Bsalin 12tgh mlm, nurse jaga aku muka ketat je. Semua xnk sbilik dgn aku. Selesai rawatn dgn ustaz, jump nurse tue dia kata xkenal pun aku.

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Assalamualaikum…
sorry kalau karangan aku ni ada yang tak faham…& pjg berjela..hehehe.. Ni pengalaman aku bersalin anak no.2, 7 tahun lepas & boleh dilupakan sampai bile2.

walaupun taubat xnk ada baby lg.hehehe akhirnya tereks1den jgk 3 thn selepas itu. 12 jam aku bertarung s4kit di labour room baby masih xnak keluar. akhirnya aku dipaksa bersalin secara czer. tepat pukul 12am pada 25 disember 2013 lahirlah seorang lg puteri dalam hidup aku & suami.alhamdulillah…kakak dh ada adik. Sepanjang baby bersama dengan aku 2 hari di wad.

setiap malam dia akan menangis dengan kudrat yg tak kuat aku gagahkan juga untuk ambil ank. dia tetap menangis walaupun diberi susu. nurse kesian kat aku. tiap2 mlm baby akan tidur dengan nurse. yg peliknya die x menangis lgsung dgn nurse. Hari kedua aku di wad. aku muntah2 hijau mcm air tebu. doktor kata aku al3rgik ubat bius. so aku pun x risaulah.

tp aku akn muntah bila aku minum air. aku x beritahu doktor yang aku muntah banyak kali. sebab aku ingt simptom ni biasa & aku takut x dapat balik besok. hari ketiga aku dibenarkan pulang ke rumah….mulalah sesuatu yg terjadi terhdp aku. perut aku membengkak seperti kandungan 6 bulan. perut aku mengeras… malam tu ank aku menangis walaupun dah bagi susu. aku pulak tengah meraung kes4kitan yg teramat sgt sampai muntah2.

muntah aku masih warna yang sama…..1 jam aku bertarung s4kit mcm nak pecah perut…emak aku sapu perut aku dengan minyak angin…pelik aku tak rasa lgsung sakit kt luka czer aku tu. suami & ayah aku bacakan yasin untuk aku. masa tu aku meraung rs mcm nk m4ti. sempat mntk ampun dgn emk abh & suami. emk aku dah x keruan masa tu. habis jer baca yasin. s4kit aku hilang & aku tidur tanpa fikirkan baby…

Esoknya…….aku muntah2 lg…muntah warna air hijau. bukan sikit aku muntah. tiap kali aku minum aku akan muntah air hijau. perut tetap bengkak tapi x s4kit macam malam tu. Bila aku makan aku x muntah. tapi aku akan muntah bila aku minum air. Baru 2 hari kat rumah aku di masukkan di hspital. doktor scan perut aku usus aku bengkak. masa tu badan aku lemah sangat2.

sedih terpaksa berpisah dengan baby… Doktor masukkan tiub dr hidung & salur ke usus untuk keluarkan cecair hijau dalam perut aku. 6 hari aku x boleh makan. hanya minum air jer aku boleh. itupun tak boleh minum banyak. selebihnya dari drip air. aku semakin lemah. nak ke bilik air pun kena tunggu nurse. masa tu suami hanya blh datang waktu melawat jer. mulalah hari pertama aku di wad di ganggu….

ko bayangkan hari pertama aku di wad aku x boleh tidur langsung. tiap kali aku nak lelapkan mata. x kira siang atau malam mesti di ganggu dengan orang bercakap2. pasal bidan lah…doktor berborak2 lah..dgr baby menangislah..ckp psl aku xnk jg babylah. tapi..wad tu sebenarnya xkan dengar nurse berborak kt kaunter.sebab ada dinding…& wad aku tu xde baby.masa aku tengah mamai2..

ada nurse pandang dengan muka yang x puas hati…. Hari ketiga aku di wad aku semakin lemah.cecair hijau masih keluar dari tiub hidung. 1 hari ,lebih 3 beg air tu dibuang…aku dh x thn sgt2. bdn aku bisa2…hari tu doktor beritahu yg aku prlu buat ct scan utk lihat usus aku. doktor beritau kalau usus aku berlipat aku akn di oper4te lg. ms tu aku down sgt2.

suami aku makin risau dengan keadaan aku yg lemah & x boleh tidur langsung.. Mlm tu suami aku call utk beritau aku yg die jumpa ustaz utk amik air penawar bagi aku semangat. ustaz tu bekalkan air, minyak kelapa, daun sireh & garam kasar yg telah dibaca ayat al quran. lepas jer suami aku call…mlm tu aku di ganggu dgn suara org menjerit2. tapi nurse kata xde sp yg jerit.. ms tu aku xde perasaan takut lgsung.

aku mula lah berckp dgn bnda tu.jgn ganggu aku…aku nk tdo.mata aku ngntuk2 sgt. bg lh aku tdo..ms tgh mamai tu..ada nurse lalu dgn pandangan yg x puas hati lagi…. Hari ke4…masih lemah lagi & tak blh makan.hanya seteguk air jer yg doktor bg mnum dlm ms 2 jam. Cecair hijau msih keluar lagi. cuma perut aku kempis sedikit. setiap pagi suami aku akn dtg utk mandikan aku dgn air sireh & garam kasar…

lps mandi rs fresh sgt2. br lh nmpk mke aku dh x pucat lg. aku rs bertenaga ckit. doktor pun kata aku dh nmpk bertenaga ckit.. doktor maklumkan aku akn menjalani ct scan pd hr esok. doktor terangkan punca aku jd mcm ni. doktor kata aku tidak bernasib baik.krn k0mpilasi sewaktu czer. mgkin usus terkena ms nk keluarkan baby. cecair yg ada tu adlh asid dr perut. hari tu juga suami cerita pd doktor yg aku x blh tidur lgsung sepjg di wad.

doktor bg aku ubat tdo…wlupun aku mengantuk ya amat & mata terpejam. telinga aku masih lg dengar orang bercakap2. Malam yg sunyi..dlm wad tu hnya 3 pes4kit je yg ada.tp semua mintak x nk duduk seblh aku…agknya msing2 takut kot tgk aku ckp sorg2. mlm tu aku call emk, emk mertua aku & suami utk maklumkan yg esok aku akn buat ct scan. Aku mntk ampun & doakan aku supaya usus aku x melekat atau bersimpul.

masa tgh berckp kt hp emk aku kata kt wad bising dgn suara org. pd hal wad masa tu tengah sunyi.erm…..mcm biasa aku ttp x blh tdo dan siap mrh2 bnda yg kacau aku tu.tu yg nurse & pes4kit lain tkut tgk aku ckp sorg2 kot..hehehe. hari kelima…suami aku msih mandikan aku dgn daun sireh & grm kasar. lps mndi aku akn rs segar & bertenaga dr seblm2 ni.. aku dh mula redha ape jua result dr ct scan.

nurse2 pelatih jd peneman setia utk aku berborak. aku dh blh berjln & ketnds sndiri.nurse pesan die x kasi aku duduk sorg2… alhamdulillah urusan aku dipermudahkan sewktu membuat ct scan. Mlm….kali ni makin teruk aku diganggu. aku mula dengar nurse, Cleaner & doktor mengumpat psl aku. dieorg mrh aku mandi daun sireh. die kata bersepah satu bilik air. habis longkang pnuh dgn daun sireh.

aku dh rs lemah balik.perasaan aku down sgt2…aku call suami aku. aku mrh die knp lps mandikan aku x buang daun sireh kt dlm plastik. knp biarkn daun sireh kt lubang air. aku cte dieorg mrh2 sbb longkang pnuh dgn daun sireh. laki aku ckp. wad kt tingkat ats.air terus salur kt longkang bsr.mn blh bersepah kt longkang wad. Aku terdiam….

Aku mula rindu kt baby…tbe2 mlm tu aku dgr suara baby sebijik mcm suara ank aku…tp ms tu mulut aku berat sgt2 nk tnya nurse baby sapa. nurse ada dtg amik d4rah aku tgh mlm…ms tu aku tengah mamai2. aku nmpk nurse ni amek d4rah aku smpai bersepah2 d4rah…tp mulut aku mcm terkunci nk tnya nurse ms tu….tgh mlm aku dgr org bsuh bilik air. marah btul die dgn daun sireh.

aku msih x blh tdo….resah…kulit aku rs menyucuk2… pkul 5 pg aku sesak nafas.. ada mcm bnda nk keluar dr kerongkong aku. nurse dh mula gelabah.. hahaha die x pggil doktor pun.nurse bukakan aku surah yasin…tp bnda tu kacau screen hp. puas 2 3 kli br blh tekan. nurse call suami aku sruh dtg ke hspital time tu jgk. suami aku bwk abah aku & seorang pakcik yg blh ubatkan org.

aku dlm separuh sdr mrh laki aku knp bwk pkcik tu.tp bkn aku yg ckp. aku sedar suara aku lain & mata aku mengembang..ms Pkcik tu tgh bc2…nsib baik aku x menjerit. aku trus lemah & tertdo. Hari ke 6…suami aku x blk. die jg aku…hr terakhir die mandi kan aku dgn daun sireh & garam kasar…alhamdulillah..aku beransur ok.aku teringt psl mlm td… rupanya bnda tu x bagi aku habiskan mandian aku tu.

doktor tgk aku dh semakin ok.perut aku dh kempis & cecair kt perut dh xde. doktor beritau result ct scan aku. alhamdulillah…semuanya ok.tiup hidung aku pun ditanggalkan.aku dh blh mkn.tp hnya bnda2 yg lembut shj. Nurse yg x puas hati dgn aku tu.aku jumpa..aku mntk maaf & tnya knp mrh sgt die kt aku.die kata die xde shift mlm..& die xde lgsung mrh ape2 pun kt aku.

hahahah..nurse tu kata “seram pulk sy die menyerupai sy.”.. aku dh blh tdo dgn lenanya. hari ke 7…alhamdulillah…aku blh keluar wad.rindu gle aku kt ank aku…nsib baik sepjg aku kt wad ,baby kt rumh x buat perangai. esoknya..suami aku bawa jumpa ustaz tu…..rupanya dia beritau.kalau ibu bersalin waktu rambang. pkul 12 mlm @ 12 tgh hr. lps suami azan kan baby.suami kena azan kan ibu nya juga.

sbb ada bnda ikut…ada perempuan tua yg duduk kt dlm bilik bedah tu. seramnya… suami pun buka cte yg mlm tu mata mengembang rupanya aku tgh terbeliak kan mata.. baru aku tau mcmmn rsnya org berhalunisasi… Al fatihah pd ustaz tu. semoga r0hnya ditempatkan di kalangan org yg beriman…. t.skih pd yg sudi membaca…- kredit nurul aein

Reaksi warganet

Norlina md daly – Teringat peristiwa bersalinkan anak no 3.. Wad bersalin penuh jd kami kene duduk kat wad pemb3dahan pl4stik.. Mlm tu ramai baby nk nangis lain mcm termasuk anak sy.. So nurse kumpulkan baby tu kat kaunter diorg buat keje n nurse pasang mengaji kt hp.. Semua bb diam.. Pastu bile bb dh tenang nurse hantar balik kat ibu2 bb..

Then bb nye nangis balik.. 2-3kali gak jd bende same.. Last2 nurse mase kul 3pagi tu nurse bagi baju, die suruh mandi die kate takut2 la ade ape2 mengikut.. Tp xmandi pun just tukar baju je.. Seram plak nk duduk dlm toilet lame2.. Pagi tu la baru anak ok.. Nasib baik tgharinye blh discharge dah.

Azizah Aziz – Teringat akak pengalaman bersalin ank bongsu…..mmg menakutkan sungguh bg akak laa …ank ke -6… hihiiii….akak Ada d4rah tggi + masalah jantung….sepatutnya salin kt spital sg buluh…tp sbb kn d4rah trlalu tggi dn Ada masalah jantung… doktor trpaksa czer msa 29 week…Dan trpaksa transfer akak ke spital yg mmg pakar jantung….

so sesapa dok area Selangor mesti thu spital Mana……bermula episod seram akak…bila di bwa ke dewan bedah…. ikhlas akak ckap pestime akak masuk trus trkejut…bilik b3dah tu btol2 nmpk usang…katil yg nk tmpatkan pes4kit tu akak nmpk mcm bongkah batu yg usang… dinding2 bilik tu pun btol2 usang…tp rmai jer doktor,staff nurse dn pakar2… mmg akak tkot tk Tau nk ckap tgk smua tu sampaikan bius pun tk jln dn akhirnya akak diberi bius penuh….

sedar2 akak di ICU…akak mngalami k0mplikasi sbb tu kna masuk wad 1CU… bermula la kisah seram di 1CU…. mlm prtAma diganggu…mula jam 12tghmlm akak tk bleh tidur hingga jam 4 pg Bru gangguan hilang… mata mngantuk sgt… bila nk trlelap akak dengar suara anak2 akak bermain tepi katil,dengar suara aruwah mak panggil,suara suami last sekali yg akak tk bleh lupa…

btol2 ngantuk niii…nk terlelap dh… skali Ada satu suara lelaki garau jerkah tepi telinga begitu kuat sampai akak trkejut dn suara tu ketawa kuat….trus akak tk tidor sampai pg….nasib mlm kedua kt wad biasa dh….sbb akak dh ok doktor masukkan ke wad biasa….

kt wad biasa akak Ada crita kt staff nurse lama…diaorg senyum jer…siap ckap tkpe to nmpk..Ada setengah nmpk trus….lgpun biasa la…1CU tmpt org lemah….trkedu akak sambil senyum kelat….itu la pengalaman paling menakutkan akak.

Sha sha elya – Saya pon bersalin czer… anak sulong azan zohor hari jumaat ngam2 azan zohor… anak kedua maghrib dlm 7.30 mlm… anak ketiga selepas subuh 6.30 pagi… alhamdulillah semua selamat dan membesar dengan jayanya… tapi lepas bersalin last ank ketiga selepas

pantang ujian Allah bagi memang hebat… s4kit lebih kurang mcm cerita kakak tu jgk.. alhamdulillah sekarang dh 11 tahun benda tu dh berlalu.. moga aruwah yg mengubati saya ditempatkn disisi org2 yg beriman dn beramal soleh.. dibaca (alfatihah)

Sumber Fiksyen shasha group