Suami buta huruf. Semua perkara aku nak kena selasaikn. Nafkah semua diabaikn. Aku nekad dgn tindakn nie.

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah. Assalamualaikum… Nama saya N. Saya umur 20an. Saya ada suami umur 30an. Kami baru setahun lebih kahwin.

Suami saya buta huruf, tak tahu menulis dan tak tahu baca quran. Selawat, zikir, azan, iqamat waima alif ba ta pun suami saya tak tahu. Suami saya melayu islam. Sebelum kahwin dia jujur dengan saya dia buta huruf, tapi pasal agama tu dia tak bagitahu pun. Saya pun cakap kat dia saya boleh terima dia tapi dengan syarat lepas kahwin dia mesti kena belajar baca.

Dia setuju. Tapi lepas kahwin dia langsung tak nak belajar baca. Saya minta dia baca buku, baca satu baris saja pun dah cukup dah untuk permulaan ni. Tapi dia tak peduli pun permintaan saya. Saya merayu pada dia tolong la baca buku tapi langsung dia tak endah.

Saya jadi tertekan sangat sebab semua nya jadi susah nak buat apa2 suami saya bergantung pada saya sebab dia tak tahu baca. Saya jadi tertekan pasal benda ni je. Dan saya juga dah beberapa kali keluar rumah hanya kerana benda ni.

Last sekali saya cakap pada dia kalau betul sayang saya tolong la baca, tapi masih juga dia tak peduli dan saya rasa tertekan sangat saya pukul dia. Saya juga rasa nak bnuh diri sebab terlalu tertekan sangat. Saya rasa tak guna jadi isteri sebab saya pvkul suami dan keluar rumah. 4 bulan hidup saya macam ni. Meracau tak tentu hala.

Last sekali saya keluar rumah, baru la dia janji dengan saya dia nak baca buku setiap hari. Saya bukan lah kejam. 30 tahun tak pernah membaca, pasti susah untuk dia start. Jadi saya cuma minta dia baca 1 baris ayat je setiap hari. Tapi dia cakap takde masa.

Sekarang Alhamdulillah dia dah boleh baca sikit2 masih merangkak. Pasal agama pulak saya tak mau jadi benda yang sama lagi. Beberapa kali saya minta dia baca tapi jawapannya nanti la. Saya belikan dia buku iqra. Pastu dia start baca. Tapi kadang2 jela. Masih lagi alif ba ta.

Mak mertua suruh cepat2 ada anak. Saya pikir macam mana nak ada anak kalau suami saya pun masih takde basic agama. Nanti anak lahir takkan nak suruh orang lain yang azan kan anak kita. Memang ada masa 9 bulan untuk practice, tapi 9 bulan tu confirm gaduh saja la.

Saya jadi tak suka dengan mertua saya sebab anak dia dah susahkan saya. Saya pikir dorang ni tak didik anak dengan baik sampai selawat dan zikir pun tak tahu. Saya tanya suami saya macam mana boleh jadi macam ni, dia cakap cikgu tak ambil tahu pasal tu dia buta huruf.

Saya tanya pulak pasal agama, macam mana boleh jadi macam ni, dia diam saja. Dia memang takde pergi sekolah agama jadi tak boleh la nak salah kan ustaz/ ustazah. Bagi saya kegagalan ibu bapa mendidik anak. Tapi suami saya tetap salahkan cikgu.

Saya selalu tertanya-tanya macam mana mertua saya boleh biarkan anak mereka buta huruf sampai dewasa. Untuk pengetahuan, suami saya datang dari keluarga yang mewah. Bukan orang susah. Kalau susah boleh faham la lagi. Keluarga saya jauh lebih susah dari keluarga suami.

Tapi parents saya usahakan bagi pendidikan pada anak2 kerana pendidikan boleh bawa kami keluar dari kemiskinan. Atok saya yang hidup zaman jepun dan miskin tak mampu pergi sekolah pun tahu baca, tulis, dan pandai ngaji quran. Sekarang ni suami saya baca buku dan iqra main2. Kadang baca kadang tak.

Kalau saya tak tegur tak marah tak baca la. Saya tegur baru nak baca. Kadang dah tegur pun tak baca. Tak tegur dia buat tak tahu je. Saya jadi tertekan saya nak move forward dengan hidup saya.

Nak achieve something bigger bersama suami dalam perkahwinan ni. Nak ada anak, nak build family sendiri, nak beli rumah. Tapi saya stuck dengan masalah suami saya ni. Pasal nafkah zahir yang wajib ada 3. Tempat tinggal, makan minum sehari 2 kali, pakaian dari hujung rambut hingga hujung kaki setahun 2 kali.

Nafkah pakaian ni suami saya tak tunaikan. Bagi saya kalau suami saya tak mampu lagi bab nafkah zahir, tunaikan la nafkah batin (s3ksual, emosi, didikan dan lain2) kerana tak perlu keluar duit pun hanya perlu rendahkan ego. Untuk pengtahuan juga, suami saya masa bujang annual salary RM40k tapi lesen takde, kereta takde, rumah takde, moto takde, simpanan pun takde.

Suami saya juga tiada satu pun sijil pendidikan mahupun kemahiran. UPSR suami saya kata tak ingat ada ke tak. Kalau ada pun, dah hilang dah pun sijil tu. Suami saya sekolah sehingga tingakatan 2. Tolong la jangan kecam saya pasal saya keluar rumah dan pukul suami.

Saya salah, saya dah pun minta maaf dan minta ampun pada suami saya dan saya tak ulang dah. Saya tertekan sangat pada masa tu, beberapa kali juga rasa nak bunuh diri dan cederakan diri. Saya juga beri semangat pada suami saya. Saya kata jangan malu kalau buta huruf.

Saya cerita pada dia tentang Nabi kita, Muhammad SAW, baginda pun buta huruf sehingga umur 25 tahun. Lalu jibril ajar baginda baca sehingga menitis airmata baginda kerana terlalu sukar untuk baca.

Baginda tidak putus asa dan terus berusaha sehingga berjaya. Saya beri macam2 semangat tapi tidak membuahkan hasil. Mungkin salah saya yang terima untuk kahwin dengan dia ? – N (Bukan nama sebenar)

reaksi warganet

Datul khazarina – Saya ada kenal seorang businessman,tokey kilang paling berjaya dlm selangor ni lah saya kira,tapi rupanya tak pandai membaca. Bila dgr cerita, dia mmg seorang yg sgt susah dari kecik berniaga mencari duit sampai tak sempat nak belajar,sekolah pun tak habis.

Tapi rasa kagum sgt bila dgr harta berjuta,rupanya tak pandai membaca. WhatsApp dia ada PA yg tolong baca & replykan. Puan blh ajar dia perlahan2, tak semestinya bila org tu tak pandai membaca,dia takkan berjaya dlm hidup. Cuma maybe dia ego & segan sikitlah dgn puan sbb tak pandai membaca

Sisi house – Macam mana la suami nak pandai cikgu dah cabut lari.. sis jgn suruh dia baca tp ajar sebb dia mmg tak pandai..sis kena belajar Cara guru tadika mcm mana nak menarik minat belajar budak yg baru pandai mengenal huruf.. sebb dia mmg tak minat..

mmg la org tua ni pragai tak mcm budak kecik.. tp point dia adalah tarik minat Dan sabar mcm cikgu tadika kita dulu.. tuhan hantar sis sebagai pembinbing suami sis ke jln yg lurus.. sy tujukan lagu bidadari syurga mu utk sis.. good luck

Muhammad musoddiq – Kena rujuk pakar, diagnosis apa masalah dia. Dia pasti ada masalah pembelajaran sama ada dysl3xia atau lain. Lepas dah tahu apa keputusan pakar, dapatkan nasihat pakar. Dia amat memerlukan Puan ketika ini dan harap Puan bersabar.

Saya tahu Puan dah banyak bersabar, tetapi Puan kena bersabar sikit sebelum mengetahui masalah suami Puan yang sebenar. Selama ni puan rasa tertekan dan anggap dia pemalas sebab sebenarnya puan salah approach untuk selesaikan masalah suami Puan.

Zurina ahmad – Tak faham… Walaupun buta huruf tp dia mampu menafkahi puan.. Tang buta huruf.. Tang jahil agama… Itu lah kelemahan dia mungkin faktor family.. Belajar la yg wajib dulu.. Tekankan tang solat dulu… Tiada manusia yg sempurna puan..

Kat luar ramai Sgt lelaki taguna… Jd biawak.. Jd buaya.. Kaki pukul.. Hisap dadah.. Hodoh dan b0 doh… Tp kalau sbb kelemahan suami tu buat puan hilang hormat… Hilang sayang… Tarik diri je la…

Hadjia suhaili – Mungkin ada hikmah disebalik jodoh kalian.. Allah temukan adik sebab adik boleh tolong bimbing suami dalam masalah buta hurufnya.. Kesian suami adik mungkin selama ni dia malu akan kekurangannya tapi tiada siapa tempat dia bergantung harapan..

Bantulah dia dengan keikhlasan kesabaran ketabahan.. InshaAllah adik selayaknya disisi suami.. Jangan cepat putus asa.. Jangan terdetik pun dalam hati untuk lari atau bunuh diri.. Moga Allah ampuni kita..

Sumber IIUM