Aku mula rasa bosan dgn wife. Asyik kerja je smpai aku kahwin lain, baru isteri 1st luahkn apa yg trpendm

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Jujur cakap, aku tak tau macam mana nak mulakan cerita ni. Tapi aku bagi pengenalan ringkas. Aku ada dua isteri, Nadia ( isteri pertama) dan Mira ( isteri kedua).

Aku dan Nadia kenal tahun 2012. Kami kenal di tempat kerja, salah satu multinational corporation terbesar di Malaysia. Nadia auditor, aku IT technician. Nadia tua 7 tahun dr aku, dia 32 dan aku pula 25. Sejak aku join company ni, Nadia memang antara staf perempuan yang popular di kalangan semua staff lelaki.

Baik yang kahwin sampai la bujang, semua idamkan Nadia sebab dia tinggi, putih melepak dan muka baby face. Nadia ni jenis serius and kurang bergaul sikit. Satu hari tu Nadia buat audit dekat luar daerah and laptop dia rosak. So aku kne on call repair laptop dia kt site. Da dapat no Nadia, aku mula ngorat sebab aku pun dah lama crush kat dia.

Sebulan kami berkawan, aku jatuh hati dengan sifat keibuan Nadia (lelaki baya aku banyak suka sifat ni). Lepas dua bulan, kami kahwin. Tak sempat sgt bercinta tapi aku yang angau teruk masa tu. Tambahan pulak aku tau ramai kenalan aku berebut nak tackle Nadia.

Sepanjang kami kahwin tak pernah ada masalah walaupun Nadia selalu travel sebab kena audit operation company kami di seluruh Malaysia. Paling lama 5 hari and aku akan jaga dua anak kami bila dia outstation. Pertengahan 2018 aku terjebak dengan tinder. Pengaruh kawan tempat kerja.

Mula2 sekadar nk chat bila Nadia outstation, sampai la aku jumpa Mira. Mira muda 10 tahun dari aku. Kali kedua aku jatuh hati sebab perangai manja dan caring Mira (masa ni aku dah 32 dan lelaki baya aku banyak suka anak gadis mcm Mira). Terdesak nak kahwin dengan Mira, aku jujur dengan Nadia.

Aku ingat lagi, mula2 Nadia nangis tapi lepas tu dia minta maaf sebab selalu pentingkan kerja dan abaikan aku. Nadia redha je benarkan aku kahwin dengan Mira. Masa ni aku rasa berbelah bagi sangat2. Tertekan sebab dh janji nak nikahi Mira dan dalam masa yang sama sedih sebab Nadia seolah2 nak lepaskan aku.

Sebelum kahwin, Nadia siap pesan jgn risau pasal belanja rumah dan anak2 sebab dia kerja tapi Mira tak. Jarak rumah Mira dan Nadia cuma 5 minit drive. Mula2 dulu, aku jaga anak2 di rumah Nadia bila dia outstation tapi lepas tu aku minta bawak balik mereka ke rumah Mira. Senang sikit bila aku kerja and Nadia pun tak kisah.

Bagi Nadia takpa anak2 kenal Mira tapi dia tak nak face to face berdua dengan Mira. Jadual giliran tak tetap sebab Nadia travel 3-5 hari seminggu. Bila Nadia outstation, aku kt rumah Mira, bila Nadia tak travel aku di rumah Nadia. Namun kdg2 aku sengaja stay dekat 2-3 minggu di rumah Mira sebab nak uji perangai tak kisah Nadia.

Dlm 4 bulan lepas aku kahwin, Nadia resign and kerja di firma akaun. Tak perlu travel dan hanya audit di office. Anak2 Nadia hantar di nursery sampai dia habis kerja. Masa ni aku mula honeymoon dengan Mira sampai 4-5 bulan tak balik ke rumah Nadia. Sekalipun Nadia tak bising mintak aku balik.

Sepanjang ni Nadia banyak spent masa bercuti dengan anak2 tanpa aku. Pergi legoland, singapore dan terbaru ke jepun. Hanya mereka 3 beranak tanpa aku. Hanya sebab tak nak lukakan Mira, aku menolak pergi bercuti dengan mereka. Lama kelamaan aku jadi sunyi dengan Mira.

Manisnya fasa honeymoon dah habis dan aku rindu nk bersama keluarga aku. Mira tak nak berbuka puasa sorang, jadi sepanjang Ramadhan aku tak pernah berbuka dengan Nadia. Baru ni aku blik ke rumah Nadia, sedih sebab Nadia lansung tak expect aku balik. Berbuka masa tu cuma baki makanan anak2 aku, bubur nasi dan nugget.

Lepas anak2 tidur, aku tunggu Nadia lama dalam bilik. Nadia masuk malu2 and kami jadi kekok nak berbual bila berdua. Masa ni aku rasa macam lamanya aku dah abaikan Nadia. Aku terus luahkan apa yang terpendam. Kenapa tak fight hak dia sebagai isteri, kenapa izinkan aku kahwin lain.

kenapa bercuti tinggalkan aku, kenapa dia chill sangat hadapi semua ni, kenapa dia redha bermadu, kenapa tak marah aku main kayu tiga dan banyak lagi kenapa. Lama Nadia diam, pastu dia nangis. Rupanya Nadia dah lama tahu pasal aku dan Mira. Berbulan sebelum aku mintak izin untuk nikah kali kedua. Nadia makan hati dengan aku tapi dia pilih untuk berdiam diri atas rasa bersalah utamakan kerja dari keluarga.

Kata Nadia, sepanjang aku kahwin dengan Mira, Nadia dah persiapkan diri untuk jadi ibu tunggal seandainya dia dicerraikan. Masa ni aku rasa sedih sgt. Nadia betul2 dah tawar hati dengan aku. Di saat aku abaikan dia, daripada meratap dia pilih untuk bahagiakan diri dan anak2.

Nadia suruh aku cari kebahagiaan dengan Mira dan mintak aku lepaskan dia. Nadia bukan sekadar isteri, tapi dia juga ibu kepada anak2 aku. Nadia mintak aku jgn persiakan Mira sebab andai kata kami tiada jodoh aku masih ada Mira untuk jaga aku. Berkali aku tanya Nadia, tak sayang aku ke? Tak benci Mira ke?

Nadia balas dia dah takde hati untuk sayang and dah takde hati untuk benci. Aku betul2 buntu dengan Nadia. Sekarang dia buat diri macam patung bila dengan aku. Tak lama nak raya and Nadia siap dah atur jadual balik kampung. Hari pertama dan kedua aku beraya dengan mira di kampung mira. Nadia dan anak2 di kampung aku.

Raya ketiga dan keempat aku dan mira di kampung aku, Nadia dan anak2 di kampung Nadia. Kat mana aku di mata dia. Masih wujud atau tak wujud. Buat para suami yang mengeluh isteri pjj atau isteri doktor, fikir lah dua kali sebelum bermain kayu tiga. Aliff aziz tu untung bella masih nak pertahankan rumahtangga mereka walaupun dah terlerai. Macam aku Nadia betul2 dah buang aku dekat Mira.
– Amin (Bukan nama sebenar)

Reaksi warganet

Rabiah irdan – Kau memang carik pasal bro,kau carik pasal dengan perempuan yang ada kerja,indipendant,cantik dan segala gala cukup..ibarat kalau kau takde pon,takde beza apa pon…dan sejenis perangai perempuan bila dah move on,kau meninggal pon dia dah tak heran dah..good luck bro..my suggestions,kau teruskan hidup dgn mira yang kau hadap sgt tu..
Kau poligami tak salah,tapi bila kau menyundal senyap senyap,kau abaikan isteri kau..even dah kahwin kau tak adil dalam pembahagian giliran..nampak sangat,kau keji dan sepadan lah dgn perempuan menyondol tu..dah la ambil hak orang,menggedik taknak berbuka sorang konon..kau dgn mira mmg sepadan..dua dua keji..lepskan nadia..dia deserved someone better than you…

Farin ahmad – Kes kau skrg mcm ni…

Kalau Nadia tu kaki confess KRT atau iiumc, dia akan cerita kau buruk, kau teruk, kau x padu, buruknya poligami dan segalanya .

N kalau mira tu kaki konfess gak, dia akan cerita manisnya berpoligami, poligami x seburuk yg pompuan sangka, bla bla bla…

Tp aku syak, dua2 kaki konfess. Sbb ko pun konfess.

Sori, aku x minat nak komen tipikal sbb banyak ko blh baca dlm ni.
It is boring for being a typical .
Aku spesis luar kotak.

Kouru kanagawa – Kalau masih sayangkan Nadia, mengapa tak fight utk memenangi hati nya semula. Tingkah laku Nadia itu sebenarnya hanya luahan hati nya yg merana kerana anda tidak setia. Dia cuba membuat anda pula jadi merana. Dan dia berjaya.
Andai anda masih menyayangi Nadia, tunjukkan lah pada nya. Bincang dgn mira bahawa anda tidak mahu kehilangan dua2 isteri anda. Dan anda kena bersikap seadil2nya. Belai lah semula hati nadia dgn sikap yg baik dan prihatin dari anda. Paling penting ketaatan anda pada yg maha esa. KepadaNya mohonlah petunjuk dan hidayah agar kasih sayang anda & Nadia sentiasa dirahmati.

Ahmad azam – Sekadar nasihat kepada lelaki yg ingin berpoligami, kalau nk kahwin, kena berlaku adil. Sikap Kepimpinan kena ada sebagai ketua keluarga. Bukan biar je kena cucuk hidung dengan mana2 isteri. Kau yg nak kena jawab kat akhirat nanti. Bukan isteri kau. Lepas tu jgn nak salahkan isteri2 kau. Semua tu salah kau bila kat sana dh tawar hati dan kat sini hilang kemanisan. Salah kau sbb kau x ikut quran dan sunnah dalam berpoligami. Kau hanya ikutkan nafsu semata2.. Lagi 1, hidup dlm masyarakat melayu yg kebanyakkannya anti poligami yg dibenarkan Allah SWT ni, kalau ada masalah tak perlulah nak sebarkan kepada masyarakat dlm socmed. Dari 100 komen, kau akan dpt hanya 1 shj nasihat berguna. Yg lain semua kecaman. Masyarakat pun akan terus memandang serong kepada poligami. Kau tgk org2 yg berzina simpan pompuan, ada dorang nak citer dosa dorang kat org lain? Takde kan. So takde la masyarakat nak kecam aktiviti berzina ni. Yg dikecam adalah perkara yg dibenarkan dlm agama. Sehinggakan ada yg rela berzina dari mencari yg halal. Sanggup memikul dosa dari menerima kecaman masyarakat. Lagi 1, jgn nak guna istilah main kayu 3. Apa kau nak tuduh Nabi saw pun main kayu 3 juga ke? Takde istilah main kayu 3 dlm Islam. Kalau ada bagi dalil nak tgk. Takdenye pompuan nak kawin dgn lelaki kalau x kenal dulu sblm kawin. Semoga bermanfaat. Cc Malin Othman

Sumber IIUM