala lumpur sangat susah. Jadi apa yang saya buat ialah,

1. Belajar masak.

Masa ni da start belajar masak. Masak simple simple. Makanan yang suami dengan anak boleh makan. Saya boleh bawa bekal. Tahun ni menyaksikan kejayaan masak singgang, masak sup, masak kicap, sweet sour dan rasa begitu gempak sebab berjaya masak kurma. Dan baru perasan, sejak memasak ni, hubungan keluarga jadi rapat.

2. Bukan beli brand.

Dulu tudung nak itik, sekarng belum beli tudung lagi tapi rasanya lepas ni memang akan beli yang biasa. Bukan prioriti. Bila bukak IG nak beli lipstickla nak beli skincare la. Nak yang mahal mahal je, yang branded, yang artis pakai huhu. No bukan tak boleh, sebenarnya kena ukur baju di badan sendiri.

Produk dekat drvgstore pun ok. Ada je produk online yang berpatutan. Cari cari, terjumpa produk nurraysa, bila guna sesuai pulak dan terinspirasi lah kononnya dengan cerita founder nak tolong suami. Terus sign up jadi dropship. Alhamdulillah, baru belajar. Bolehlah sikit sikit buat belanja dapur. Eh, terpromote pulak!

3. 2 kereta jadi satu.

Ye, kami jual satu kereta. Jual kerata suami yang da habis bayar. Nasib baik kereta saya ni kereta ayah bagi. Walaupun kereta dah 15 tahun masih elok. Kurangkan komitmen. Duit jualan masih belum disentuh. Buat simpanan kecemasan.

Kita pun tak tahu apa jadi kemudian hari. Alhamdulillah, duit suami jadi rider makanan, sambil sambil upah repair rumah dalam kawasan kejiranan, sambil sambil tanam dan jual pokok, dapat lagi memnampung belanja kami.

4. Ini susah sikit. Downgrade tadika.

Saya ni, kalau boleh nak up je. Yang kawan kawan post anak tadika kat situ, situ la saya hantar, nak yang brand besar je. Yelah siapa tak nak terbaik untuk anak kan. Tapi silapnya, hantar tadika terbaik anak dekat rumah dengan hp, tak menjadi juga. Jadi kami nekad ubah routine. Kebetulan hp anak rosak. Kami pun tak beli baru.

Dari tadika 600 sebulan, saya cari yang lebih berpatutan. Masa tu ada survey pasti, kemas, kebetulan duduk dekat KL, ada je tadika di bawah Majlis Agama Islam yang sistem pendidikan sangat bagus. Mainan anak pun tak ada toy r us dah. Kalau dia baik, upahnya dekat kedai eco. Budak budak, kedai eco pun gembira sakan.

5. Hulur dekat mak ayah.

Ye, mak ayah mungkin tak harap. Tapi suami pernah nasihatkan saya, kita kena khidmat untuk mak ayah. Dari situ saya mula hulurkan sikit. Mula balik rumah masak untuk mak ayah, belanja makan. Sejujurnya, bila dapat khidmat pada mak ayah rasa seronok sangat. Menyesal tak sedar sebelum ni.

6. Belajar simpan duit.

Ini adalah yang dipersetujui bersama. Belajar simpan duit macam budak budak, guna tabung. Kami simpan awalnya RM10 seminggu. Kadang kadang lebih balik pasar, simpan dalam tabung. Saja nak train diri. Yang bestnya, anak pun semngat nak masukkan duit dalam tabung. Secara tak lansung, saya mula asingkan RM100 RM200 duit gaji ke akaun lain setiap bulan. Bila betul betul terdesak barulah saya guna

7. Ini no 1 patutnya. Minta pada Allah.

Minta Allah bagi rasa cukup. Menjaga solat. Solat di awal waktu. Hikmah p4ndemik ni menyedarkan saya buruk perangai saya sendiri. Boros dan mungkin boleh dikatakan pemalas. Saya dapat jawapan kenapa rumah tangga sebelum ini panas.

Salah sikit bergaduh. Sedangkan sekarang, dalam keadaan yang lebih mencabar kami boleh lebih banyak berbincang dengan baik. Bila diumumkan PKPB lagi, tipulah kalau saya tak takut. Saya sangat takut, tapi saya yakin kami boleh hadapinya. Doakan saya dan keluarga. – Syaa (Bukan nama sebenar)

Reaksi Warganet

Siti Rahmah – Jaga parent antara sebab murah rezeki tu memang tak dinafikan. Akak ni sampai berebut nak bela mak, last mak pilih akak. Syukurrr.. Hihi.. Alhamdulillah rezeki tak pernah putus. Walaupun berniaga tak hebat mana, takde la pinjam sana sini, putus beras ke, kereta pon dah settle.

Tiap tiap bulan just settlekan sewa opis, rolling modal, utilities and groceries. Nak bercuti ke hapa, cukup la. Sebelum c0vid ari tu dah puas pusing China tu sebab supplier semua dari sana. Lepas c0vid nanti kita tengokk cemana. Passport baru expired bulan lepas.

Takde hati nak renew lagi. Huhuhu.. Sekarang ni risau nak tinggal parent lama lama. Berbakti pada orang tua takkan rugi.

Puan Nurul – Akak dah rasa dik. Dulu,masa akak bajet rakyat kayangan, akak tak penah masak. Mee goreng pertama akak masak ialah pada umur akak 38 tahun. Setelah akak turun takhta ke B40. Huhu..

Kalau akak masih dalam kluster kayangan, akak rasa akak antara mereka yang perli perli orang yang nak keluar EPF acc 1. Yang perli perli, yang cynical. Yang sarcastic. Alhamdullilah. Sekarang lebih humane. Tahniah jugak pada adik. All the best yea.

Nadiah Eskay – Sebab tu la nak bahagia ni mudah je. Apa itu happiness? Pada saya kebahagiaan ni kita akan dapat rasa bila kita bersyukur dengan apa yang kita ada. Simple, tapi tak ramai orang boleh buat benda ni. Once kita dah bersyukur, kita takkan ada rasa nak compare compare bagai life dan rezeki kita dengan orang lain.

Orang yang busuk hati dengan orang lain, dia manjang je rasa serabut sebab dia manjang je compare diri dia dengan orang lain. Sampai bila pun dia takkan happy kalau dia berterusan macam ni. Tahniah atas perubahan awak.

Nurzatul Effa – Terbaik dik. Bab yang bagi mak ayah tu kalo amalkan dari awal memang tak penah rasa tak cukup. Malah rezeki akan sentiasa ada. Saya pun kuat membeli online sebab barang tu takde dekat Sabah ni, hehe. Lagi 1 saya frontliner yang bz kerja hujung minggu jadi takde masa keluar beli barang sangat.

Balik rumah memang untuk rest je. Jadi semua pun beli online. Untuk tudung dan baju saya beli time ada duskaun je. Tapi tak penah la beli brand itik. Setakat ariani/alhumairah mampu la. Sekali beli 2-3helai time diskaun kaw kaw. Bab masak tu kalo ramai dalam rumah berbaloi masak. Kalo tak memang berbaloi beli je. Masak pun saya cuba ikut eat clean.

Kurang minyak, garam dan gula. Makanan pun sihat tapi masa craving, makan jugak fastfood. Cuba konsisten simpan 1gm emas minimum stiap gaji. Kalo taknak simpan stok fizikal boleh buat Gold Accumulation Program Public Gold..

Sumber IIUMC