Isteri kaki zumba, sibuk pagi petg sampai ke mlm bzumba. Bila anak ty mama mana, anak hairan aku jwb mama xm4ti, kami xbpisah lg.

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Assalamualaikum semua. Thanks admin kerana memberi siaran kepada coretan peribadi saya.

Zuumba, salah kah aku kerana membenci industri ini sebagai seorang suami? Put it this way la, aku mula kenal wife aku sekitar usia aku menghampiri 30 tahun. Wife aku ketika itu hampir sebaya dengan aku. Wanita yang baik, Cantik, datang dari keluarga yang baik & kerjaya dia jugak baik di sektor pendidikan.

In short, dia perfect untuk aku pinang & jadikan isteri/mama kepada anak2 yang aku imaginasikan. Mengenali dia sekadar setahun lebih cukup untuk aku buat keputusan menikahi dia. Aku akui, aku kawin agak lewat sebab aku maklum bahawa aku perlu sediakan semuanya sebagai bakal suami dahulu.

Rumah aku sediakan, furniture lengkap aku sediakan, kereta untuk kami sorang satu aku sediakan, bibik jugak aku sediakan. Hari selepas nikah di Selatan (rumah keluarganya) aku junjung isteriku pulang ke rumah kami di Damansara dengan penuh rasa sayang seorang suami ke rumah kami & kereta yang tersedia untuk isteriku.

Tertulis di l0h mahfuz, isteriku mengandung terus lepas kahwin, alhamdulilah. Cut it short, anak kami lahir, Baby girl. Comel & cantik macam isteriku. Hidup kami bahagia. Tiada hari yang aku tidak panjatkan rasa syukur kepada Allah kerana memberi rahmat kebahagiaan kepada aku.

Side note, dari sebelum kahwin hingga lepas kahwin, ramai je gadis dari yang muda sampai ke yang mature nak rapat dengan aku, kata diaorang personality aku diaorang suka, walaupun aku tau aku langsung tak handsome. TAPI, aku teguh & setia bersama isteri aku BUKAN sebab aku takut bini tapi aku sayang family aku.

Aku PILIH untuk setia. Anyways, beberapa tahun down the road, wife aku mula terjebak ke dalam satu industry fitness namanya ZvMBA. As a husband, aku happy sebab dia dapat luangkan masa dia dengan aktiviti yang menyihatkan. Aku totally percaya kepada kesihatan m3ntal dari bersukan.

So aku support dia beraktiviti. Apa attire Z0mba dia nak, semua aku belikan. Baju, seluar, kasut, beg & accesories zumba aku sediakan untuk the only love of my life. Aku happy dapat happykan wife aku. Things took a turn slowly bila dia start beraktiviti lebih dari masa yang sepatutnya.

Oh ya, by this time, anak kami dah jadi 2 orang, both girls. Siang malam kelas z0mba, Weekend z0mba, school holidays z0mba & even Hari raya pun z0mba. The worst part adalah, kelas z0mba sejam dua je, tapi balik melangkau pukul 2-3 pagi lepak ramai2 dengan kawan z0mba kat cafe untuk minum. Kalah attend classes and balik, by 10pm boleh dah sampai rumah, tapi tak pernah sampai rumah at 10pm. Average time balik sekitar 2-4 pagi.

Almost everyday aku sebagai husband lalui fasa ini for the past 5 years. Anak-anak kami grew up tanpa ibu di waktu malam. Aku yang entertain anak-anak waktu makan malam, buat homework and put them to bed tanpa mama diorang for so many years. Mama diorng bukannya m4 ti, mama diaorang bukannya bercerrai dengan papa, mama cuma kaki z0mba yang “kronik” yang dahulukan z0mba sebelum keluarga.

Untuk makluman, lepas nikah AKU buang semua kawan lepak aku dan aku tidak lagi lepak macam zaman bujang. Life aku totally untuk family. This confession is coming to an end, hang on eh. Hahahaha. In the end, aku dah malas nak argue & gaduh. Aku just let it be. This time, aku takkan choose to stand with her anymore.

Aku PILIH untuk setia for so long. But now, its time untuk aku PILIH happiness untuk diri sendiri dan 2 orang anak aku. So, moving forward, kalo ada ladies yang approach aku macam zaman aku pilih untuk SETIA sebelum-sebelum ini, aku takkan holdback untuk get to know them.

