Jiran hairan satu keluarga cina kerap dtg mandi di rumah, bila cikgu dtng siasat trperanjat lihat keadaan rumah cina itu.

Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

“Cikgu. Saya Kak Yati dari PPR xxxx. Ada satu keluarga Cina di sini setiap hari datang tumpang mandi rumah saya sebelum ke sekolah. Boleh ke cikgu bantu keluarga ni?”

“Bak alamat. Kalau kebetulan saya free saya pergi,” balas aku.

Kebetulan akhir tahun lepas sempat aku ke sana. Melihat sendiri satu keluarga dari bangsa berbeza dengan aku, dari agama yang tidak pun sama.

Rumah mereka bagai tongkang pecah. Eh tak. Tongkang pecah lagi elok. Si ayah tak boleh kerja berat, ada beberapa penyakit yang agak kronik. Hanya isterinya yang kerja sebagai cleaner di sebuah hotel di Ampang.

Anak-anak mereka masih bersekolah. Comel-comel semuanya. Datang bersalam dengan aku dan kami borak macam ayam dan itik. Haha.

Air rumah dipotong akibat tak mampu nak bayar sewa rumah. Tertunggak hingga beribu bahkan notis keluar rumah pun dah sampai.

Walau mereka miskin, pendidikan anak-anak mereka tak abaikan. Waktu aku sampai, 2 anak mereka tiada di rumah. Pergi kelas tambahan percuma yang dianjurkan oleh persatuan penduduk.

Setelah duduk dan berborak, aku putuskan aku perlu bantu keluarga ini. Keluar dari sampah sarap, bantu agar sekurangnya mereka mendapat bekalan air bersih.

Kak Yati menjadi orang tengah. Tukang runding dengan pengurusan PPR, tukang memberi laporan. Akhirnya kami berjaya deal untuk air disambung semula dengan syarat bayaran sewa rumah perlu berganda.

Air dah settle, tiba masa nak buang semua sampah sarap yang ayah dia sayangi. Semua sampah itu ayah dia kutip, katanya nak recycle. Katanya boleh buat duit.

Tapi itulah, rumah mereka pun tingkat 11. Apa ke gila nak bawa naik turun sampah setiap hari. Dah tu asyik kumpul bertahun tak pernah jual.

Aku terus minta bantuan team gerilla Dana Kita dengan Sir Muhammad Irwan. Dia ramai budak-budak yang boleh disuruh bila-bila masa.

Maka team Gerilla Dana Kita turun padang dua minggu bergotong royong bersihkan rumah uncle ini. 3 lori sampah diperlukan untuk bersihkan tau. Fuh, mujur ada team Gerilla ni.

Dan hari ini, rumah mereka telah ada bekalan air bersih. Bebas dari sampah sarap. Dinding kami cat semula. Tingkap dipasang langsir. Lantai diletak tikar. Bantal dan tilam baru juga diberi.

Sempena Perayaan Tahun Baru Cina kali ini, keluarga mereka dapat menyambutnya dengan kemeriahan yang sangat berbeza. Yang sudah bertahun-tahun mereka tidak kecapi. Yang bertahun-tahun tiada siapa peduli.

Tidak kisah apa agama mereka. Apa pula bangsa mereka. Namun mereka tengah susah, mereka tengah tersepit, mereka tengah memerlukan pertolongan dan bantuan.

Dan selagi mampu, aku dan Dana Kita akan cuba membantu sesiapa sahaja tanpa mengira kaum, agama dan bangsa.

Happy Chinese New Year uncle! Tidak banyak tapi sentiasa. Tidak ramai tapi ada. Tidak kaya tapi cakna. #DanaKITA #MFS

Komen warganet

Ya Allah..gembiranya hati tengok team gerila dana kita membantu..ni yang buat hakak pijah lagi sangat menyumbang ni. Tq cikgu korea n team.

Terima kasih cikgu. Cikgu disanjung tinggi. Pada saat ini, ketika ini, yg pandai mempersoalkan isu perkauman. Tetapi cikgu unik, lain drp lain, alangkah baiknya semua insan yg digelar manusia baik hati macam cikgu. Saya berharap negara kita sentiasa aman damai. Kita boleh hidup saling membantu.

Biar rumah kecil, tapi bersih, kemas dan teratur. Barang yang tidak diperlukan akan dibuang. Sukarelawan akan membersihkan rumah dengan izin dan kerjasama dari tuan rumah.

Cikgu, antara perkara yang sering saya fikir dan sekarang saya pun melakukan yang sama ialah konsep – minimalis.

Giler bro punya kerja2 buat kebajikan ni…menteri gaji ribu2 pun tak giler macam ni tolong rakyat…salute…saya nak gerakkan guru-guru kat sekolah untuk buat gotong royong pun payah…

Semoga Allah menjaga ke semua yang membantu. Hebat betul aturan Allah.. dihantarnyer hamba2 yang baik…alhamdulillah..tahniah cikgu korea n team..sebak sy tgk

Allahuakbar.. sebak n terharu sangat. semoga Allah membalas cikgu n kawan2 dengan kesihatan yang baik, rezeki yang melimpah ruah dan berpanjangan. Lebih ramai boleh kita bantu.. lebih banyak boleh kita beri. Insya Allah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih