Anak 5org, 5tahun xbalik jgok org tua. Bila aku call salh sorg ank tok mek, jwpn dia bg buat aku tduduk.

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Hai semuaa..memang tak tahan sangat nak tulis sebab rasa terlalu geram dan s4kit hati. First of all ni bukan cerita pasal keluarga aku tapi pasal jiran aku..

Cerita nya aku ada jiran laki bini..dah tua dah umur pun 80 lebih..aku panggil tok mek dengan tok yah..dah lama sangat berjiran aku anggap macam keluarga sendiri dah.. depa ada anak 5 orang 3 lelaki 2 perempuan..anak depa semua dah besar panjang dah ada keluarga sendiri aihh..

Nak dijadikan cerita tok mek ni setiap hari datang lepak rumah aku yelah tok yah garang bakhang mana buleh borak borak. Tok mek tu sunyi sangat..aku selalu duduk ngan dia katanya tengok aku dapat ubat sikit rindu dia kat cucu cucu dia.. sebak weh serious anak anak dia masuk tahun ni dah 5 tahun tak balik.. dah lah tak balik h4ram nak menelepon mak ayah depa..

Aku ada juga telefon sebab tok mek kata rindu sangat aku pun buat loudspeaker sebab tangan tok mek tu tak kuat pegang barang lama lama..hangpa tau aku call semua anak tok mek ada yang tak jawab.. yang jawab nya seorang je anak lelaki no 3..tapi aku rasa menyesal call sebab buat tok mek lagi sedih..kesnya tok mek tanya bila nak balik? sihat ke tak? cucu macam mana?

Boleh dia jawab “nanti dia balik lah dok leceh apa bising bising..reti bahasa lah orang sibuk ni banyak kerja nak cari duit bagi makan anak bini” tudiaa aku rasa nak bvnuh je bila dengar..tengok mata tok mek merah muka dia pun macam malu kat aku..aku terus tutup..slow je tok mek kesat air mata..weh kalau korang tengok pun sedih wajah tua menangis pilu sampai g1la hati buat macam tu..

Walaupun tok yah garang tapi aku kacip molek ngan dia setiap hari puji kata aku cantik..tok yah selalu bagitahu aku jangan layan sangat kalau tok mek tu mintak call ke apa tapi mana lah sampai hati aku..seorang ibu kan..tok mek ngan tok yah ni ada peny4kit jadi tiap bulan kena gi hspital check up..

Jadi aku hantar tiap bulan takkan nak biar naik teksi mata pun tak berapa jelas dah..bila doktor tanya nak cakap dengan keluarga terdekat aku lah yang pergi..tok mek akan kata aku cucu sah dia..tok mek ada d4rah tinggi kalau banyak fikir haaa tak bangun lah dua tiga hari..tok yah memang tak larat dah nak kerja jadi takde pendapatan lah duk harap derma orang bagi je..

Mak setiap hari hantar lauk,setiap hari juga tok yah marah mungkin sebab malu..marah marah manja je uolss.. Aku setiap hari bersih rumah tok mek..kalau korang tengok pun sedih takde apa pun dalam rumah tu..yang ada gambar anak anak dia yang tak guna semua..pernah satu hari d4rah tinggi tok mek naik sampai demam 3 hari tak bangun..

aku risau so aku pun call anak anak dia..sorang pun tak angkat aku text tak reply..maybe sebab depa save no aku kot.. lepas ni nak call pakai public phone je..aku call bukan nak mintak duit depa nak bagitahu mak depa s4kit..aku satu keluarga mampu lagi jaga mak ayah depa..anak anak semua kerja bagus gaji besar tapi 5 sen tak mampu nak bagi kat mak ayah..

5 tahun lepas,last depa balik aku ada je kat dalam rumah depa borak ngan tok yah..aku rasa macam nak sepak muka anak anak dia..boleh depa jadi 4nti sosial.. balik semua mengadap phone..tok mek macam tunggul kayu..duduk senyum ketawa sorang sukanya hati tengok anak balik.. tapi anak anak depa?hmm aku tak pernah jumpa depan mata anak anak d3rhaka macam depa..

tok mek selalu peluk mak aku sambil nangis..dia cakap dia tak nak duit,dia tak nak barang kemas..cukup call tanya khabar sebulan sekali pun takpe..aku bila dengar menangis sebab tak sampai hati sangat.. Tok yah pernah suruh aku hantar depa kat rumah orang tua tua..tapi mak tak kasi sebab dah terlalu rapat.. time raya je aku tak balik kampung pun sebab kalau balik sapa nak jaga tok mek ngan tok yah..

aku ngan adik beradik bergilir tidur rumah depa takut apa apa terjadi..bukan nak mengungkit tapi aku cuma nak tahu mana tanggungjawab anak anak depa? bukan ni kerja anak anak depa? ada satu je kot mak ayah takkan tak boleh nak jaga? susah sangat ke nak jaga? kalau 4 tangan tua tu boleh jaga hangpa 5 ekor takkan hangpa tak boleh buat mnde sama?

Aku tak kisah yang anak perempuan kahwin ikut laki.. laki pun kerek semacam tak bagi balik. depa kena patuh ikut telunjuk suami.. yang anak jantan tu takut bini ke apa? bini muka serupa momok make up tebal tebal..tak lama pun mak ayah hangpa ni ada..ingat sikit sapa yang angkat hangpa hingga berjaya lagu ni..belajar tinggi sampai ke bulan pun buat apa kalau tak berkat?

pastu aku ada lah follow fb depa walaweh bahagia nya depa.. boleh kumpul sesama adik beradik setiap kali raya ibarat mak pak mati dah..bila tok mek nak tengok aku rasa berat hati je sebab tak nak tok mek menangis lagi..tak nak spoilkan mood raya dia..aku cakap je tak ada..hangpa tau depa kereta besar besar baju ni mau rm300 sehelai..enjoy sakannn..lupa ada mak pak tua kat kampung..

Tok yah dah lama tawar hati siap tak mengaku anak anak lagi..dia kata kat aku mungkin salah dia jadi semua ni..biar depa jawab sendiri dengan tuhan..raya ni aku ngan adik beradik aku bawak tok mek ngan tok yah jalan jalan pusing pusing beli barang makan makan..sekadar menghiburkan hati tua.. walaupun aku tahu apa yang aku ngan adik beradik aku buat tak cukup untuk hilangkan rasa rindu depa kat anak anak depa..

aku rasa nak mention je fb anak anak depa tapi tak baik bukak aib orang kan.. jadi harapnya anak anak depa bacaa,fikir guna otak b0 doh hangpa..jangan nanti mak pak hang dah tak bukak mata baru nak terpekik terlolong nak gali gali kbur mintak maaf.. kalau hangpa tak sedar sedar jugak aku doakan hangpa tenggelam dalam kemewahan yang hangpa megah sangat.. dasar anak tak guna. – Jiran hang

Reaksi warganet

Rohimah yusof – Ada hari raya ke 4 si ibu tua dtg nk berjumpo dgn ank n menantu d kg palekbang dgr anknya blk blk kg…si inu tua n si tok ayah d halau blk mcm kucing kurap…menantu bkn pangil mak pd mertua panggil mak cik..halau blk..si ibu tua kta dia nk berjumpo dgn ank lelski dia..

ank lelaki melarikan diri… menatu tanggang menghina mak mertua dgn tomahan yg bukan2 mak mertua hanya mampu menangis .. d tuduhnya membela hantu… padahal semua tu bohong belaka…semuga menatu n anaknya mendapat hidayah dri Allah.

Ly azzura – Cer fikir..kita sendiri jaga anak sendiri mcm mana susah payahnye… beri anak kasih sayang yang x teruangkap… beri kesenangan agar mereka selesa..beri pendidikan agar mereka jadi anak yg sempurna…begitu juga lah kedua org tua kita dulu membesarkan kita….bagaimana susah payahnye…

berfikir menggunakan akal..jgn pentingkan kemewahan yg bila2 masa jek boleh ditarik balik… kasih sayang itu yg berharga..mak ayah..n adik beradik darah daging yg tidak ada dijual d mana2… nauzubillahiminzalik….hargai n kasihi mereka selagi masih ada..

Nabilah ariffin – sebijik pulak cerita. tok yg depan rumah dulu pun mcmni. dia duduk sorg. tp beza nya tiap kali kalau mcm dpt zakat or duit apa apa mesti anak dia mai mintak. lepastu mmg taknmpk dh muka. takpernah ambik tau lansung sakit pening mak dia. nasib la family kami ni dok ada boleh nak tgk, sebab dh anggap mcm family sebab ya la aku ni pun membesaq dpn mata dia.

time dia dh s4kit terok anak dia ada ambik duduk dgn depa tp bila family kami ni p melawat, tok sedih ja the way riak muka dia mcm takbest duduk sana. taktau la apa yg anak dia buat kat dia. tok men1nggal taksmpai sebulan tapak rmh dia ada pemaju nak beli time tu la anak anak yg takpernah balik tgk dia semua muncul.

Mis emma – even trgolong dlm ank paling degil bile rs terkecik kan ati mak bapak seminit pn rs xtenang hidup rasa menyesal kt diri sndri.. lg la pulak klau 5 tahun lansung xmik tau hal mak bapak aku rs aku buat bom letupkan diri aku sndri dgn rela.. tegamak nya..

xkire la klau mak bapak korang ade make something yg buat korang 5 ank jahanam ni smpai xbole lupa tp igt la weyhh yg ank lelaki syurga kau kt mne hanat! yg pmpuan pulak igt aa ank2 korang nnt buat korang lg macam sampah yg xbole nk kitar smula.. !! bile aku bace artikel psl ibu/bapa yg mcmni automatic aku yg meroyan! sbb aku kalau bole nak hidup berjuta2 tahun lg dgn arwah bapak aku..

skrg tinggal mak aku Sapinah Daud je harta yg aku n adik bradik aku ade.. klau bole nyamok pon aku xbg gigit mak.. semoga korang adik beradik di beri kesempatan tuk mntk ampun selagi 2,2 masih ade.. ari baik bulan baik sedar diri la weyhh! klau xde org tua berdua tu xde la skrg korang dpt keje pakai mkn minum yg serba mewah.. xde dpt bini momok kau tu..

Sumber IIUM