TS Muhyiddin kekal PM walau trdapat undi tak percaya

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Setiausaha PAS Kelantan Che Abdullah Mat Nawi yakin Muhyiddin Yassin akan kekal sebagai perdana menteri jika usul undi tidak percaya dibawa ke sidang Dewan Rakyat akan datg. Beliau yang juga anggota Parlimen Tumpat memberi gmbaran betapa prancangn pmbangkang itu akan gagal.

“Kalaupun undi tak percaya itu berlaku dalam Parlimen, saya amat yakin bahawa kerajaan dan perdana menteri mempunyai undi yang cukup. Cuma saya nak sebut dalam keadaan rakyat susah, dengan masalah Covid 19, dlam usaha kerajaan yang bersungguh-sungguh untuk memutuskan rantaian jngkitan, dalam keadaan rakyat berada dalam perintah kawalan pergerakan (PKP), pemimpin politik sepatutnya meletakkan rakyat sbgai keutamaan.

“(Pmbangkang perlu lihat) Kepentingan dan keselamatan rakyat, dan memberikan tumpuan pemikirn ke arah menyelesaikn masalah rakyat,” katanya kepada pemberita selepas melawat loji benih padi Pertubuhan Peladang Kawasan Puteri Saadong, Kota Bharu, hari ini.

Pada 8 Mei lalu, Speaker Dewan Rakyat Mohamad Ariff Mohd Yusof menerima usul bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, yang merupakan Anggota Parlimen Langkawi, untuk mengemukakan undi tidak percaya terhadap Muhyidin.

Beliau memaklumkan usul tersebut di bawah Perkara 27 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Bagaimanapun usul tersebut mungkin tidak dibawa ketika sidang pada 18 Mei ini, yang dijadual berlangsung hanya sehari, selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Takiyuddin Hassan menegaskan urusan kerajaan akan diutamakn.

Sementara itu Che Abdullah berkata pemimpin politik sepatutnya memberi fokus dalam perkara melibatkn kepentingan rakyat.

Pada masa sama, beliau membangkitkn pemilihan Muhyiddin oleh Yang di-Pertuan Agong setelah meyakini presiden Bersatu itu mempunyai majoriti sokongan anggota Parlimen.

“Jadi sepatutnya, proses yang berlalu dan berlandaskan perlembagaan itu sepatutnya dihormati oleh semua pihak dan mengurangkn kepentingan diri berpolitik ketika rakyat berdepan masalah Covid 19.

“Kalaupun berlaku undi tidak percaya, saya yakin pemimpin-pemimpin politik yang memikirkan kepentingan rakyat akan terus bersama kerajaan walaupun ada disebut ada pihak dalam PN sendiri yang goyang.

“Jika mereka meletakkan kepentingan rakyat yang paling tinggi, mereka akan mengekalkan dan menstabilkan kerajaan ini dan menyokong Muhyiddin,” katanya lagi.

Sumber: malaysiakini

komen warganet rata-ratanya sangat menyokong PM dan mahukan beliau meneruskan tugasannya..

Sudah2 la kita rakyat malaysia doa bgs sekarang… Hentikn la.. TSMY byk g keje nk buat.. nk tolong rakyat cari sumber pendapatan balik… Ramai yg terjejas.. dah g main sana jauh2.

Alhamdulillah sgt2 brsyukur pnya PM yg skrg ny sgt2 perihatin trhadap rkyat Amin..YRA. Abai kan ja org yg mau jdi pm tu. Tpi kami sebagai rakyat malaysia ttp sokong TSMY.

Bawak2 la bertaubat kan rumah kata pergi kubur kata mari.insaf lah dunia dh akhir zaman.bnyk2 kan bekalan nk blek ke alam yg kekal abadi.

yg dh terlalu berumur tu. rehat2 la….utamakan urusan akhirat. bersyukur la kerana masih dipnjgkan usia…semoga dpt mwnumpukan pd saham akhirat. berilah org lain pulak mentadbir. adula. pening la