Aku bukan mintak wife aku jadi a superwife or a supermama kepada aku and our kids. Aku just mintak dia jadi a normal wife macam wife orang lain. Maybe this is the time untuk aku move on dan evaluate apa yang perlu untuk diri anak anak-anak aku. Lagipun mak ayah aku dah takde dan abang aku dah migrate ke negara lain, so hidup aku hanya anak-anak je sekarang.

Ini sahaja syurga dan wonderland aku. Aku nak end this confession dengan satu soalan kepada all the readers, patut ke aku pilih untuk SETIA lagi or move on and bukak ruang untuk kenal orang lain? Thanks all for your time. G0d bless. – Repetedly br0ken (Bukan nama sebenar)

Reaksi warganet

Rudina raof – move on.. aku neh tak de gender bias.. if suami perangai gini pn aku suh wife move on.. same thing la kalau wife masih tatau kedudukan dia sbg isteri.. kalau hang rasa nk bahagia.. pilih la apa ada dlm hati hang.. kalau hang rasa sanggup untuk terus setia and menderita.

teruskan la. pilihan pn kat tgn hang jgk.. tapi last resort tuh.. berbincang la dr hati ke hati dgn wife.. bincang sguh2 n dgr penjelasan dia.. kalau dia masih sayang zumba dr hang.. hmm u know which is better.

Ana ruhaina – Saya tak setuju kalau cuba nak cari peluang cari yang lain sebelum berusaha untuk betulkan apa yang tak betul dalam rumahtangga. Tapi kalau dah usaha betulkan yang bengkok tapi masih tak dapat nak luruskan, lepaskan dan bina kehidupan baru. Tak kisahlah nak hidup dengan anak2 je ke, nak cari yang lain ke, pastikan ia berlaku selepas hubungan suami isteri terlerai. Pengkhi4natan tu sesuatu yang meny4kitkan.

Nur amelina – Tak terlewat rasanya utk awk ubah cara isteri awak tu..Sbg suami awak kena tegas dlm menegur tp dlm masa yg sama terus menusuk ke hati isteri.. Bak kata org dulu,tarik rambut dlm tepung..Rambut tak putus,tepung x berselerak..

Gunakn kuasa awk utk Tarik isteri ke pangkal jalan..Dlm masa yg sama doa dn selalu ajak isteri solat jemaah sama2.. Selepas solat jemaah tu,luahkan apa yg terbuku dari hati ke hati. InnshaaAllah, selalunya lepas solat jiwa tenang dn bersih..Saat tu mungkin apa yg diluahkn sangat mudah utk masuk ke hati. Tak perlu rasanya sampai nk cari jalan mkn luar..

Tapi jika semua yg sy ckp ni awk dh buat,tapi isteri masih keras kepala awk boleh la guna kuasa v3to awk utk ugvt akan cari isteri baru dn mama baru utk anak2..Tgk apa reaksi isteri.. Selalunya isteri x suka bila suami ckp nk kawin baru.. Cuba mcm tu..Tp sekadar ugut je dulu.. Klu x berhasil jgk,awk carikn je madu baru utk wife..Baru dia ada akal nk berubah.. Semoga urusan awk dipermudahkn.. Good luck bro.

Eyda azeman – Kena faham ya. Z0mba adalah salah satu aktiviti kesihatan yang mana hak individu utk ikut. Z0mba bukan manusia. Kelas zumba hanya satu jam. Selebihnya cuba tanya isteri cik kemana dia pergi. Saya instructor zumba. Takda pulak balik sampai pagi. Habis kelas paling2 pun minum kejap lepas tu balik rumah.

Zumba bukan ada hati perasaan yg boleh lock hati isteri cik sampai 3 4 pagi. Ini masalah diri sendiri. Jangan la libatkan z0mba. Dah laaa asal dengar z0mba je semua org ingat tarian t1ang. Semua pokok pangkal dari diri sendiri. Diri sendiri yang mencorakkan kehidupan. Bukan Z0mba. Mungkin dia tak pernah bers0sial sebelum dia berz0mba.

Jadi dia mungkin cvlture sh0cked. Bincang elok-elok ya. Takde masalah yang tiada jalan penyelesaian. Sekian. p/s kalau nak ai jadi mama kepada anak-anak you pun boleh. sebab ai tak balik 3 4 pagi. hahahaha. piyem tepi ok.

Sumber IIUM